Guantanamo Bayn laivastotukikohta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tukikohtaa. Vankileiristä katso Guantanamo Bayn vankileiri.
Guantánamon kaupunki ja Guantanamon laivastotukikohta
Guantanamo Bay satelliittikuvassa
Guantanamon laivastotukikohdan rajat

Guantanamo Bayn laivastotukikohta (engl. Guantanamo Bay Naval Base, lyh. GTMO tai Gitmo) on 116 neliökilometrin kokoinen Yhdysvaltain laivaston tukikohta Kuubassa Guantánamonlahden rannoilla, lähellä Guantánamon kaupunkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukikohta perustettiin 1898 Yhdysvaltain otettua Kuuban hallintaansa sodassa Espanjaa vastaan. Yhdysvallat vuokrasi tukikohdan 1903 itsenäistyneeltä Kuuban valtiolta 2000 kultadollarilla vuodessa (nykyrahassa noin 40000 USD). Sopimus tehtiin vuoden 1903 perustuslain lisäyksen nojalla, johon Kuuban oli suostuttava miehitysjoukkojen poistamiseksi maasta. Lisäys teki Kuuban itsenäisyydestä lähinnä nimellisen ja sitä vastustettiin monissa kansannousuissa, jotka Yhdysvaltain armeija kukisti lisäyksen suomalla oikeudella.

Kuuban vallankumouksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guantánamon saaren ainoa ja samalla ainoa Kuuban saarella sijaitseva McDonald's. Lisäksi tukikohdassa on Subway, KFC ja Pizza Hut ravintoloiden toimipisteet

Vuoden 1959 valtaantulonsa jälkeen Fidel Castro on kieltäytynyt vastaanottamasta maksuja, vuoden 1959 maksua lukuun ottamatta, sillä hän väittää sopimusta laittomaksi. Vuoden 1969 jälkeen Kuuban hallitus on väittänyt näkemyksensä perustuvan 1969 solmittuun valtiosopimusoikeutta koskevaan Wienin yleissopimukseen, mikä muun muassa pitää pakolla tai uhalla tehtyjä sopimuksia laittomina. Sopimuksen 4. artiklassa kuitenkin todetaan, ettei sopimus ole retroaktiivinen, eikä koske kansainvälisiä sopimuksia, jotka on solmittu ennen Wienin yleissopimuksen voimaantuloa sopimukseen liittyneissä maissa.[1]

Yhdysvalloilla ja Kuuballa on sopimus, jossa Yhdysvallat palauttaa tukikohtaan loikanneet henkilöt Kuubaan, ja Kuuba palauttaa Yhdysvalloista paenneet henkilöt, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin tukikohdan alueella. Kuuban hallinto on katkaissut veden tukikohdasta ja pakottanut sen valmistamaan oman juomavetensä. Tukikohdassa on töissä muutama kuubalainen, jotka ylittävät tukikohdan rajan töihin mennessään, mutta Kuuba ei salli uusien työntekijöiden palkkaamista Kuubasta.

Leeward Point Field
IATA
MUGM
ICAO
NBW
US Navy 100506-N-8241M-317 An aerial view of the Leeward Airfield at Naval Station Guantanamo Bay, Cuba.jpg
Koordinaatit 19°54′23″N, 075°12′25″W
Tyyppi sotilaslentoasema
Ylläpitäjä Yhdysvaltain laivasto
Korkeus 17 m
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
10/28 2 438 asfaltti

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtiosopimusoikeutta koskeva Wienin yleissopimus 1969 Yhdistyneiden kansakuntien sopimuskokoelma. Viitattu 15.6.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 19°54′N, 75°9′W