Give Peace a Chance

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Give Peace a Chance”
John Lennon & Plastic Ono Band
Singlen tiedot
 B-puoli ”Remember Love”
 Nauhoitettu  1. kesäkuuta 1969

Montreal, Quebec Kanadan lippu

 Julkaistu 4. heinäkuuta 1969 (Yhdistyneen kuningaskunnan lippu
7. heinäkuuta 1969 (Yhdysvaltain lippu)
 Formaatti LP-levy
 Tekijä(t) John Lennon (Lennon-McCartney)
 Tyylilaji rock
protestilaulu
 Kesto 04.54
 Levy-yhtiö Apple Records
Listasijoitukset

2. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu
11. Yhdysvaltain lippu (Cashbox Top 100)
14. Yhdysvaltain lippu (Billboard Hot 100)
1. Alankomaiden lippu
2. Itävallan lippu
2. Australian lippu
4. Saksan lippu
4. Sveitsin lippu
8. Kanadan lippu
11. Norjan lippu

Plastic Ono Band muut singlet

”Give Peace a Chance”
1969
Cold Turkey
1969

Give Peace a Chance on protestivivahteinen rock-kappale, jonka on säveltänyt ja tehnyt John Lennon ja sen esittää John Lennon yhdessä Plastic Ono Bandin kanssa. Give Peace a Chance oli Lennonin ensimmäinen soolojulkaisu.

Sävellystyö, nauhoitus ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Lennon kirjoitti kappaleen protestoimaan ja vastustamaan Vietnamin sotaa, vuonna 1969 hänen ollessaan Montrealissa, Kanadassa. Lennonilla oli tuolloin meneillään Kanadassa 'bed in'-tapahtuma, jossa hän istui sängyllä koko päivän vastaillen toimittajien esittämiin kysymyksiin ja puhuen maailmanlaajuisesta rauhasta. Inspiraation hän sai kappaleeseen, kun eräs toimittaja kysyi, mitä hän yritti saavuttaa 'bed in'-tapahtumallaan, Lennon vastasi "just give peace a chance" (suom. anna rauhalle mahdollisuus). Kappaleen kirjoitus-ajankohta osui ajalle, jolloin The Beatles oli hajoamaisillaan ja Lennon oli turhautunut tilanteeseen Beatlesissa. Lennon ja toinen Beatlesin jäsen, Paul McCartney olivat sopineet jo yhtyeen uran alkuvaiheissa että kaikki heidän kirjoittamansa kappaleet merkitään molempien tekemiseksi. Näin ollen Give Peace a Chancekin merkittiin Lennon-McCartney kaksikon tekemäksi. The Beatles julkaisi vielä yhden menestys-albumin Abbey Road, joka oli Britannian albumilistan ykkösenä 21 viikkoa ja sen jälkeen kaikkien aikojen menestynein yhtye alkoi, ja kaikki yhtyeen jäsenet, Lennon mukaan lukien, aloittivat soolouransa.

Kappale nauhoitettiin 1. kesäkuuta 1969 Montrealissa, Kanadassa. John Lennon lauloi kappaleen itse ja soitti myös levytyksellä kitaraa. Levytykseen osallistui myös Tom Smothers, joka soitti myös kitaraa ja Lennonin vaimo Yoko Ono, joka soitti tamburiinia. Single julkaistiin Lennonin ensimmäisenä soolosinglenä ja myös Plastic Ono Bandin ensimmäisenä julkaisuna. Se julkaistiin heinäkuun 4. päivä Britanniassa ja saman kuun 7. päivä Yhdysvalloissa. Britanniassa Give Peace a Chance sijoittui listan sijalle kaksi. Yhdysvalloissakin se menestyi erittäin hyvin (11. Cashboxin listalla, 14. Billboardin listalla), mutta koska se protestoi Vietnamin sotaa vastaan, jossa Yhdysvallat oli osallisena, se luultavasti vaikutti heikentävästi singlen myyntiin Yhdysvalloissa. Give Peace a Chancen singlen B-puolena julkaistiin kappale Remember Love.

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Give Peace a Chance on yksi Lennonin tunnetuimmista soolo-uran sävellyksistä. Siitä on tullut eräänlainen rauhan symboli, ja siitä tuli Vietnamin sodan vastaisten mielenosoitusten ja muidenkin rauhantapahtumien tunnuskappale. Tämä johtuu varmasti sanoituksen ja sanoman lisäksi myös kappaleen yksinkertaisesta melodiasta, joten sitä on helpompi laulaa suurella joukolla. Kappaleen merkitys rauhan symbolina on säilynyt vuosikymmenistä toiseen, ja se on edelleen tunnettu rauhan laulu.

Kun John Lennon murhattiin 8. joulukuuta 1980, pian tämän jälkeen Lennonin kotitalon, Dakota Housen ulkopuolelle kertyi tuhansia ihmisiä jotka lauloivat kappaletta. Tämä jatkui useiden päivien ajan ja kappale nousikin murhan jälkeen uudestaan single-listoille Yhdysvalloissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
  • Elliott Minz: John Lennon