George Gallup

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
George Gallup.

George Horace Gallup (18. marraskuuta 190126. heinäkuuta 1984) oli yhdysvaltalainen tilastoasiantuntija. Hän kehitti menestyneen tilastollisen otantatutkimusmenetelmän, Gallup-kyselyn, yleisen mielipiteen mittaamiseksi.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gallup syntyi karjatilallisen perheeseen Jeffersonissa Iowassa. Hän lähti opiskelemaan Iowan yliopistoon vuonna 1918 ja suoritti BA-tutkinnon 1923, MA-tutkinnon 1925 ja valmistui filosofian tohtoriksi yhteiskuntatieteiden alalla 1928. Iowassa opiskellessaan Gallup toimi opiskelijalehti The Daily Iowanin toimittajana. Hänen väitöskirjansa otsikko oli A New Technique for Objective Methods for Measuring Reader Interest in Newspapers. Opetettuaan jonkin aikaa Iowassa hän siirtyi 1929 johtamaan journalismin tiedekuntaa Draken yliopistoon, ja sieltä hän siirtyi 1931 opettamaan ja tutkijaksi Northwestern University -yliopistoon. Vuoden kuluttua hän astui Young & Rubicam (Y&R) -nimisen mainostoimiston palvelukseen, ja teki siellä mielipidetutkimuksia sen asiakkaille, ja näin hänestä tuli alan ensimmäinen markkinatutkimuksen johtaja. Hän oli Y&R:n palveluksessa kuusitoista vuotta. Siellä ollessaan hän perusti vuonna 1935 American Institute of Public Opinionin.

Hänen uusi yrityksensä sai 1936 valtakunnallista huomiota ennustamalla oikein 50 000 vastaajan vastausten perusteella Yhdsvaltojen vuoden 1936 presidentinvaalien tuloksen, toisin kuin laajalti arvostettu Literary Digest -lehti. Literary Digestin paljon laajempi kysely perustui yli kahteen miljoonaan palautettuun vastaukseen, mutta ennusti tuloksen väärin. Sen lisäksi, että hänen ennusteensa osui oikeaan, hän ennusti oikein Literary Digestin kyselyn tuloksen ja käytti paljon pienempää satunnaisotantantaa.

Kahdentoista vuoden kuluttua hänen yrityksen koki häpeän hetkensä, kun se ennusti, että Thomas Dewey voittaisi vuonna 1948 Harry S. Trumanin Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa 5–15 prosenttiyksiköllä. Gallup uskoi virheen johtuvan siitä, että hän lopetti kyselyn kolme viikkoa ennen vaalipäivää.

Vuonna 1958 Gallup yhdisti kaikki kyselytoiminnot yhdeksi organisaatioksi Gallup Organization. Gallup kuoli sydäninfarktiin kesäasunnollaan Tschingelissä Bernese Oberlandissa Sveitsissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]