Friedrichstraße

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Friedrichstraße

Friedrichstraße on yksi Berliinin keskeisimmistä kulttuuri- ja ostoskaduista.

Katu sijaitsee Berliinin keskiosissa lähellä Potsdamer Platzia ja entistä Berliinin muurin paikkaa. Ennen toista maailmansotaa katu oli yksi Berliinin vilkkaimmista huvittelukaduista. Sen pohjoisosa sijaitsee Berliinin keskustasssa eli Mitten kaupunginosassa, eteläosa Kreuzbergissä.

Katu vaurioitui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa. Berliinin jaon yhteydessä se jakautui kahteen osaan, sillä Mitte kuului Itä-Berliiniin, Kreuzberg sen sijaan Länsi-Berliiniin. Kuuluisa rajanylityspaikka Checkpoint Charlie sijaitsi kadun varrella. Kadun kumpikaan osa ei noussut muurin halkomana uuteen kukoistukseen Berliinin jaon aikana. Saksojen yhdistymisen jälkeen muurin läheisyydessä olevat korttelit on rakennettu täysin uudestaan, ja Friedrichstraßesta on tullut jälleen yksi tärkeimmistä Berliinin huvittelukaduista.

Kadun varrella Mittessä sijaitsee Friedrichstraßen rautatieasema. Koska muutamat Länsi-Berliinin metrolinjat kulkivat Berliinin jaon aikana osan matkastaan Itä-Berliinin puolella ja pysähtyivät siellä Friedrichstraßen asemalla, myös tämä yhdistetty rautatie- ja metroasema toimi jaon aikana rajanylityspaikkana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Friedrichstraße.