Friderich Martens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martensin teoksen kansilehti

Friderich Martens (16351699) oli saksalainen lääkäri ja luonnontutkija.

Martens työskenteli lääkärinä ja puoskarina Hampurissa. Vuonna 1671 hän osallistui Huippuvuorille suuntautuneelle tutkimusretkelle. Kapteeni Pieter Pieterszoon van Frieslandin komennoessa seilannut valaanpyyntialus Jonas im Walfisch lähti Hampurista 22. heinäkuuta ja palasi Elbelle 21. elokuuta. Martens teki tarkkoja muistiinpanoja ja julkaisi havaintonsa 1675 teoksessa Spitzbergische oder Grönländische Reise-Beschreibung, gethan im Jahre 1671. Teoksessa Martens raportoi niin säästä, merestä, kasveista ja eläimistä, täydennettynä monilla piirroksilla. Linnuista hän mainitsee jäälokin (Pagophila eburnea) ja pohjankiislan (Uria lomvia), jotka kuvattiin tieteelle vasta seuraavan vuosisadan jälkipuoliskolla.

Martensin teos käännettiin monille kielille ja se toimi arktisen eläimistön hakuteoksena lähes parin sadan vuoden ajan. Kansalliskirjastossa on teoksen hollanninkielinen alkuperäispainos vuodelta 1710.

Vuonna 1861 nimesi Adolf Erik Nordenskiöld Huippuvuorten Seitsensaarten (norj. Sjuøyane) saaristossa sijaitsevan saaren Martensøyaksi, Friderich Martensin kunniaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chansigaud, Valérie 2009: The History of Ornithology. - New Holland Publishers. Mame, Ranska. ISBN 978 1 84773 433 4.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.