Freeza

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Freeza

Freeza.jpg
Akira Toriyaman Freeza

Kustantamo
Ensiesiintyminen Dragon Ball Luku #247
DBZ Luku #50
Luojat Akira Toriyama
Tiedot
Oikea nimi Freeza
Status Aktiivinen
Sarja Dragon Ball (manga), Dragon Ball Z & Dragon Ball GT (anime)
Ikä Tuntematon
Ryhmäsidokset Cell
Sukupuoli Uros
Tunnetut henkilöllisyydet Freeza, Frieza,
Mecha (tai Metal) Frieza (kyborgimuoto)
Tunnetut sukulaiset kuningas Cold (isä)
Cooler (veli)
Tunnetut voimat Kyky muuttaa muotoaan (voimat kasvavat joka muodossa), lentokyky, erilaiset säteet, psykokinesia

Freeza on fiktiivinen hahmo Akira Toriyaman luomassa mangassa Dragon Ball. Nimi tulee englannin sanasta freezer (suom. pakastin). Hänen isoveljensä nimi on Cooler (suom. kylmiö) ja isän Cold (suom. kylmä).

Esittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Freeza kuuluu tuntemattomaan alienrotuun ja hän on uskomattoman voimakas. Freeza hallitsee imperiumia, johon on sanottu kuuluvan yli 79 planeettaa. Freeza on luonut armeijansa niiden valtaamiensa planeettojen asukkaista, voimakkaimpina niistä saiyalaiset. Kuultuaan tarun supersaiyalaisesta, häntäkin voimakkaammasta soturista, hän tyrmäsi sen pelkkänä legendana; kuitenkin usean saiyalaisen voimistuttua Freeza alkoi pelätä legendan käyvän toteen, ja tuhosi valtavalla kuolonpallolla koko saiyalaisten kotiplaneetan Vegetan ja samalla melkein koko saiyalaisrodun. Tämä toimi toi hänet myöhemmin konfliktiiin tarinan sankarien kanssa, kun Freeza etsi lohikäärmekuulia Planeetta Namekilta. Freezan pelot kävivät toteen, kun yksi selvinneistä saiyalaisista, Son Goku, muuttui supersaiyalaiseksi toverinsa Kuririnin murhasta raivostuneena.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saiyalaisten joukkomurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freeza komensi monia rotuja imperiumissaan, mutta kaikkein voimakkain oli soturirotu saiyalaiset. Luonnollisella taistelukyvyllään, voimallaan ja vahvistumalla joka taistelun jälkeen saiyalaisista tuli voimakas ase planeettojen valtauksessa. Kuitenkin nämä kyvyt alkoivat herättää Freezassa vainoharhaisuutta. Peläten, että saiyalaiset voisivat koska tahansa kääntyä Freezaa itseään vastaan, hän päätti "oikean kätensä" Zarbonin neuvosta tuhota koko saiyalaisrodun.

Kuultuaan saiyalaisesta nimeltä Bardock, jonka voimataso oli nousussa, Freeza lähetti palvelijansa Dodorian salamurhaamaan hänet joukkioineen.

Planeetta Namek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangassa Freeza esiintyy ensimmäisen kerran, kun Gohan, Krillin, Bulma, Goku ja vielä silloin pahana tunnettu Vegeta lähtevät Namek-planeetalle. Animessa hän esiintyy ensimmäisen kerran Dragon Ball Z-erikoislähetyksessä, jossa kerrotaan Gokun isän, Bardockin, elämästä. Siinä Bardock lähettää Gokun Maa-planeetalle. Sen jälkeen hän taistelee Friezaa vastaan, mutta saa murskatappion ja kuolee useiden muiden sayialaisten mukana. Tarina Namek-planeetalla jatkuu, kun Friezan joukot, Vegeta (yksin) ja sankarit havittelevat lohikäärmekuulia itselleen. Friezan toivomus olisi ikuinen elämä ja sankarien toive oli herättää kuolleet henkilöt eloon. Kaikista vahvimman Friezan joukko kuolee, paitsi Frieza itse. Hän huomaa hankaluuksia kuulien keräämisessä ja kutsuu paikalle Ginyu-erikoisosaston. Frieza oli jo voitolla ja sankarit kuolemaisillaan. Pian Goku ilmestyi ja voitti Ginyu-joukon. Samalla Vegeta liittoutui heidän kanssaan. Goku sai kuitenkin sen verran vammoja, että hänet piti elvyttää. Kun Goku viimein saapui, Frieza oli muuttunut viimeiseen muotoonsa ja hakannut Vegetan melkein kuoliaaksi. Kun Vegeta sanoo, että Goku on supersaiyalainen Frieza tappaa Vegetan kuolemansäteellä, mutta Vegeta pystyy silti kertomaan, että Frieza tuhosi planeetta Vegetan. Goku aloitaa taistelun Friezan kanssa, mutta hän ei pärjää, vaikka Frieza käyttää vain puolia voimistaan. Goku saa silti ajatuksen ja luo spirit bombin joka heikentää Friezaa. Frieza tappaa Krillinin, josta Goku suuttuu ja hän muuttuu supersaiyalaiseksi, ja Frieza joutuu käyttämään täysiä voimiaan. Goku kuitenkin voittaa Friezan kun tämä menee poikki omasta hyökkäyksestään. Goku kuitenkin antaa energiaa Friezalle joka ampuu säteen Gokuun täydellä voimalla, mutta Goku lyö sen takaisin ja Friezan luultiin kuolleen. Freeza sanoo että Goku oli ensimmäinen joka oli iskenyt hänet tomuun sitten tämän lapsuuden

Freeza ja Cell Dragonball GT-sarjassa.

Myöhemmin Frieza tulee Maahan isänsä King Coldin kanssa ja aikoo tuhota Maan. Friezan voimat saattoivat kasvaa kun hänestä tehtiin kyborgi, mutta tämä ei silti pärjää salaperäiselle nuorukaiselle, joka selviytyy jopa Friezan Death ballista, joka pystyy tuhoamaan planeettoja. Nuorukainen paljastuu supersaiyalaiseksi, ja halkaisee Friezan kahtia. Sen jälkeen hän hävittää Friezan kokonaan. Tämän jälkeen Friezaa nähdään monta kertaa kun z-soturit muistelevat menneitä, sekä Manalassa ensimmäisen kerran, kun Goku ja Pikkon saapuvat lopettamaan kapinan. Frieza ystävystyy Cellin kanssa, ja he jopa taistelevat Dragonball GT:ssä Gokua vastaan Manalassa. Goku kuitenkin voittaa heidät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bukujutsu (lentäminen)

Kuten suurin osa Dragon Ball Z-hahmoista, Freeza pystyy lentämään käyttäen ki-energiaansa.

Ensimmäisessä muodossaan oleva Frieza tuhoaa planeetta Vegetan valtavalla Kuolonpallolla
Death Ball (Kuolonpallo)

Freezan erikoishyökkäys, jota hän käyttää yleensä tuhotakseen kokonaisen planeetan tai viimeisenä keinona tuhota vihollinen. Freeza kohottaa etusormensa ja keskittää sormen yläpuolelle energiaa. Kuolonpallo muistuttaa punamustaa kuuta. Kun pallo on valmis, Freeza laskee sormensa, ja Kuolonpallo lentää kohteeseensa.

Daichiretsuzan ("Great Earth Cutting Row")

Voimakas säde, jonka Freeza ampuu kahdesta sormestaan. Läpäisee lähes minkä vain. Budokai pelisarjassa kutsuttu nimellä Death Wave (Kuolon Aalto).

Freeza Beam (Freeza Säde)

Friezan lempitekniikka. Hän kohottaa oikean kätensä ja ampuu pieniä, luodin kaltaisia ki-säteitä etusormestaan. Säde liikkuu hyvin nopeasti, ja sitä on vaikea havaita silmillään. Tällä tekniikalla Freeza murhaa Denden ja Vegetan, sekä vahingoittaa vakavasti Piccoloa. Dragon Ball Z -videopeleissä kutsuttu nimellä Death Beam (Kuolon Säde).

Hokaku Kon Dan ("Imprisonment Ball")

Erikoishyökkäys, joka tekee vastustajan ympärille energiapallon, josta ei voi paeta. Freeza pystyy manipuloimaan palloa niin paljon kuin haluaa, mutta se räjähtää jos joku muu kuin Freeza tai pallon sisällä oleva vastustaja koskettaa sitä. Tätä tekniikkaa Freeza käytti Gokuun.

Psykokinesia

Freeza pystyy liikuttamaan esineitä ilman, että koskee niihin. Tällä tekniikalla hän heitti Gokua kohti isoja kiviä harhautukseksi, jotta pääsisi iskemään häntä Hokaku Kon Danilla.

Kousengan

Freeza pystyy ampumaan silmistään laserin kaltaisia säteitä. Tämä tekniikka ei ole kovin tehokas verrattuna Freezan muihin tekniikoihin ja on samanlainen kuin Freeza beam, mutta se on nopea tapa tuhota heikommat vastustajat ja esteet. Freeza tuhosi sillä Namekin vanhimman, Saichoron majan seinän etsiessään Lohikäärmekuulia, ja käytti sitä myös Gokuun.

Kiaiho

Voimakas hyökkäys, jolla on tarkoitus iskeä yksi vastustaja taaksepäin. Voidaan käyttää joko kädellä tai silmillä. Budokai Tenkaichisissa kutsuttu nimellä "Kiai Cannon".

Tsuibi Kienzan ("Minne tahansa seuraava energiakiekko")

Muistuttaa tavallista Kienzan-hyökkäystä (jota käyttää eniten Kuririn), mutta Freezan kiekko on nopeampi, eri värinen (purppura) ja sitä pystyy joten kuten hallitsemaan. Freeza kehittää kaksi kiekkoa voittaakseen supersaiyalaiseksi muuttuneen Gokun, mutta lopulta ne iskevätkin hänet itse kahtia. Englannin versiossa kutsuttu nimillä "Energy Disc" tai "Destruction Disc" (Energiakiekko ja Tuhon Kiekko). Pelissä Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2ja 3 kutsutaan nimellä "Death Saucer" (Kuolon Kiekko).

Henshin (Muodonmuutos)

Freezalla on kyky muuttaa itsensä heikosta muodosta voimakkaampaan. Muuttuessaan Freezan nopeus, kestävyys ja ennen kaikkea voima kasvavat. Myös hänen haavansa parantuvat. Freezalla on neljä muotoa, pois lukien 100 % voima ja kyborgimuoto, joka ei ole luonnollinen muodonmuutos. Ensimmäisessä muodossaan hän on noin 150 senttiä pitkä,lähde? vaaleaihoinen humanoidi, jolla on kaksi punaista, sivuille osoittavaa sarvea. Toisessa muodossaan hänen lihaksensa ja pituutensa kasvavat ja voimataso nousee. Kolmannessa muodossaan Freezan häntä paksuuntuu, hänen ihonsa muuttuu valkoiseksi, hänen päänsä venyy taaksepäin ja hänelle kasvaa kaksi paria sarvia. Lisäksi hänen päälakensa muuttuu violetiksi. Neljännessä ja viimeisessä luonnollisessa muodossaan hänen kokonsa palautuu ensimmäiseen muotoon, mutta ihonväri pysyy valkoisena, ja lisäksi hänen olkapäänsä ja kyynärpäänsä muuttuvat violeteiksi. Pienestä koostaan huolimatta tämä muoto on ylivoimaisesti voimakkain,lähde? jos 100 % voima -muoto ja kyborgimuoto jätetään laskuista. Kun Freeza nostaa voimatasonsa maksimiin, hän siirtyy 100 %-voima-muotoon, jossa hänen lihaksensa kasvavat huomattavasti, ja hänen voimatasonsa nousee 12 000 000. (Tavallisen ihmisen voimataso on n. 5)

Yubisaki kara no Shogekiha ("Shockwave blast from the finger")

Jokseenkin heikko, mutta erittäin nopea tekniikka, jolla Freeza pystyy luomaan pieniä räjähdyksiä siihen, mihin hänen sormensa osoittaa. Tätä tekniikkaa hän käytti tuhotakseen Piccolon nopeasti muututtuaan kolmanteen muotoonsa. Kutsutaan nimellä "Crazy Finger Beam" (Hullu Sormisäde) Budokai Tenkaichi-sarjassa, mutta tässä ne ovat samanlaisia kuin Ki-ammukset.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toei Animation Ocean Group FUNimation
Ryusei Nakao Pauline Newstone Linda Chambers-Young
Brasilia Ranska Portugali
Carlos Campanile Philippe Ariotti Joaquim Monchique

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]