Dragon Ball

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dragon Ball (ドラゴンボール, Doragon Bōru) on Akira Toriyaman ideoima manga-sarja. Mangaa julkaistiin Japanissa viikoittain, Weekly Shonen Jump -lehdessä vuosina 19841995, tänä aikana Toriyama piirsi 519 lukua. Sarja on saanut inspiraationsa vanhasta kiinalaisesta klassikosta Xiyouji. Sarja on julkaistu kirjoina monissa maissa ympäri maailmaa. Dragon Ballilla oli Ranma 1/2:n kanssa merkittävä rooli mangan läpimurrossa Euroopassa 1990-luvulla.[1] Sarja rakentuu Son Gokun ympärille, jonka seikkailuja seurataan aina lapsuudesta aikuisuuteen asti. Suomessa sarjaa suositellaan yli 12-vuotiaille.

Mangakirjoja julkaistiin alun perin 42 kappaletta. Yhdysvalloissa sarja jaettiin kahteen osaan, Dragon Ball ja Dragon Ball Z, ensimmäinen osa sisältää 16 kirjaa ja jälkimmäinen 26. Myös sarjan suomeksi julkaissut Sangatsu Manga noudatti alkuperäistä julkaisutapaa. Mangakirjoista on tehty kaksi animea, Dragon Ball ja Dragon Ball Z. Animesarjojen pohjalta on tehty kaksi animea, Dragon Ball GT ja Dragon Ball Super. Sarjojen tuottajana toimii Toei Animation.

Dragon Ballin tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkuperäinen tunnus
Graffiti Shenronista
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lohikäärmekuulat (engl. dragon balls) ovat tärkeä osa tarinaa, mutta eivät ole pääosassa useimmissa juonikuvioissa. Maagisia lohikäärmekuulia on seitsemän, ja ne sijaitsevat maailman eri kolkissa. Kun ne kerätään yhteen, ne pystyvät herättämään Shenlong-lohikäärmeen, (tunnetaan animessa nimellä Shenron), joka pystyy täyttämään yhden toivomuksen (myöhemmin 2). Kun kuulilta on toivottu jotain, ne levittäytyvät taas ympäri maailmaa ja ovat käyttökelvottomia vuoden ajan. Namekilainen Dende, josta tuli maan vartija Piccolon ja Kamin yhdistyessä, vahvisti kuulien voimaa, minkä jälkeen Shenlong pystyi toteuttamaan 2 toivetta yhden sijaan. Ennen olisi vienyt ikuisuuksia etsiä kaikki kuulat, mutta tarinan alussa 16-vuotias tyttö nimeltä Bulma on keksinyt lohikäärmekuulatutkan (dragon radar), joka näyttää kuulien sijainnin ja tekee etsinnästä paljon helpompaa ja nopeampaa.

Goku on saiyalainen (saiyan). Vegeta-planeetalta tulleet saiyalaiset ovat vahva hännällinen rotu, joka toimi Friezan alaisuudessa tuhoten planeettojen asutusta ja myyden planeetat sitten Friezalle. Saiyalaiset olivat väkivaltainen rotu, joilla taistelu ja tappaminen on verissä. Gokun (joka tunnetaan myös saiyalaisnimellään Kakarot) isän Bardockin johdolla saiyalaisista oli kuitenkin tulossa Friezan omia joukkoja vahvempia. Friezalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tuhota saiyalaiset kokonaan, niinpä hän räjäytti koko Vegeta-planeetan. Seitsemän saiyalaista kuitenkin selviytyi; prinssi Vegeta, joka kuului Friezan miehiin, sekä Vegetan apuri Nappa. Heidän lisäkseen Goku, hänen veljensä Raditz selviytyivät. Myös (pelkästään elokuvissa esiintyvät) Turles, Vegetan pikkuveli Tarble, sekä Broly joka on tunnettu legendaarinen supersaiyalainen ja hänen isänsä Paragas selviytyivät.

Goku lähetettiin Maahan tehtävänään tuhota maan asutus jotta saiyalaiset saisivat planeetan haltuunsa. Goku kuitenkin putosi vesiputouksella ja löi päänsä, jolloin hänestä tuli täysin puhdassydäminen, vaikkakin silti yhä piti taistelemisesta. Muut saiyalaiset selviytyjät, Vegeta, Nappa ja Raditz, olivat kuitenkin edelleen väkivaltaisia. Raditz saapui maahan tarkoituksenaan värvätä Goku mukaansa, mutta Goku kieltäytyi. Gokun sijaan Raditz vei mukanaan Gohanin (Gokun ja Chi-Chin pojan), kiristääkseen Gokun puolelleen. Goku ei voinut hyväksyä sitä, ja liittoutui entisen vihollisensa Piccolon kanssa pysäyttääkseen Raditzin. Yhdessä he lopulta tuhosivat Raditzin, mutta se maksoi Gokun hengen. Goku haki pääsyä Kuningas Kaioon alaisuuteen (King Kai) harjoittelemaan tämän pienelle planeetalle, jonka painovoima oli 10 kertaa suurempi kuin Maan painovoima. Kaioon alaisuudessa Goku oppi mm. Genki-kuulan (jolla myöhemmin voitettiin Majin Buu ja Omega Shenron), sekä Kaioken-tekniikan.

Täysikuuta katsoessaan saiyalaiset muuttuvat Oozaru -nimiseksi jättiläisapinaksi. Oozaru muodossa saiyalaisten voimat 10-kertaistuvat. Saiyalaisten hiukset eivät enää kasva syntymän jälkeen, mutta saiyalainen voi leikata tahtoessaan hiuksensa kokonaan pois, kuten Nappa. Saiyalaiset lähettävät jonkun vastasyntyneistä vauvoistaan vieraalle planeetalle, jotta lähetetty saiyalainen kasvaessaan tuhoaisi sen asukit, ja näin he myyvät planeettoja halukkaille.

Goku on harjoitellut ensin Kamesenninin johdolla Kuririn kanssa, mutta jo mangan numerossa 8 hän oli opettajansa tasoa. Lisäksi mm. Mestari Korin, joka on kissa, on ollut Gokun mestari, sekä Kami, Piccolon hyvä puoli, maan vartija, oli Gokun mestari.

Päähenkilö Goku on naimisissa suomenkielisessä versiossa Turun murretta puhuvan Chi-Chi-nimisen nalkuttavan naisen kanssa, koska oli luvannut tietämättään lapsena naivansa tämän. Heillä on vahva poika nimeltä Gohan, jonka pitäisi äitinsä mukaan lukea läksyjä, mutta hän mieluummin harjoittelee isänsä kanssa. Gohan on oppinut armottomalta namekilaiselta Piccololta paljon ja kunnioittaa tätä. Gohan on saanut nimensä Gokun kasvatti-isän Son Gohanin mukaan, jota Goku kutsuu ukikseen. Gokulla ja Chi-Chillä on toinenkin poika, Goten, joka syntyi vähän Cell-turnauksen jälkeen. Goten tapasi isänsä ensimmäistä kertaa maailman vahvin -turnauksessa ollessaan 7v.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragon Ball (DB)- ja Dragon Ball Z (DBZ) -animet perustuvat kumpikin alkuperäiseen Dragon Ball -mangaan. Dragon Ball -sarja loppui mangassa nro. 17, kunnes Piccolo oli voitettu. Siten animessa the Saiyan Saga on ensimmäinen saaga Dragon Ball Z:ssa. DB seuraa Gokun seikkailuja tämän varttuessa lapsesta aikuiseksi. Näissä tarinoissa on runsaasti fantasia- ja huumorielementtejä. DBZ sijoittuu aikaan 5 vuotta DB:n jälkeen. Dragon Ball GT on jatkoa DBZ:lle, mutta sen tarina ei perustu alkuperäiseen mangaan. Akira Toriyama ei ollut mukana Dragon Ball GT:n tuotannossa, mutta loi siihen useita hahmoja sekä muutamia juoni-ideoita. Dragon Ballista on ilmestynyt uusi Z:n tarinan uudelleen kertova anime, jossa alkuperäisen DBZ:n pätkiä on remasteroitu ja josta pitkitetyt DBZ:n kohtaukset on poistettu. Uuden Dragon Ball-animen nimi on Dragon Ball Kai.

Japanissa on käynnissä uusin Dragon Ball -anime, jossa on täysin uusi tarina hieman yli 18 vuoteen. Sarjan nimi on Dragon Ball Super (ドラゴンボール超 Doragon Bōru Sūpā).

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragon Ball on yksi menestyneimmistä manga-sarjoista. Esimerkiksi Weekly Shōnen Jump –lehden levikki kasvoi Toriyaman luomuksen ansiosta noin kuuteen miljoonaan kopioon viikossa. Sarjan päätyttyä levikki laski alle neljään miljoonaan.[2]

Tarinaa on yksinomaan kirjan muodossa myyty yli 250 miljoonaa kappaletta toistaiseksi.[3][4] Son-Gokun ja hänen ystäviensä tarina on vaikuttanut merkittävästi mangan suosioon Euroopassa. Esimerkiksi Carlsen Verlagin julkaisemat 42 saksankielistä yksittäistä tarinaa olivat myyneet yli 8 miljoonaa kappaletta helmikuuhun 2019 mennessä.[5]

Dragon Ball Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragon Ball -manga herätti Suomessa keskustelua vuonna 2003 Ilta-Sanomien väitettyä lehden sisältävän "rivouksia" ja viitteitä pedofiliaan.[6] Väitteestä nousseen kohun johdosta mangan julkaisu Suomessa lopetettiin[7][8]. Sittemmin sarjan ilmestyminen alkoi uudestaan, vaikkakin joitakin ruutuja sarjakuvassa oli sensuroitu.[7] Sen jälkeen Dragon Ballista tulikin hyvin suosittu ja muitakin mangasarjoja alkoi ilmestyä suosion myötä. Dragonball sisältää paljon kulttuuripohjaisia vitsejä, jotka suomenkielisessä versiossa on selitetty. Tämän ohella suomalaista DB-mangaa luetaan myös "japanilaisittain" oikealta vasemmalle.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragon Ballista, Dragon Ball Z:sta, Dragon Ball GT:stä ja Dragon Ball Superista on tehty parikymmentä elokuvaa ja extraa. Monilla sarjaan perustuvilla elokuvilla on taipumus olla sopimatta mihinkään järkevään kohtaan sarjan aikajanassa. Vaikka viittauksia sarjan tiettyihin kohtiin löytyisikin, voi elokuvista löytää paljonkin yksittäisiä ristiriitoja. Esimerkiksi elokuvassa Cooler's revenge Goku oli juuri tullut Namekilta, mutta koko elokuvassa ei ilmaista, etteivät he olisi kuulleet Androideista, vaikka Z-soturit kuulivat heistä samaan aikaan kun Goku saapui Namekilta. Eniten vastaavanlaisia paradokseja tapaa Dragon Ball Z sarjan elokuvissa. Elokuvat ovat järjestyksessä Dragon Ballista Dragon Ball GT:hen.

Aiheesta julkaistut elokuvat ja tv-spesiaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragon Ball[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen nimike ensimmäisenä ja englantilainen jälkimmäisenä

Dragon Ball Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OVA:

Dragon Ball Super[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragon Ball GT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Live-action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangakirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Osa 01: Lohikäärmekuulien arvoitus (Vol 1: The Monkey King)
  • Osa 02: Lohikäärme Shenlong (Vol 2: Wish Upon a Dragon)
  • Osa 03: Mutenroshin taistelukoulu (Vol 3: The Training of Kame-sen'nin)
  • Osa 04: Suuri kamppailuturnaus (Vol 4: Strongest Under the Heavens)
  • Osa 05: Taistelu muskelitornissa (Vol 5: Red Ribbon Army)
  • Osa 06: Androidi numero 8 (Vol 6: Bulma Returns!)
  • Osa 07: Merenalainen labyrintti (Vol 7: General Blue and the Pirate Treasure)
  • Osa 08: Karin-tornin mestari (Vol 8: General Tao & Master Karin)
  • Osa 09: Ennustajaeukko auttaa (Vol 9: Test of the All-seeing Crone)
  • Osa 10: Paluu areenalle (Vol 10: Return to the Tournament)
  • Osa 11: Titaanien taisto (Vol 11: The Eyes of Tenshinhan)
  • Osa 12: Pimeyden ruhtinaan paluu (Vol 12: The Demon King Piccolo)
  • Osa 13: Son Gokun vastaisku (Vol 13: Piccolo Conquers the World)
  • Osa 14: Piccolon salaisuus (Vol 14: Heaven and Earth)
  • Osa 15: Sotaa ja rakkautta (Vol 15: The Titanic Tournament)
  • Osa 16: Viimeinen taisto (Vol 16: Goku vs. Piccolo)
  • Osa 17: Ennen kokematon kauhu (Vol 1: The World's Strongest Team)
  • Osa 18: Son Gohan ja pimeyden ruhtinas (Vol 2: The Lord of Worlds)
  • Osa 19: Kiirehdi, Goku! (Vol 3: Earth vs. the Saiyans)
  • Osa 20: Maailmojen sota (Vol 4: Goku vs. Vegeta)
  • Osa 21: Kohti Namek-planeettaa (Vol 5: Dragon Ball in Space)
  • Osa 22: Vastarintaa (Vol 6: Battlefield Namek)
  • Osa 23: Ginyu-erikoisosasto (Vol 7: The Ginyu Force)
  • Osa 24: Kuka on kuka? (Vol 8: Goku vs. Ginyu)
  • Osa 25: Freezan muodonmuutos (Vol 9: The Wrath of Freeza)
  • Osa 26: Goku virkoaa (Vol 10: Goku vs. Freeza)
  • Osa 27: Tarujen supersaiyalainen (Vol 11: The Super Saiyan)
  • Osa 28: Poika tulevaisuudesta (Vol 12: Enter Trunks)
  • Osa 29: Goku häviää (Vol 13: The Red Ribbon Androids)
  • Osa 30: Pahoja aavistuksia (Vol 14: Rise of the Machines)
  • Osa 31: Cell lähestyy (Vol 15: The Terror of Cell)
  • Osa 32: Täydellinen olento (Vol 16: The Room of Spirit and Time)
  • Osa 33: Cell-turnaus alkaa (Vol 17: The Cell Game)
  • Osa 34: Gokua vahvempi soturi (Vol 18: Gohan vs. Cell)
  • Osa 35: Näkemiin, soturit (Vol 19: Death of a Warrior)
  • Osa 36: Uuden sankarin synty (Vol 20: A New Generation)
  • Osa 37: Salainen suunnitelma (Vol 21: Tournament of Heavens)
  • Osa 38: Kohtalokas taistelu: Goku vastaan Vegeta (Vol 22: Mark of the Warlock)
  • Osa 39: Hyvästi, ylpeä soturi (Vol 23: Boo Unleashed)
  • Osa 40: Maapallon soturien salainen ase (Vol 24: Hercule to the Rescue)
  • Osa 41: Tsemppiä, super-gotenks! (Vol 25: Last Hero Standing)
  • Osa 42: Näkemiin, lohikäärmemaailma! (Vol 26: Goodbye, Dragonworld!)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jari Lehtinen, Janne Kemppi, Outi Vanamo: Mangan mestarit. BTJ kustannus 2007. ISBN 978-951-692-674-5 s. 15.
  2. The Rise and Fall of Weekly Shonen Jump: A Look at the Circulation of Weekly Jump | ComiPress www.comipress.com. Viitattu 12.2.2019.
  3. Shueisha Establishes New Department Focused on Dragon Ball Anime News Network. Viitattu 12.2.2019. (englanniksi)
  4. 'Dragon Ball Super: Broly,' 20th film of anime empire, opens in Bay Area | Datebook web.archive.org. 16.1.2019. Arkistoitu 16.1.2019. Viitattu 12.2.2019.
  5. Dragon Ball | CARLSEN Verlag www.carlsen.de. Viitattu 12.2.2019. (saksaksi)
  6. Kvaak.fi 19.05.2003, Dragon Ball herättää pahennusta
  7. a b Lehtinen, Jari: Poltetaanhan kirjojakin (archive.org:in arkistoitu versio 30.10.2004) koti.phnet.fi. 4.9.2004. Arkistoitu 30.10.2004. Viitattu 25.9.2016. (suomeksi)
  8. Kvaak.fi, 22.05.2003, Dragon Ballin julkaisu Suomessa päättyy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dragon Ball.