Koordinaatit: 52°33′N, 13°6′E

Falkensee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Falkensee
Falkenseen keskustaa
Falkenseen keskustaa
vaakuna
vaakuna

Falkensee

Koordinaatit: 52°33′N, 13°6′E

Valtio Saksa
Osavaltio Brandenburg
Piirikunta Havelland
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 43,3 km²
Korkeus 32 m
Väkiluku (2018) 43 844
 – Väestötiheys 1 013 as./km²
Postinumero 14612
Suuntanumero(t) 03322









Falkenseen sijainti Havellandin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Brandenburgin osavaltiossa.

Falkensee on kaupunki Havellandin piirikunnassa Brandenburgin osavaltiossa itäisessä Saksassa. Se on kasvanut kiinni Berliinin Spandaun kaupunginosaan, josta sen erotti Berliinin muuri 1962–1990.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falkensee sijaitsee osavaltionsa keskiosassa noin 20 kilometriä Berliinin keskustasta länteen.[1] Välittömästi Falkenseen itäpuolella sijaitsee Spandauhun kuuluva Falkenhagener Feldin kaupunginosa. Falkenseen kaakkoispuolella sijaitsee niin ikään Spandauhun kuuluva Staakenin kaupunginosa.

Falkensee koostuu kahdesta aiemmin itsenäisestä kunnasta: Falkenhagen ja Seegefeld.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berliinin muuri vuonna 1987. Vasemmalla Falkensee.

Seegefeld mainitaan kirjallisissa lähteissä ensi kerran vuonna 1265 ja Falkenhagen 1336. Huhtikuussa 1676 tulipalo tuhosi Falkenhagenin täysin, ja vuonna 1822 lähes kokonaan. Paikkakunnan kirjoitetusta historiasta on palojen myötä kadonnut suuri osa. Falkenhagen ja Seegefeld kuuluivat uuden ajan alusta Brandenburgin markkreivikuntaan ja vuodesta 1817 Itä-Havellandin piirikuntaan, joka oli osa Brandenburgin provinssia. 1800-luvun alussa rakennettiin viertotie Spandausta Falkenhagenin kautta Naueniin. Rautatietä BerliiniHampuri alettiin rakentaa toukokuussa 1844 ja se oli valmis joulukuussa 1846. Seegefeld sai samassa yhteyssä rautatieaseman. Liikenneyhteyksien koheneminen 1800-luvun jälkipuoliskolla teki nykyisen Falkenseen alueesta Berliinin esikaupungin, jonka väkiluku kasvoi muuttoliikkeen vauhdittamana. Syntyi uusia asuinalueita vanhojen maalaiskylien oheen. Falkenseen kunta perustettiin 1. huhtikuuta 1923. Toisen maailmansodan lopussa Berliinin pommituksia paenneet ihmiset kasvattivat Falkenseen väkiluvun 32 000:een.

Falkensee jäi Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeelle, ja siitä tuli osa DDR:ää, joka rakensi Berliinin muurin vuonna 1962. Muuri katkaisi Falkenseen yhteydet Spandauhun, ja koska Falkensee sijaitsi Länsi-Berliinin länsipuolella, matka-ajat Itä-Berliiniin muodostuivat pitkiksi. Muurin myötä myös rautatieyhteydet deaktivoitiin. Falkensee sai kaupunkioikeudet 7. lokakuuta 1961. Saksojen jälleenyhdistymisen jälkeen 1990 Falkenseen väkiluku ampaisi nousuun, kun etenkin läntisestä Berliinistä kohdistui kaupunkiin muuttoliikettä. Muurin paikalle rakennettiin Berliner Mauerweg.

Falkenseen historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Dorfkirche Falkenhagen 1680-luvulta ja keskiaikainen Dorfkirche Seegefeld.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falkenseen taloutta hallitsevat pienet ja keskisuuret yritykset. Falkenseen ja Berliinin rajan tuntumassa sijaitsee rautatieasema Berlin-Albrechtshof, Falkenseen alueella ovat liikennepaikat Seegefeld ja Finkenkrug sekä Falkenseen asema,[2] joka sijaitsee 20,4 kilometriä Berliinin päärautatieasemalta. Berliinin kehämoottoritie BAB 10 on reititetty aivan Falkenseen länsipuolitse. Kaupungin eteläpuolitse kulkee Bundesstraße 5, joka on 555-kilometrinen maantie Tanskan rajalta Puolan rajalle.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Entfernung von Falkensee nach Berlin Luftlinie.org. Viitattu 21.5.2020.
  2. Zahlen-Daten-Fakten Falkensee.de. Stadt Falkensee. Viitattu 21.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Falkensee.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Falkensee