Etruria (Augustuksen alue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etruria
Regio VII Etruria
Italian alue
Regio VII Etrurian sijainti Italiassa.
Regio VII Etrurian sijainti Italiassa.
Valtio Rooman valtakunta
Nykyinen valtio/alue Italia (Toscana)
Perustettu n. 7 eaa.
Lakkautettu n. 293 jaa.

Etruria (lat. Regio VII Etruria) oli keisari Augustuksen perustama roomalaisen Italian alue, joka vastasi paljolti Etrurian maakuntaa ja käsitti pääosin nykyisen Italian Toscanan alueen.[1][2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etruria käsitti sille nimen antaneen Etrurian maakunnan Italian niemimaan länsiosassa Tyrrhenanmeren ja Apenniinien välisellä alueella. Sen luoteispuolella sijaitsi Liguria (Regio IX), josta sen erotti Macra (nyk. Magra) -joki,[2] pohjoispuolella Aemilia (Regio VIII), itäpuolella Umbria (Regio VI) ja Samnium (Regio IV), ja kaakkoispuolella Latium et Campania (Regio I), josta sen erotti Tiber-joki.[2]

Etrurian pääteitä olivat rannikolla kulkenut, Roomasta Pisaeen johtanut Via Aurelia, sekä sitä jatkanut Via Aemilia Scauri ja sisämaassa kulkenut Via Cassia.

Kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etrurian alueen kartta.

Etrurian alueen kaupunkeja olivat muun muassa:

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etruria oli vanhastaan pääasiassa etruskien asuttamaa aluetta, ja monet sen kaupungeista olivat vanhoja etruskikaupunkeja. Etrurian alue perustettiin noin vuonna 7 eaa., kun keisari Augustus jakoi Italian yhteentoista alueeseen (regio).[3][4] Muiden alueiden tavoin siihen viitattiin alun perin lähinnä numerolla. Ajan kuluessa se sai myös nimen pääalueensa mukaan.[2] Alue lakkautettiin keisari Diocletianuksen noin vuonna 293 tekemän uudistuksen aikoihin ja sen alue tuli Umbrian ohella osaksi Italian diokeesiin kuulunutta Tuscia et Umbrian provinssia.

Näin tärkeimmät alueen hallinnossa ajan kuluessa tapahtuneet muutokset olivat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Italia, Regio VII Pleiades. Viitattu 16.1.2023.
  2. a b c d Smith, William: ”Italia”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. Cooley, Alison E.: A Companion to Roman Italy, s. 205. Blackwell Companions to the Ancient World. John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118993101. Teoksen verkkoversio.
  4. Plinius vanhempi: Naturalis historia 3.46– (lat.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]