Empatia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Empatia-sanan perusmerkitys viittaa myötätuntoiseen eläytymiseen[1]. Psykologit ovat sittemmin laajentaneet empatia-sanan merkitystä siten, että sillä voidaan tarkoittaa emotionaalisen reagoinnin lisäksi myös kognitiivista roolinottoprosessia eli tietoista rationaalista yritystä asettua toisen asemaan[2]. Empaattinen ihminen samastuu siis herkästi toisen ihmisen tunnereaktioihin ja pyrkii ymmärtämään toisen ihmisen käytöstä, näkökulmaa ja tunnereaktioita.

Empatialla viitataan myös empaattiseen käyttäytymiseen, joka voi olla esimerkiksi empaattista ilmehtimistä ja pyrkimystä kuunnella ja auttaa muita ihmisiä sekä suhtautua heihin arvostavasti tai muulla tavalla myönteisesti.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen psykologi Edward Titchener käänsi vuonna 1909 filosofi Theodor Lippsin käyttämän saksankielisen Einfühlung-käsitteen empatiaksi (engl. empathy), jonka hän johti kreikan sanoista ἐν (sisään) ja πάθος (tuntemus, kärsimys, intohimo)[3].

Lipps käytti termiä Einfühlung (eläytyminen) etenkin ulkoisten ärsykkeiden herättämistä tiedostamattomista sisäistä tuntemuksista eli niin sanotusta sisäisestä jäljittelystä. Esimerkiksi vihaisen ilmeen näkeminen toisen ihmisen kasvoilla saa katsojan tuntemaan itsekin niin sanottua jäljiteltyä vihaisuutta. Katsoja ei kuitenkaan tiedosta jäljiteltyä tunnetilaansa, vaan kokee lukevansa vihan suoraan toisen ihmisen kasvoilta.[4]

Fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiktiossa empaatti on hahmo, joka aistii toisten ihmisten tunteet erityisen herkästi. Esimerkkinä voidaan mainita Star Trek -sarjan Deanna Troi tai Siskoni on noita -sarjan Phoebe Halliwell.

Uskonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristinuskon kirjallisuudessa esiintyvä Jeesus osoitti poikkeuksellista empatiaa tapaamiaan ihmisiä kohtaan.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen kielen perussanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 55.
  2. Sosiaalipsykologian peruskurssi, Dialogi: Humanismia ja biologiaa, Osa 2. Kun on tunteet - ja geenit Tampereen yliopiston sivusto. (Osa1 )
  3. Empathy, päivitetty 14.2.2013. Standford encyclopedia of philosopy. http://plato.stanford.edu/entries/empathy/#HisInt
  4. Empathy, päivitetty 14.2.2013. Standford encyclopedia of philosopy. http://plato.stanford.edu/entries/empathy/#HisInt
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.