Elvira Saadi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elvira Fuadovna Saadi (ven. Эльвира Фуадовна Саади , s. 2. tammikuuta 1952 Taškent) on neuvostoliittolainen telinevoimistelija ja olympiavoittaja.

Uzbekistanista kotoisin oleva Saadi voitti Münchenin 1972 olympialaisissa kultaa telinevoimistelun joukkuekilpailussa. Henkilökohtaisessa moniottelussa hän keräsi 75,075 pistettä ja sijoittui kahdeksanneksi edellään neljä neuvostoliittolaista ja kolme itäsaksalaista. Toisissa olympialaisissaan Montréalissa 1976 hän voitti jälleen joukkuekilpailussa kultaa ja keräsi seitsemänneksi parhaat henkilökohtaiset pisteet mutta ei päässyt moniottelun finaaliin, johon kelpuutettiin maksimissaan kolme voimistelijaa yhdestä maasta.

Uransa ainoan henkilökohtaisen arvokisamitalin Saadi saavutti Varnan MM-kilpailuissa 1974 sijoittumalla permannolla jaetulle pronssille.

Saadi muutti Kanadaan vuonna 1991 ja aloitti voimistelijoiden valmentamisen. Hänet valittiin Kanadan voimisteluliiton vuoden valmentajaksi vuosina 1996 ja 2004.[1] Vuonna 2023 hän sai elinikäisen toimintakiellon urheilijoiden parissa. Kanadan voimistelulajien hallintoelimen mukaan Saadi oli käyttänyt valmennettaviinsa fyysistä väkivaltaa ja luonut pelon kulttuuria.[1]

Vuonna 2009 Saadi valittiin Kansainvälisen voimisteluliiton Hall of Fameen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hepojärvi, Harri: Venäläinen olympiavoittaja sai elinikäisen toimitsijakiellon Kanadassa www.iltalehti.fi. 23.11.2023. Viitattu 24.1.2024.


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.