Elsa Saisio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Elsa Saisio (s. 19. heinäkuuta 1981 Helsinki) on suomalainen näyttelijä.

Saisio on kasvanut Helsingin kantakaupungissa, käynyt Kallion ilmaisutaidon lukion ja valmistuttuaan ylioppilaaksi aloitti näyttelijäopinnot Teatterikorkeakoulussa, josta valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2004. Hänen lopputyönsä julkaistiin kirjana nimellä Katseen alaiset. Kirjassa haastatellaan Suomen eturivin naisnäyttelijöitä (mm. Seela Sella, Ritva Valkama, Laura Malmivaara) heidän suhteestaan näyttelemiseen, yleisöön ja kohteena olemiseen sekä peilataan näyttelijäntyön ja etenkin naisnäyttelijöiden aseman ja työn muutosta Suomessa viimeisten vuosikymmenten aikana.

Työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterissa Saisio on nähty muiden muassa Kansallisteatterin Romeossa ja Juliassa Julian roolissa, pedofiliaa käsittelevässä näytelmässä Blackbird Unan roolissa, Teatteri Jurkan Hamletissa Ofeliana ja Leea Klemolan Kohti kylmempää -näytelmässä touretten syndroomasta oireilevan neanderthal-teinin roolissa. Lisäksi hän on tehty useita musikaalirooleja, esimerkiksi Tampereen teatterin Cabaret'ssa ja Lahden kaupunginteatterin Edith Piafissa ja Oliver!issa. Tällä hetkellä hän on kiinnitettynä Lahden kaupunginteatteriin.[1]

Saision mainittavimpia elokuvasuorituksia ovat Tulennielijä (1998), Pelon maantiede (2000) ja Pahat pojat (2003). Mainittavimpiin televisiotöihin kuulunee prostituoidun Tinan rooli Tove Idsrömin käsikirjoittamassa sarjassa Jumalan kaikki oikut.

Saisio on tehnyt paljon äänitöitä niin kuunnelmissa, piirretyissä elokuvissa ja tv-sarjoissa kuin myös lukenut useita äänikirjoja. Hän on muun muassa antanut äänensä Niiskuneidille Muumien maailma -sarjassa. Hän on pitänyt lukuisia näyttelijäntyön kursseja nuorille ja ollut perustamassa Tampereella nuorten teatterifestivaali Murrosta. Saisio myös laulaa ja keikkailee aktiivisesti näyttelijäntyön ohella.

Henkilökohtainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elsa Saision vanhemmat ovat näyttelijä-kirjailija Pirkko Saisio ja näyttelijä Harri Hyttinen.[2] Lisäksi hänen perheeseensä kuuluu Pirkko Saision puoliso Pirjo Honkasalo.[2][3]

Saisio elää avoliitossa näyttelijä Timo Välisaaren kanssa ja heillä on vuonna 2010 syntynyt poika.[4]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/fi/teatteri/nayttelijat/?id=193 Lahden kaupunginteatteri
  2. a b Elsa Saisio Lahden kaupunginteatteri. Viitattu 30.11.2012.
  3. Puhto, Sanna: Pirjo Honkasalo ja Elsa Saisio (Perhesiteitä) Kuukausiliite. heinäkuu 2004. Helsingin Sanomat. Viitattu 30.11.2012.
  4. Poikavauva tuli! Iltalehti. 28.3.2010. Viitattu 30.11.2012.