Dennis Muren

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dennis Muren vuonna 2007.

Dennis E. Muren, A.S.C. (1. marraskuuta 1946) on amerikkalaisten elokuvien erikoistehosteiden taiteilija, joka tunnetaan muun muassa Steven Spielbergin, James Cameronin ja George Lucasin elokuvista. Hän on voittanut kuusi kertaa parhaiden erikoistehosteiden Oscarin.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muren syntyi Glendalessa Kaliforniassa, ja hän on Charline Louisin ja Elmer Ernest Murenin poika. Hän kiinnostui elokuvien ja erikoistehosteiden valmistamisesta jo pienenä. Opiskellessaan elokuvien tekemistä Pasadenan collegessa Muren kulutti 6 500 dollaria tehdäkseen Equinoxin, lyhyen tieteiselokuvan. Pieni Tonylon Productions -elokuvayhtiö piti elokuvasta ja otti sen levitykseen. Tonylon palkkasi leikkaaja Jack Woodsin ohjaamaan elokuvaan lisäkohtauksia, jotta Equinoxista saatiin täyspitkä elokuva. Kun Equinox julkaistiin täyspitkänä lokakuussa 1970, Muren oli nimetty elokuvan tuottajaksi, vaikka hän oli ohjannut suurimman osan elokuvasta ja tehnyt kaikki erikoistehosteet. Heikoista arvioista huolimatta elokuva tuotti tarpeeksi rahaa, jotta Muren sai investointinsa takaisin. Vuosien mittaan Equinoxista on tullut kulttiklassikko.

Valmistuttuaan Muren aloitti työskentelyn täysipäiväisenä visuaalisten erikoistehosteiden tuottajana. Vuonna 1976 hänet palkattiin Industrial Light & Magiciin, joka oli ohjaaja George Lucasin perustama tehostestudio. Lucasin ja ILM:n ensimmäinen elokuva oli Tähtien sota, joka julkaistiin 1977.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muren on vaikuttanut merkittävästi uusien erikoistehosteiden luomisessa. Muren johti ILM:n tehostetiimiä, joka muokkasi malleista ja pienoismalleista tietokoneavusteista grafiikkaa elokuvaan Terminator 2 – tuomion päivä. Vuoden 2000 haastattelussa Muren kertoi Terminator 2:n olevan elokuva, josta hän on kaikkein ylpein.

Muren, Steve Williams ja Mark Dippe loivat uuden ajan tietokonegrafiikkaa elokuvassa Jurassic Park. Steven Spielberg suunnitteli käyttävänsä go motion -tekniikkaa dinosaurusten kuvaamiseen, mutta hän muutti nopeasti mieltään katsottuaan testituloksen Tyrannosaurus rexistä, johon oli käytetty tietokoneavusteista grafiikkaa. Jurassic Park oli läpimurto, mikä vakuutti George Lucasin siitä, että teknologia oli edistynyt tarpeeksi Tähtien sota -trilogian esiosia varten.

Kesäkuussa 1999 Muren sai tähden Hollywood Walk of Famelle ensimmäisenä erikoistehostetaiteilijana. Hän on voittanut erikoispalkinnot mukaan luettuna yhdeksän Oscar-palkintoa.

Muren jatkaa tänäkin päivänä työskentelyä ILM:ssä ja hänen tittelinsä on Senior Visual Effects Supervisor. Viime aikoina hän on kirjoittanut visuaalisista efekteistä kertovaa kirjaa. Hän konsultoi myös Pixarin kanssa. Hänen viimeisin projektinsa oli Maailmojen sota, jossa hän johti tiimiä kolmen kuukauden ajan luodakseen elokuvaa varten tarvittavia vaikeita efektejä.

Murenilla oli pieni, vuorosanaton rooli elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät natsivakoojana.[1] Hänellä korvasi yhdessä kohtauksessa poissa olleen Ronald Laceyn, joka näytteli elokuvassa majuri Tohtia. Murenin ja Laceyn kasvoissa on samankaltaisia piirteitä, vaikka heillä onkin huomattava pituusero. Murenin kohtauksessa majuri Toth vakoilee Indiana Jonesia (Harrison Ford) lehden takaa matkustajakoneessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]