David Tua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Tua
Henkilötiedot
Koko nimi Mafaufau Tavita Lio Mafaufau Sanerivi Talimatasi
Syntynyt21. marraskuuta 1972
Apia, Länsi-Samoa
Kansalaisuus Samoa/Uusi-Seelanti
Nyrkkeilijä
Lempinimi The Terminator / Tuaman
Pituus 178 cm
Painoluokka raskassarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 53
Voitot 49
– tyrmäysvoitot 42
Tappiot 2
Ratkaisemattomat 1
Aiheesta muualla
www.davidtua.net

David Tua (oikealta nimeltään Mafaufau Tavita Lio Mafaufau Sanerivi Talimatasi, s. 21. marraskuuta 1972[1] Apia, Länsi-Samoa) on samoalainen raskaan sarjan ammattilaisnyrkkeilijä.

Nyrkkeilyura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuan perhe muutti Uuteen-Seelantiin hänen ollessaan kymmenen vuoden ikäinen. Amatöörinä Tua edusti Uutta-Seelantia ja saavutti pronssimitalin sekä 1991 Sydneyn MM-kisoissa että 1992 Barcelonan olympialaisissa[1]. Ammattilaiseksi hän ryhtyi vuoden 1992 joulukuussa. Ensimmäisessä ottelussaan hän tyrmäsi Ron Humesin ensimmäisessä erässä. 27:stä ensimmäisestä ammattilaisottelustaan hän voitti 23 ennen täyttä aikaa. 15. maaliskuuta 1996 hän otteli John Ruizia vastaan WBC-liiton (World Boxing Council) international-tittelistä ja voitti kamppailun ensimmäisen erän tyrmäyksellä kun ottelua oli kulunut vain 19 sekuntia. Hän puolusti titteliään voitokkaasti Darroll Wilsonia (KO 1), David Izonia (TKO 12) ja Oleg Maskajevia (TKO 11) vastaan, mutta hävisi Ike Ibeabuchille täydet erät kestäneen ottelun kaikin tuomariäänin.

19. joulukuuta 1998 Tua kohtasi Hasim Rahmanin ottelussa, jossa panoksena oli Yhdysvaltain raskaansarjan mestaruus sekä IBF-liiton (International Boxing Federation) intercontinental-titteli. Rahman hallitsi ottelua lähes loppuun saakka, mutta lopulta Tua heikensi hänet voimakkailla iskuillaan ja voitti ottelun kymmenennessä erässä teknisellä tyrmäyksellä. Hän puolusti titteliään tyrmäämällä Gary Bellin ja Obed Sullivanin ensimmäisessä erässä, ja ottelu Robert Danielsiakin vastaan päättyi jo kolmannessa erässä.

Seuraavaksi Tua pääsi iskemään maailmanmestaruudesta. Las Vegasin Mandalay Bay Resort & Casinolla 11. marraskuuta vuonna 2000 Lennox Lewisiä vastaan käydyssä ottelussa panoksena oli WBC-, IBF- ja IBO-liittojen tunnustama maailmanmestaruus. Huomattavasti entisistä mitoistaan lihavoitunut Tua oli jatkuvasti altavastaajan asemassa, mutta kesti kuitenkin täydet erät. Lewis voitti ottelun kaikin tuomariäänin. Seuraavan vuoden keväällä Tua oli mukana moniosaisessa IBF-liiton haastajakamppailussa Danell Nicholsonia ja Chris Byrdiä vastaan. Nicholsonin hän tyrmäsi kuudennessa erässä ja sai samalla nimiinsä jälleen USA:n mestaruuden, mutta hävisi Byrdille 12 erää kestäneen kamppailun kaikin tuomariäänin. Vuonna 2002 hän tyrmäsi lupaavan Fres Oquendon 30 sekunnin ottelun jälkeen ja sai nimiinsä Pohjois-Amerikan mestaruuden. Maaliskuussa 2003 hän kohtasi IBF-liiton haastajaottelussa Hasim Rahmanin, ja täydet erät kestänyt ottelu päättyi ratkaisemattomaan. Tämän jälkeen Tua ajautui erimielisyyksiin promoottorien kanssa eikä otellut lainkaan yli kahteen vuoteen.

Tua palasi kehiin 31. maaliskuuta 2005 teknisellä tyrmäysvoitolla Talmage Griffisistä, ja on sittemmin jatkanut tapojensa mukaan kovaiskuisena ottelijana. Viimeisimmästä seitsemästä ottelustaan hän on voittanut viisi ennen täyttä aikaa. Hän on myös pudottanut painoaan useilla kilogrammoilla tuhdimmista päivistään. Viimeisessä ottelussaan Tua kukisti tulokas Cerrone Foxin, kun ottelua oltiin käyty vasta alle kaksi erää. Tuaa ei ole tyrmätty kertaakaan hänen pitkällä urallaan.

Seuraavan kerran Tua otteli 3. lokakuuta 2009. Kamppailussa hän kohtasi urallaan kerran hävinneen Shane Cameronin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b David Tua Athletes. The International Olympic Committee (IOC). Viitattu 1.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]