Christopher Polhem

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Christopher Polhemin muistolle vuonna 1951 pystytetty patsas.

Christopher Polhem, vuoteen 1716 asti Polhammar, (s. luultavasti 18. joulukuuta 1661 Tingstädessä, Gotlannissa - k. 30. elokuuta 1751 Tukholmassa) oli ruotsalainen keksijä ja teollisuusmies. Polhemia on kutsuttu myös "Ruotsin mekaniikan isäksi".

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polhem syntyi saksalaisen, Visbyyn muuttaneen, kauppiaan Wulf Christopher Polhammarin perheeseen. Polhemin äiti oli Vadstenasta kotoisin oleva Christina Eriksdotter Schening. Christopherilla tiedetään olleen myös ainakin kaksi veljeä, Johan ja Jonas. Christopherin äiti meni myöhemmin uusiin naimisiin Jöran Slicker -nimisen miehen kanssa, ja kahdeksanvuotiaana Polhemin tultua isättömäksi hän muutti setänsä luo Tukholmaan.

Vuonna 1687 Polhem alkoi opiskella fysiikkaa, matematiikkaa ja mekaniikkaa Uppsalan yliopistossa. Valmistumisensa jälkeen hän matkusteli ympäri Eurooppaa tyydyttämässä yliopistossa saavuttamaansa teknistä tiedonjanoa. Palattuaan kotimaahansa vuonna 1697 Polhemin johdolla muodostettiin Ruotsin ensimmäinen insinöörikoulu, Laboratorium mechanicumin. Opetusmetodinaan Polhem loi nk. "Polhemin mekaaniset aakkoset", eräänlaisen mallikokoelman erilaisille liikemekanismeille. Polhemin vuonna 1699 perustama erilaisiin koneisiin erikoistunut Stjärnsundin tehdas jatkoi Polhemin johtamaa ruotsalaisen tekniikan nousua.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polhemin panos ruotsin tekniselle kehitykselle on merkittävä. Nykyään hänen kuvansa koristaakin 500 ruotsin kruunun seteliä, ja hänen mukaansa on nimetty iso liuta ruotsalaisia koulutuslaitoksia, kuten Polhemsgymnasiet sekä Tukholmassa että Göteborgissa, Pohlemsskolan Gävlessä ja Lundissa sekä Christopher Polhemgymnasiet Visbyssä, noin 20 kilometrin päässä Polhemin synnyinpitäjästä Tingstädestä. Lisäksi tieteellinen tutkimuskeskus, Luulajan teknillisen yliopiston Polhemslaboratoriet on nimetty hänen mukaansa.

Niin sanottu "Polhemspriset" ("Polhem-palkinto") on jaettu ruotsalaisten insinöörien kesken joka toinen vuosi korkean tason teknisistä innovaatioista tai nerokkaista teknisien ongelmien ratkaisuista. Arviointikriteereinä tämän 250 000 Ruotsin kruunun palkinnon ansaitseville innovaatioille on tehokkuuden lisäksi ympäristöystävällisyys ja markkinakelpoisuus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]