Boniitti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Boniitti
Kapel u0.gif
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Alaheimo: Scombrinae
Suku: Katsuwonus
Laji: pelamis
Kaksiosainen nimi
Katsuwonus pelamis
(Linnaeus, 1758)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Boniitti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Boniitti Commonsissa

Boniitti (Katsuwonus pelamis) on keskikokoinen tonnikalansukuinen, kautta maailman lämpimissä merissä elävä kala. Boniitti on tärkeä saaliskala, jota käytetään varsinkin japanilaisessa keittiössä. Boniitti tunnetaan Havaijilla nimellä Aku. Boniitti liikkuu suurissa, jopa 50 000 yksilön parvissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boniitti kasvaa suurimmillaan metrin pituiseksi ja noin 32 kilon painoiseksi; keskimääräinen paino on 9 kg.[2] Kala voi elää 12 vuoden ikäiseksi. Boniitti muistuttaa paljon aitoja tonnikaloja muttei kuulu samaan sukuun, vaan luokitellaan oman sukunsa ainoaksi lajiksi. Boniitti on lähes kaikkialta hopean ja harmaan eri sävyjen värinen. Sen tunnistaa helpoiten raidoista vatsassa ja kyljissä lähempänä pyrstöä kuin päätä. Boniitin liha on raakana punaista, aivan kuten aidoilla tonnikaloilla.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boniittia tavataan yleisenä kaikissa maailman lämpimissä merissä paitsi itäisestä Välimerestä ja Mustastamerestä. Pohjanmerestä sitä on saatu vain harvoin, sillä se pysyttelee yleensä vesissä, joiden lämpötila on yli 15 C.[2][3]

Kalastus ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boniittia kalastetaan pitkälläsiimalla, troolilla, nuotalla ja ongella urheilukalastuksessa.

Suurin osa purkkitonnikalasta on boniittia.[4] Sen lihan elohopeapitoisuus on pieni, vaikka se on ravintoketjun loppuosassa. Japanissa boniitista tehdään hyvin monia erilaisia ruokia, esim sushia ja sashimia.[5]

Boniittiparvi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Acero, A., Amorim, A.F., Boustany, A., Canales Ramirez, C., Cardenas, G., Carpenter, K.E., de Oliveira Leite Jr., N., Di Natale, A., Fox, W., Fredou, F.L., Graves, J., Guzman-Mora, A., Viera Hazin, F.H., Juan Jorda, M., Kada, O., Minte Vera, C., Miyabe, N., Montano Cruz, R., Nelson, R., Oxenford, H., Salas, E., Schaefer, K., Serra, R., Sun, C., Teixeira Lessa, R.P., Pires Ferreira Travassos, P.E., Uozumi, Y. & Yanez, E.: Katsuwonus pelamis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 09.08.2013. (englanniksi)
  2. a b Animal Diversity Web
  3. Katsuwonus pelamis (peilipalvelin) FishBase. R. Froese ja D. Pauly (toim.). (englanniksi)
  4. Tuna Types The Nibble
  5. Bonito Uwajimaya, Inc
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.