Birgit Finnilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Birgit Finnilä (s. 20. tammikuuta 1931 Falkenberg, Ruotsi) on ruotsalainen konsertti- ja oopperalaulaja, äänialaltaan kontra-altto. Hän on Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsen.

Finnilä opiskeli Ingalill Lindénin johdolla Göteborgissa ja Roy Hendersonin johdolla Lontoon Royal Academy of Music -oppilaitoksessa. Hän teki vuonna 1967 menestyksekkään esikoisroolin Orfeuksena Gluckin oopperassa Orfeus ja Eurydike Göteborgissa.[1] Sen jälkeen hän sai kansainvälistä mainetta tulkinnoillaan muun muassa Bachin, Brucknerin, Mahlerin ja Wagnerin teoksista. Hän on konsertoinut muun muassa Claudio Abbadon, John Barbirollin, Daniel Barenboimin, Sergiu Comissionan, John Eliot Gardinerin, Bernard Haitinkin, Herbert von Karajanin, Rafael Kubelikin, Erich Leinsdorfin ja Georg Soltin johdolla. Hänen uransa on painottunut konserttiesiintymisiin, mutta hän on tehnyt myös oopperarooleja muun muassa Brittenin, Gluckin ja Mozartin oopperoissa.

Birgit Finnilä on levyttänyt paljon etenkin EMI-, Philips- ja Erato- levymerkeille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finnilä, Birgit (Arkistoitu – Internet Archive), Baker’s Biographical Dictionary of Musicians, The Gale Group 2001. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Birgit Finnilä