Daniel Barenboim

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim
Henkilötiedot
Syntynyt15. marraskuuta 1942 (ikä 81)
Argentiina Buenos Aires, Argentiina
Ammatti pianisti, kapellimestari
Muusikko
Tyylilajit länsimainen taidemusiikkiView and modify data on Wikidata
Soittimet pianoView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Deutsche GrammophonView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
danielbarenboim.com

Daniel Barenboim (s. 15. marraskuuta 1942 Buenos Aires, Argentiina) on argentiinalais-israelilainen kapellimestari ja pianisti. Barenboim saavutti ensin mainetta pianistina, mutta nykyään hänet tunnetaan ennen kaikkea orkesterinjohtamisestaan. Kapellimestarina hän on juhlittu varsinkin Wagnerin teosten johtamisesta ja hän onkin ollut vakiovieras Bayreuthin musiikkijuhlilla.

Urasta ja elämästä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barenboim syntyi Buenos Airesissa, hänen vanhempansa olivat Ukrainan juutalaisia ja toimivat pojan ensimmäisinä soitonopettajina. Perhe muutti Israeliin 1952. Kaksi vuotta myöhemmin Barenboim muutti Itävaltaan opiskelemaan pianonsoittoa ja orkesterin johtamista.[1]

Barenboimin debyytti oopperakapellimestarina oli vuonna 1973 Edinburghin festivaaleilla, jossa hän johti Mozartin Don Giovannin. Ensiesiintyminen Bayreuthissa oli 1981. Hän johti siellä säännöllisesti aina vuoteen 1999 asti. Barenboim oli naimisissa kuulun sellistin, Jacqueline du Prén, kanssa. Du Pré sairastui multippeliskleroosiin vuonna 1973 ja kuoli vuonna 1987. Juutalaisuuden sanottiinkenen mukaan? estäneen avioeron. Barenboim on sittemmin elänyt Pariisissa pianisti Jelena Baškirovan kanssa. Pari meni naimisiin 1988 ja heillä on kaksi lasta.

Vuosina 1991–2004 Daniel Barenboim oli Chicagon sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja. Hän oli myös Berliinin valtionoopperan musiikillinen johtaja vuodesta 1992.[1] Hän ilmoitti jättävänsä tämän tehtävän terveydellisistä syistä tammikuun lopussa 2023.[2] Barenboimin Wagner-esitys Jerusalemissa 2001 herätti vihaa, koska säveltäjä Richard Wagner yhdistetään Israelissa antisemitismismiin.

Barenboim on Israelissa kiistelty hahmo, koska hän edistää saksalaista musiikkia ja vastustaa julkisesti Israelin Länsirannan miehitystä. Barenboim hankki alkuvuodesta 2008 Palestiinalaishallinnon passin.[3] Hänellä on myös Israelin, Argentiinan ja Espanjan kansalaisuus.[4]

  1. a b Daniel Barenboim All music guide. Viitattu 30.4.2013.
  2. Koivuranta, Riitta: Daniel Barenboim eroaa Berliinin valtionoopperan musiikillisen johtajan tehtävästä Helsingin Sanomat. 6.1.2023. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 7.1.2023.
  3. Israeli conductor 'now Palestinian' Independent. Viitattu 14.01.2008.[vanhentunut linkki]
  4. Huippukapellimestari Barenboim sairauslomalle 30.4.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 30.8.2021.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]