Big band

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Big bandit ovat suuria jazzorkestereita, jotka saivat alkunsa 1930-luvun New Yorkista. Tuolloin tanssipaikkojen jazz-kokoonpanot uudistettiin soittotilojen huonon akustiikan takia ja niihin otettiin lisää jäseniä. Big band -kokoonpano syntyi siten, että perinteisen New Orleans -kokoonpanon puhallinsoittimista muodostettiin sektioita. Etelästä virtasi lahjakkaita soittajia pohjoisen uusien työmahdollisuuksien perässä ja big bandien sovittajat olivat innoissaan etelän uusista tuulista ja soundeista. Tästä alkoi big bandien kulta-aika, jonka tyylin tunnusmerkkejä on tarkasti sovitetut sävellykset kullekin soittimele. Merkittäviä alkuaikojen tyylin kehittäjiä oli muun muassa Fletcher Henderson sovittajansa Don Redmanin kanssa.

Suosituimpia big bandejä olivat valkoisten orkesterinjohtajien, kuten Benny Goodmanin, Glenn Millerin ja Artie Shawn orkesterit, mutta merkittävimmät tuon aikakauden isot orkesterit lienevät Duke Ellingtonin ja Count Basien big bandit, joissa soitti monia taitavia solisteja. Erityisesti Kansas Cityn big band -tyylin edustajan Basien orkesterin rytmisektio oli kuuluisa saumattomasta ja svengaavasta yhteissoitostaan, jossa soitti muun muassa nuori Lester Young. Myöhemmin Basien musiikki muotoutui solisteista riippumattomaksi ja pitkälle sovitetuksi big band -tyyliksi, jota tukivat tarkkaan suunnitellut soolot. Duke Ellingtonin orkesteri lienee jazzin historian pitkäikäisin ja eniten levyttänyt kokoonpano, jonka tyyli liittyi vain löyhästi valtavirtaan. Ellington hyödynsi lahjakkaita solistejaan kirjoittamalla juuri näiden soundeille sopivia stemmoja.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ensimmäiset Big Bandit perustettiin jo ennen sotia, mutta yhä edelleen toimivista vanhimmat, helsinkiläinen Bygga Big Band sekä Lappeenranta Big Band muodostettiin vuonna 1954, sekä 1957 Axelbandet. [1][2] Vuosisadan alussa perustetun Helsingin Työväenyhdistyksen Puhallinorkesterin soittajista luotiin Bygga Big Band, joka sai nimensä ”kotitalostaan” Helsingin Työväentalosta eli "Byggasta". Nykyisin orkesteri toimii HTY:stä erillisenä itsenäisenä yhdistyksenä Bygga Big Band ry:n nimellä. Lappeenranta Big Band puolestaan perustettiin kolmen saksofonin, kahden trumpetin, pasuunan ja rytmiryhmän muodostaneen tanssiorkestereiden "raunioille" ja sai seuraavana vuonna 1955 nimen Lappeenrannan muusikkojen suuri tanssiorkesteri.  Axelbandet on toiminut Åbo Akademin alaisena suomenruotsalaisena big bandina vuodesta 1957. Tämän jälkeen perustettiin useita uusia yhtyeitä, muun muassa Boston Promenade vuonna 1964[3]

Big Band -musiikin uudempi aalto alkoi 1970-luvulla. Keskeinen henkilö tässä kehityksessä oli Martti Lappalainen, joka toimi musiikinopettajana Tapiolan Yhteiskoulussa ja perusti Tapiola Big Bandin (aluksi Tapiolan Yhteiskoulun Big Band). Soittajat olivat aluksi koulun oppilaita ja kokoonpanoa täydennettiin vähitellen myös ulkopuolisilla muusikoilla. Mekittävä panos oli myös Unto Haapa-Aholla, jonka puhallinsoittokerhossa tulevat TBB:läiset oppivat torvensoiton perusteet. Tapiola Big Band levitti aktiivisesti tietoisuutta Big Band musiikista mm. soittamalla lukuisia koulukonsertteja eri puolilla Suomea. Tapiola Big Band perustettiin vuonna 1970, Grani Big Band vuonna 1972, Imatra Big Band 1973, Kotka Big Band 1976, Jazz Society Big Band (JASO) 1978, Rovaniemi Big Band 1979 ja Espoo Big Band 1980. Ensimmäinen kunnallisiin jazzmuusikon virkoihin perustuva yhtye oli vuonna 1974 perustettu Kajaani Big Band, jonka muusikoista osa oli päätoimisia.

Vuonna 1975 järjestettiin Imatra Big Bandin ensimmäinen kesäkurssi, josta on kasvanut jo 28 kertaa (vuoden 2010 jälkeen) järjestetty Imatra Big Band Festival. Vuodesta 1987 lähtien festivaalista on vastannut Imatra Big Band Festival ry. Kurssi on yhä edelleenkin yksi tärkeä osa festivaalia.

Tällä hetkellä ainoa suomalainen säännöllisesti palkkaa maksava big band on UMO. Orkesteri perustettiin vuonna 1975, ja se toimi aluksi osa-aikaisena big bandina. Vuonna 1984 se muuttui kokopäivätoimiseksi ammattilaisorkesteriksi. Vuonna 2001 UMO avasi oman, UMO Jazz House -nimisen ravintolan/harjoittelu-/konserttitilan Helsingissä. Nykyisin orkesteri on kuitenkin ilman kotia tilassa ilmenneiden homeongelmien takia.

Suomessa on UMO:n lisäksi useita ammattilaisista koostuvia big bandeja, mm. Great Helsinki Swing Band.

Big band -kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Big band -termillä tarkoitetaan kokoonpanoa, jossa on rytmisektio, 13 puhallinta ja mahdollisesti laululoslisti tai -solisteja. Kokoonpano on perusmuodossaan:

  • rytmisektio: piano, rummut, basso ja kitara
  • saksofonisektio: alttosaksofoni (2), tenorisaksofoni (2) ja baritonisaksofoni (1)
  • trumpettisektio: 4 trumpettia
  • pasuunasektio: tenoripasuuna (3), bassopasuuna (1)

Rytmisektiossa tavataan usein myös perkussionisti, jolla voi olla rytmisoitinten lisäksi myös melodisia soittimia, kuten vibrafoni. Saksofonisektiossa soittajilla on toisinaan useita sivusoittimia, joita voi olla huilu, klarinetti, sopraanosaksofoni tai bassoklarinetti. Trumpettisektiossa soittajilla on yleensä sivusoittimina flyygelitorvet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]