Australopithecus afarensis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australopithecus afarensis
Lucy
Lucy
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Australopithecus
Laji: afarensis
Kaksiosainen nimi

Australopithecus afarensis
Johanson & White, 1978

Katso myös

  Australopithecus afarensis Wikispeciesissä
  Australopithecus afarensis Commonsissa

Australopithecus afarensis eli afrikkalainen etelänapina[1] tai afarinapinaihminen[2] on varhainen apinaihminen, jota monet tutkijat pitävät suvun Homo edeltäjänä. Toisaalta viimeaikaisten löytöjen myötä, kuten lajin Kenyanthropus platyops myötä osa tutkijoista pitää etelänapinoita vain läheisenä sukulaishaarana. A. afarensis eli 3,9 - 3 miljoonaa vuotta sitten. Laji eli samaan aikaan tukevamman Paranthropus boisein kanssa, joka myöhemmin kuoli sukupuuttoon. Sen aivot olivat melko suuret, 387–550 cm³[2], se oli 105–151 cm pitkä ja painoi 30–40 kg. A. afarensista pidetään myös työkalujen keksijänä.lähde?

Afarinapinaihmisestä löydetyistä fossiileista on nähtävissä, että vaikka lajin edustajilla oli pitkät ja vahvat käsivarret, niiden sormet ja varpaat olivat selvästi lyhyemmät kuin ihmisapinoilla. Se oli hyvä kiipeilijä, mutta kiipeily ei ollut sille yhtä tärkeää kuin ihmisapinoille. Uskotaankin, että afarinapinaihminen liikkui pääasiassa maassa. Lantion, reisiluun ja säären luut osoittavat, että afarinapinaihmiset liikkuivat usein neljää raajaa käyttäen, vaikka ne kykenivät kävelemään myös pystyasennossa.[2]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afarinapinaihmisen fossiileja on löydetty paljon, ja löydetyistä hampaista ja leuoista on voitu päätellä lajin käyttämää ravintoa. He söivät todennäköisesti pääasiassa hedelmiä, kasvinosia, pähkinöitä ja siemeniä, sekä niiden lisäksi toukkia, hyönteisiä, kaloja, pieniä selkärankaisia ja lintujen munia ja poikasia. Jotkut tutkijat arvelevat, että afarinapinaihmiset olisivat myös metsästäneet keskikokoista riistaa.[2]

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lucy (fossiili)

Kuuluisa lajiin liittyvä Lucy-niminen löytö tehtiin 1974 Etiopiassa[2] niin kutsutulta Alue 333:lta.lähde? Nimensä tämä naarashominidi sai Beatlesin kappaleesta ”Lucy in the Sky with Diamonds”, jota Lucyn löytäneet tutkijat soittivat löytöä seuranneena iltana viettämissään juhlissa.[2] Lucy eli noin 3,2 miljoonaa vuotta sitten. Lucyn löysivät Donald Johanson, Maurice Taieb, Yves Coppens ja Tim White. Luurankoa tutkittaessa selvisi, että 20-vuotias,lähde? 105 cm korkuinen ja noin 26–29-kiloinen[2] Lucy oli kuollut Etiopian savanneilla noin 3,2 miljoonaa vuotta sitten. Lucylla oli ollut pitkät, hyvin kehittyneet kädet ja lyhyet jalat. Vaikka Lucyn kädet olivat selvästi kiipeilyyn tarkoitetut, osoittivat lantio ja polven rakenne, että se oli kävellyt myös kahdella jalalla.

Selam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Selam

Vuonna 2006 Dikikasta, niin ikään Etiopiasta löydetty Selam ('rauha') on kenties kaikkien aikojen merkittävin hominidilöytö. Selam eli noin 3,3 miljoonaa vuotta sitten.[3] Tästä 3-vuotiaana tulvivaan jokeen hukkuneesta etelänapinasta olivat jäljellä kokonainen kallo, leuka- ja niskaluut, ylävartalo selkärankoineen, suuri osa käsien ja jalkojen luista, polvi- ja lonkkaluita, osa kämmenestä ja käpertynyt sormi. Yksi merkittävimmistä säilyneistä luista on kuitenkin kieliluu (kurkunpään luu, joka tukee kurkun ja kielen lihaksia), jonka löytyminen on äärimmäisen harvinaista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niemi, Veikka: Onko Etelä-Afrikasta löytynyt kaksi miljoona vuotta vanha fossiili ihmisen esi-isä? Uusi tutkimus heittää kylmää vettä teorian päälle Tekniikan Maailma. 8.5.2019. Viitattu 14.5.2022.
  2. a b c d e f g Valste, Juha: Ihmislajin synty, s. 104 - 117. SKS, 2012. ISBN 978-952-222-332-6.
  3. Wong, Kate: 3.3-Million-Year-Old Baby Shows Lucy's Species Hung Out in Trees Scientific American. 25.10.2012. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]