Aulis Ensio Soininen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aulis Ensio Soininen (25. heinäkuuta 1911 Iisalmi9. tammikuuta 1976 Helsinki) oli suomalainen päätoimittaja ja Taljan tiedotussihteeri.

Aulis Soininen tuli ylioppilaaksi 1931 ja opiskeli sen jälkeen oikeustiedettä Helsingin yliopistossa.

Työskenneltyään muutamia vuosia Savon Sanomissa hän siirtyi Tukholmaan General Motorsin palvelukseen.

Osallistuttuaan talvi- ja jatkosotaan Aulis Soininen toimi Yksityisyrittäjäin Vakuutusyhtiön auto-osastolla ja siirtyi sieltä vuonna 1951 Taljan tiedotussihteeriksi. 1960-luvun loppuvuosista lähtien hän oli Tapaturmantorjunta Ry:n lehtien toimittajana sekä viimeiset vuotensa Liikennevilkun päätoimittajana.

Aulis oli edelläkävijä: Jo 1950-luvulla hän kirjoitti Talja tiedottaa -lehdessä asioista, joista yleisimmin puhuttiin vasta 1970-luvulla: Lasten kouluteiden vaarallisimpien paikkojen poistamisesta liikennesuunnittelun keinoin, lasten leikkipaikkojen järjestelyistä sekä monesta muusta liikenneturvallisuuskysymyksestä.

Kunnallisten liikennetoimikuntien perustaminen oli Aulis Soinisen suurtyö. Voimiaan säästelemättä hän ensimmäisinä työvuosinaan matkusti kunnissa asiaa esittelemässä. Rahoitusjärjestelmän - kaksi penniä asukasta kohden, jos kunta antaa vähintään saman määrän - aikaansaanti oli Auliksen käsialaa. Ilman sitä liikennetoimikuntien ja -lautakuntien perustaminen olisi viivästynyt vuosia.

Runomittainen iskulause oli eräs Auliksen ilmentämiskeinoista. Sanottiin Auliksen olevan "maan eniten luettu runoilija". Lapset kautta valtakunnan lukivat aapisistaan Auliksen mieleen jääviä liikenneturvallisuusaiheisia riimityksiä. Viimeisinä työvuosinaan Aulis kehitti Liikennevilkusta liikenneturvallisuusalan ammattilehden, joka erityisesti pohjoismaissa sai kiitosta osakseen.

Aulis Soininen sairastui keväällä 1975. Toiveikkaana hän arveli jaksavansa toimittaa syksyn viimeisen lehden. Sen jälkeen olisi ollut enää kaksi numeroa ennen eläkkeelle siirtymistä kesällä 1976. Hän kuoli sairauden uuvuttamana Helsingissä 9.1.1976. Hautaan hänet siunattiin Hietaniemen Vanhassa kappelissa 16.1.1976.

Aulis Soiniselle myönnettiin itsenäisyyspäivänä 1975 Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki ansioista liikenneturvallisuustyön saralla.

Aulis Soinisen puoliso oli toimittaja Hilkka Soininen. Heidän lapsiaan olivat Leena Soininen, näyttelijä Eero Soininen ja kirjailija Heikki Soininen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]