Artjom Mikojan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artjom Mikojan
Артём Ива́нович Микоя́н
Արտյոմ Հովհաննեսի Միկոյան
Artjom Mikojan vuoden 2000 armenialaisessa postimerkissä.
Artjom Mikojan vuoden 2000 armenialaisessa postimerkissä.
Henkilötiedot
Syntynyt5. elokuuta 1905
(J: 23. heinäkuuta)
Sanahin, Armenia
Kuollut9. joulukuuta 1970 (65 vuotta)
Moskova
Kansalaisuus Neuvostoliitto
Ammatti lentokoneinsinööri

Artjom Ivanovitš Mikojan (ven. Артём Ива́нович Микоя́н, arm. Արտյոմ Հովհաննեսի Միկոյան tai Անուշավան Հովհաննեսի Միկոյան; 5. elokuuta (J: 23. heinäkuuta) 1905 Sanahin, Armenia9. joulukuuta 1970 Moskova[1][2]) oli neuvostoliittolainen, armenialaissyntyinen lentokonesuunnittelija, joka yhdessä Mihail Gurevitšin kanssa suunnitteli MiG-hävittäjät.

Ennen toista maailmansotaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikojan kävi keskikoulua vastaavan koulun. Sen jälkeen hän meni Donin Rostoviin tehtaalle koneistajaksi, liittyi 1925 NKP:hen ja työskenteli sitten Moskovassa Dynamo-nimisessä tehtaassa. Suoritettuaan asepalvelukseen hän pääsi opiskelemaan Žukovskin ilmavoimien akatemiaan. Siellä hän suunnitteli ensimmäisen lentokoneensa ja valmistui 1937 insinööriksi. Hän työskenteli Polikarpovin suunnittelutoimistossa.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikojan nimitettiin vuonna 1939 Moskovaan perustetun lentokonesuunnittelutoimiston johtajaksi. Yhdessä Gurevitšin kanssa hän loi siitä Mikojan-Gurevitš-suunnittelutoimiston. Maaliskuussa 1942 se nimettiin seuraavilla nimillä: OKB MiG (Osoboje Konstruktorskoje Bjuro MiG), ANPK MiG (Aviatsionni nautšno-proizvodstvenni kompleks) ja OKO MiG.

Toinen maailmansota osoitti, ettei MiG-1-hävittäjä ollut kovin hyvä. Sen pohjalta kehitetty MiG-3 oli paljon parempi ja sitä käytettiin Neuvostoliiton ilmavoimissa suurina määrinä. MiG-5, 7 ja MiG-8 olivat lähinnä koekoneita.

Toisen maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitossa tehtiin versiota saksalaisten kehittämistä suihkukoneista, samoin kuin tehtiin samaan aikaan ainakin Ranskassa, Englannissa ja Ruotsissa. Ensimmäinen sarjatuotantokone oli MiG-9 vuonna 1946. I-270-prototyyppi perustui saksalaiseen hahmotelmaan ja käytti brittiläistä suihkumoottoria – siitä tuli etenkin Korean sodassa menestyksellinen MiG-15. Sen suorituskyky oli erinomainen ja yli 18 000 konetta valmistettiin. Vuodesta 1952 alkaen Mikojan kehitti koneeseen sopivan ohjuksen.

Mikojan oli suunnittelutoimiston johdossa, kun se suunnitteli useita maailmanennätyksiä saavuttaneen ja suuria määriä valmistetun MiG-21-hävittäjän. Hän opetti Moskovan ilmailuinstituutissa.

Hän sai kahdesti Neuvostoliiton korkeimman siviilikunniamerkin, Sosialistisen työn sankarin arvonimen. Leninin kunniamerkki ja Stalin-palkinto kumpikin myönnettiin hänelle kuudesti.

Artjom Mikojanin isoveli Anastas Mikojan oli korkea-arvoinen neuvostopoliitikko 1950- ja 1960-luvuilla.

Mikojanin kuoltua suunnittelutoimiston nimi muuttui muotoon Mikojan, mutta koneiden tyyppi säilyi MiGinä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Авиаконструктор Артем Микоян Татар-информ. 5.8.2013. Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)
  2. Микоян Артем Иванович (1905 - 1970) Выдающийся Советский Авиаконструктор Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського "ХАІ". Viitattu 12.6.2023. (englanniksi)