Armenian apostolinen kirkko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Armenian apostolinen kirkko eli Armenian ortodoksinen kirkko eli gregoriaaninen kirkko[1] on monofysiittinen[1] kirkko ja kuuluu ns. orientaaliortodoksisiin kirkkoihin. Tätä noin kuusimiljoonaista kirkkoa johtaa Echmiatsinista koko Armenian korkein patriarkka ja katolikos Karekin II.

Armeniasta tuli kuningas Tiridates III:n (armeniaksi Trdat) johdolla ensimmäinen kristitty valtio 300-luvun alussa. Armenialaisen legendan mukaan kristinusko tuli Armeniaan apostolien Taddeuksen ja Bartolomeuksen levittämänä ensimmäisellä vuosisadalla. Armenian apostolisen kirkon synnyinvuotena pidetään vuotta 301, ja siten Armenia on maailman vanhin kristitty valtio, vanhempi kuin antiikin Rooma.

Kirkon varsinaisena perustajana pidetään Gregorios Lusavoritšia (k. 325). Kirkosta tuli 300-luvulla valtionkirkko ja omakielisen Raamatun se sai seuravalla vuosisadalla.[1]

Armenian apostolisen kirkon johtajana on 'catholicos', tällä hetkellämilloin? Hänen Pyhyytensä Karekin II. Kirkon johtajat valitaan demokraattisesti, ja jäsenet päättävät äänestämällä, ketkä papit saavat jatkaa tehtävissään.

Kirkon messukäytännöllä on yhteyksiä enemmän läntiseen kirkkoon kuin ortodoksikirkkoon. Kirkkomusiikkina on armenialainen laulumusiikki. Papit saavat avioitua ennen vihkimystä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Facta2001, 1. osa, palsta 673

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.