Armando Guebuza

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Armando Guebuza
Armando Guebuza vuonna 2006
Mosambikin 3. presidentti
2. helmikuuta 2005
Pääministeri Luisa Diogo
Aires Ali
Alberto Vaquina
Edeltäjä Joaquim Chissano
Tiedot
Syntynyt 20. tammikuuta 1943
Murrupula, Nampula
Puolue Frelimo
Puoliso Maria da Luz Guebuza

Armando Guebuza (s. 20. tammikuuta 1943) on mosambikilainen poliitikko ja maan presidentti 2005–2014. Hän oli joulukuun 2004 presidentinvaaleissa FRELIMO-puolueen ehdokas saaden lopulta 63,7 % äänistä. Hän astui virkaansa 2. helmikuuta 2005. Vaalien puolueettomuutta kuitenkin kritisoitiin jälkeenpäin ja väitettiin vallassa olleen FRELIMOn hyötyneen puutteista.

Lokakuussa 2009 Guebuza valittiin toiselle viisivuotiskaudelle. Hän sai 75% äänistä.[1]

Guebuza syntyi pohjoisessa Mosambikissa ja liittyi FRELIMO-puolueeseen 20-vuotiaana, pian sen aloitettua Mosambikin itsenäisyystaistelun Portugalia vastaan. Kun itsenäisyys lopulta saavutettiin vuonna 1975, Guebuzasta oli tullut puolueen merkittävä voimahahmo. Hän oli Samora Machelin hallituksen sisäministeri ja määräsi portugalilaiset siirtolaiset muuttamaan maasta. Guebuza oli myös neuvottelemassa rauhaa sissijärjestö RENAMOn kanssa ja lopulta se saatiin aikaan vuonna 1994.

Presidenttinä Guebuza on hylännyt edeltäjänsä Joaquim Chissanon sosialistisen talouspolitiikan ja on muun muassa yksityistänyt valtionyhtiöitä. Hänestä on tullut varakas liikemies rakennusteollisuuden, viennin ja kalatalouden avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Joaquim Chissano
Mosambikin presidentti
2005–2014
Seuraaja:
Filipe Nyusi
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.