Amir Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amir Khan
Henkilötiedot
Syntynyt8. joulukuuta 1986 (ikä 37)
Bolton, Lancashire
Kansalaisuus Yhdistynyt kuningaskunta
Nyrkkeilijä
Pituus 174 cm
Paino 70 kg
Painoluokka ylempi kevytsarja, keskisarja, kevytsarja, välisarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 35
Voitot 31
– tyrmäysvoitot 19
Tappiot 4
Ratkaisemattomat 0
Aiheesta muualla
www.amirkhanworld.com

Amir Khan (s. 8. joulukuuta 1986 Englanti) on uransa vuonna 2022 lopettanut brittiläinen nyrkkeilijä, olympiamitalisti sekä entinen WBA ja IBF ammattilaisliittojen ylemmän kevytsarjan maailmanmestari. Hän on britannianpakistanilainen ja kotoisin Boltonista.

Amatööriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khan oli liian nuori osallistuakseen Yhdistyneen kuningaskunnan mestaruuskilpailuihin ennen 2004 Ateenan olympialaisia. Britannian olympiakomitea lähetti hänet olympiakarsintaturnaukseen Bulgariaan, jossa hän voitti sarjansa. Monet pelkäsivät Khanin loikkaavan Pakistanin tai Yhdysvaltain joukkueeseen. Vasta 17-vuotias Khan ylitti kaikki ennakko-odotukset Ateenassa, jossa hän saavutti hopeaa häviämällä loppuottelussa Kuuban 33-vuotiaalle Mario César Kindelán Mesalle. Ennen Ateenaa Khan oli ehtinyt otella vain seitsemän miesten amatööriottelua.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Khan siirtyi ammattilaiseksi. Viimeisessä amatööriottelussaan hän kohtasi olympiavoittaja Kindelanin uudestaan ja voitti tämän. Ensimmäisessä ammattilaisottelussaan hän tyrmäsi David Baileyn ensimmäisessä erässä. Heinäkuussa 2007 Khan voitti Kansainyhteisön mestaruuden Willie Limondia vastaan ja on sittemmin puolustanut titteliään neljästi. Huhtikuussa 2008 hän voitti Martin Kristjansenin WBO:n intercontintental-titteliottelussa, jonka voittaja pääsisi maailmanmestaruusotteluun. Syyskuun alussa käydyssä intercontinental-ottelussa Khanin ura koki kuitenkin kolauksen, kun Breidis Prescott tyrmäsi hänet ensimmäisessä erässä.

Khan jatkoi uraansa ja kohtasi Oisin Faganin voittaen tämän toisessa erässä teknisellä tyrmäyksellä tämän nilkan murruttua. [1] Voiton myötä Khanista tuli WBA liiton väliaikainen mestari.

Vuoden 2009 maaliskuussa Khan puolusti menestyksekkäästi WBA-liiton vyötään Marco Antonio Barreraa vastaan. Ottelu päättyi viidennessä erässä Khanin voittoon Barreran silmäkulmassa ja kasvoissa olleiden haavojen vuoksi.

Vuoden 2009 heinäkuussa Khan nousi painoluokkaa ylöspäin ylempään kevytsarjaan ja kohtasi Andri Kotelnikin WBO-liiton maailmanmestaruusottelussa. Kamppailu päättyi Khanin voittoon kaikin tuomariäänin. Khan puolusti mestaruuttaan saman vuoden joulukuussa ensimmäisen erän teknisellä tyrmäyksellä Dmitriy Salitasta. 15. toukokuuta 2010 Khan puolusti mestaruuttaan Paul Malignaggia vastaan ja voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä 11. erässä[2].

Dopingkäry viimeisessä ottelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khan antoi positiivisen dopingnäytteen ostariini-nimisestä anabolisesta yhdisteestä sen jälkeen, kun hävisi Kell Brookille uransa viimeisessä ottelussa vuoden 2022 helmikuussa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amir Khan vs Oisin Fagan boxrec.com. 2008. Viitattu 14.3.2009.
  2. Amir Khan ylivoimaiseen voittoon hs.fi. 16.5.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 18.5.2010.
  3. Onko tässä kaikkien aikojen dopingselitys? Selvittämiseen meni yli 100 000 euroa www.iltalehti.fi. Viitattu 9.4.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]