American International Group

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
American International Group, Inc.

AIG wordmark.svg

Yritysmuoto Julkinen (NYSE: AIG)
(79,9% Yhdysvaltain valtio)
Perustettu Flag of the Republic of China 1912-1928.svg Shanghai, Kiinan tasavalta 1919
Toimitusjohtaja Edward M. Liddy
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu New York City, Yhdysvallat
Toiminta-alue Maailmanlaajuinen
Toimiala Vakuutus, rahoitus
Tuotteet Vahinko-, henki- ja eläkevakuutus, rahoituspalvelut, varainhoito, lentokoneleasing
Liikevaihto Laskua 110,064 miljardia USD (2007)
Liikevoitto Laskua 8,943 miljardia USD (2007)
Nettotulos Laskua 5,36 miljardia USD (2Q, 2008)
Henkilökuntaa 116 000 (2008)
Kotisivu AIG.com

American International Group (AIG) on yhdysvaltalainen monikansallinen vakuutus- ja rahoitusyhtiö. Yhtiö toimii yli 130 maassa palvellen kaupallisia, institutionaalisia ja yksityisiä asiakkaita. AIG:n päätoimialoja ovat vahinko-, henki- ja eläkevakuutus, rahoitus- ja varainhoitopalvelut ja lentokoneiden liisaus.

AIG:n osake noteerataan New Yorkin, Irlannin ja Tokion pörssissä.

Yhtiö oli vuoden 2008 Fortune 500 -listalla sijalla 13. Vuoden 2008 Forbes Global 2000-listan mukaan AIG oli maailman 18. suurin yritys.

Subprime-kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2008 AIG joutui vaikeuksiin subprime-kriisin takia. Vakuutusyhtiö haki 14. syyskuuta 2008 Yhdysvaltain keskuspankilta (FED) 40 miljardin dollarin luottorajaa rahoitusvaikeuksien helpottamiseksi.[1]

17. syyskuuta 2008 Yhdysvaltain keskuspankki myönsi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tukemana AIG:lle 85 miljardin dollarin hätäluoton. Luoton vastikkeena Yhdysvaltain liittovaltio saa 79,9 prosenttia yhtiön osakkeista ja veto-oikeuden kaikkiin merkittäviin päätöksiin yhtiössä.[2] Sopimuksen myötä AIG:n ylin johto vaihdetaan, esim. Edward M. Liddy korvaa Robert B. Willumstadin toimitusjohtajana.

AIG joutui likviditeettiongelmiin yhtiön luottokelpoisuusluokituksen laskemisen myötä. Yhtiö tarvitsi lisärahoitusta, ettei luokitus olisi laskenut lisää ja synnyttänyt entistä suurempaa rahoitusvajetta. Ilman FEDin väliintuloa AIG olisi luultavasti joutunut hakemaan konkurssisuojaa, mikä olisi lamauttanut yhtiön toiminnan ja vienyt vakuutusturvan lukuisilta yhtiön asiakkailta Yhdysvalloissa ja eri puolilla maailmaa. AIG:lla on yli 74 miljoonaa asiakasta ja yhtiö toimii 150 maassa.[3]

28. syyskuuta 2008 kerrottiin, että AIG suunnittelee jopa yli 15 eri liiketoimintayksikkönsä myymistä maksaakseen takaisin valtion apupaketin[4]. Mahdollinen myynti koskettaa kaikkia muita yrityksen liiketoimintoja paitsi kansainvälistä henkivakuutus- ja Yhdysvaltojen eläkevakuutusliiketoimintaa[4]. Jos lainaa ei makseta takaisin pikaisesti, liittovaltio voi ottaa haltuunsa 80 % yrityksen osakekannasta, mikä olisi katastrofi sen nykyisille osakkeenomistajille[4].

Omistuksia ja niiden vaikutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AIG omistaa International Lease Finance Corporationin (ILFC), joka on maailman suurin lentokoneiden liisaaja omistaen noin tuhat Boeingin ja Airbusin valmistamaa lentokonetta. Sen tilauksissa on ollut luokkaa sata uutta lentokonetta (ml. Boeing 787 Dreamliner ja Airbus A380). Sen omistukset ovat 55 miljardia dollaria, ILFC:n myyntihinta on alle miljardi dollaria. Vaikutus lienee Airbusin ja Boeingin tuotannon supistuminen.

AIG kuuluu Lontoon Cityn lentoaseman omistajiin, muut ovat GE Capital ja Credit Suisse. British Airports Authority on samaan aikaan jo myymässä Gatwickin lentoasemaa, joten lentoasemaliiketoiminta lienee laskussa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]