Aleksandr Ivanov

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taidemaalari. Nimen muista merkityksistä katso täsmennyssivulta.
Sergei Postnikovin maalaama Aleksandr Ivanovin muotokuva.
Kristus ilmestyy kansalle.

Aleksandr Andrejevitš Ivanov (ven. Алекса́ндр Андре́евич Ива́нов; 28. heinäkuuta (J: 16. heinäkuuta) 1806 Pietari - 15. heinäkuuta (J: 3. heinäkuuta) 1858 Pietari) oli venäläinen taidemaalari, joka maalasi hiipuvaan uusklassiseen tyyliin ja sai vain vähän ymmärrystä aikalaisiltaan.

Ivanov opiskeli yhdessä Karl Brjullovin kanssa Keisarillisessa taideakatemiassa isänsä Andrei Ivanovin johdolla. Opintojensa jälkeen hän sai stipendin ulkomaille matkustamiseen. Hän matkusti Dresdenin kautta Roomaan viettäen siellä suurimman osan elämästään, ja jossa hän ystävystyi Nikolai Gogolin kanssa ja sai vaikutteita nasareeneilta. Ivanovia sanotaan yhden työn, Kristus ilmestyy kansalle, mestariksi, jonka tekeminen vei 20 vuotta. Teos on nykyisin näytteillä Tretjakovin galleriassa Moskovassa.

Aleksandr Ivanov palasi Venäjälle vuonna 1857 ja seuraavana vuonna 1858 hän kuoli koleraan. Hänet haudattiin Aleksanteri Nevskin luostarin Tihvinän hautausmaalle.

Kriittinen arvio Ivanovin taiteesta ilmestyi seuraavien sukupolvien aikana. Monia hänen luonnoksiaan teokseen Kristus ilmestyy kansalle pidetään itsessään taideteoksina. Kattavin kokoelma hänen töitään on esillä Venäläisessä museossa Pietarissa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleksandr Ivanov.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Alexander Andreyevich Ivanov