Alan Partridge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alan Partridge on kuvitteellinen televisio- ja radiojuontaja, jota esittää Steve Coogan ja on tämän sekä Armando Iannuccin yhteistyönä syntynyt luomus. Partridge on itsekeskeinen, huomionhakuinen, ennakkoasenteinen ja pinnallinen, mutta ennen kaikkea hän haluaa kaikkien tietävän mikä erinomainen juontaja hän on. Kapulana Partridgen rattaissa on kuitenkin mediakenttää dominoiva BBC, jonka työntekijät hän on luvannut omatoimisesti ajaa linja-autolla alas kallionkielekkeeltä.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alan Gordon Partridge syntyi 2. huhtikuuta 1954 Norwichissa, Englannissa. Hänen uransa radiossa alkoi sairaalan keskusradion DJ:nä. Radio Norwich palkkasi Partridgen urheilureportterikseen, ja 1988 Partridge valittiin aseman "vuoden urheilureportteriksi". Ajan mittaan miehen tie johti ensimmäiseen televisiosarjaan, BBC:n ajankohtaissatiiriin The Day Today (1994), jossa hän selosti sellaisia tapahtumia kuin Ranskan ympäriajo: "...muistuttaa hullulla tavalla karjaa - mutta karjaa jolla on polkupyörät."

Nousu, uho ja tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Partridgen uran tähänastinen huippu oli kun hänen juontamansa keskusteluohjelma Knowing Me, Knowing You with Alan Partridge siirtyi radiosta televisioon 1994. Sarja loppui kuitenkin traagisella tavalla yhden sen vieraan kuolemaan. Kun keskusteluohjelma päättyi, Partridge pystyi jo aavistamaan: "En koskaan enää keskustele!" Partridgen comeback-yrityksiä seurattiin dokumentaarisessa televisiosarjassa I'm Alan Partridge (1997). Yleisradio on esittänyt Partridgen sarjoja nimellä Kukkona tunkiolla.

Partridgen konservatiivinen elämäntyyli joutui koetukselle hänen hävittyä televisioruudusta. Kun BBC:ltä ei herunut toista sarjaa, olivat taloudelliset uhraukset välttämättömiä. Partridge joutui erottamaan Peartree Productions -tuotantoyhtiönsä henkilökunnan, mutta onnistui pitämään kiinni Roveristaan. Samaan syssyyn kariutui avioliitto, ja Partridge vietti puoli vuotta motellissa. Partridge piti motellia mitä parhaimpana ratkaisuna sillä se sijaitsi tarkalleen puolivälissä reittiä Norwich-Lontoo.

Ponnahdus pintaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I'm Alan Partridge palasi 2002 ja seurasi Toblerone-riippuvuudesta selvinnyttä Partridgea, joka markkinoi omaelämäkertaansa Bouncing Back ja juonsi yritysvideoita. "Kun palkkaatte minut, ette saa vain jotain tyyppiä halvassa puvussa, joka oli joskus telkkarissa - no, saatte, mutta saatte myös Äänen."

Omaelämäkerran ilosanoma Partridgen paluusta ei kiirinyt kirjallisuuden ystäville, vaan myymättä jääneet kirjat keitettiin selluksi. Kirjan huono menekki oli Alanista käsittämätöntä, sillä olihan "itse" Shakin' Stevens kuvaillut teosta sanoilla "lovely stuff". Parhaillaan Partridge työstää science fiction -romaania, vedenalaisesta East Angliasta kertovaa Angliageddonia.

Alan Partridgella on kaksi lasta entisen vaimonsa Carolin kanssa, poika Fernando ja tytär Denise ("Minulla on tapaamisoikeus, mutta lapset eivät halua tavata minua!"). Partridgen viimeisin tiedetty tyttöystävä on ukrainalainen Sonja, joka on häntä 14 vuotta nuorempi.

Sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • On The Hour (radio, 1991-1992)
  • Knowing Me, Knowing You with Alan Partridge (radio, 1992)
  • The Day Today (televisio, 1994)
  • Knowing Me, Knowing You with Alan Partridge (televisio, 1997)
  • I'm Alan Partridge (televisio, 1997, 2002)
  • Mid Morning Matters with Alan Partridge, (internet, 2010)[1]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Gritten: Alan Partridge's Mid-Morning Matters, review 2.11.2010. The Telegraph. Viitattu 19.1.2011. (englanniksi)
  2. Alan Partridge: Alpha Papa Elonet. Viitattu 3.1.2015.