A. J. Cronin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Archibald Joseph Cronin (19. heinäkuuta 1896 Cardross, Dunbartonshire (nykyisessä Argyll and Buteissa), Skotlanti6. tammikuuta 1981 Montreux, Sveitsi) oli skotlantilainen kirjailija.

Cronin koulutukseltaan lääkäri, mutta vammautui 1930. Hän päätti silloin ryhtyä kirjoittamaan romaaneja. Esikoisteos Hattukauppias ja hänen linnansa vuodelta 1931 ja myös useimmat myöhemmät teokset olivat menestyksiä. Elämänsä loppuvaiheissa Cronin asui perheineen Sveitsissä.

Monien Croninin kirjojen ympäristö on kaivosseutu, mikä liittyy siihen, että hän toimi lääkärinä kaivosseudulla Walesissa ja tutustui siten ympäristöön hyvin. Esikoisteoksen menestyttyä hänen teoksensa levisivät maailmalle miljoonapainoksina, ja hän sai kunniatittelin "maailma luetuin kirjailija". Hänen suosituin teos "Sisärengas" (The Citadel englannin kielellä) kertoi 1930 luvulla Britannian yksityislääkepalvelun epämoraalisesta ja huono käytännöstä ja moni uskoo että se oli poliittinen inspiraatio joka johtuu Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmän muodostamiseen noin kymmenen vuotta myöhemmin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:A.J. Cronin