Óscar Romero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elsalvadorilaista arkkipiispaa. Paraguaylaisesta jalkapalloilija Óscar Romerosta on eri artikkeli.
Óscar Romero.

Óscar Arnulfo Romero y Goldámez (15. elokuuta 1917 Ciudad Barros24. maaliskuuta 1980 San Salvador) oli merkittävä katolinen pappi ja arkkipiispa El Salvadorissa 1960- ja 1970-luvuilla. Nähtyään lukemattomia ihmisoikeuksien rikkomuksia hän alkoi puhua El Salvadorin köyhien ja hallinnon mielivallasta kärsineiden puolesta. Tämä aiheutti paljon konflikteja sekä El Salvadorin hallituksen että katolisen kirkon kanssa. Romero murhattiin 1980 kesken messun. Vuonna 2018 katolinen kirkko julisti hänet pyhimykseksi.[1]

Arkkipiispana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Óscar Romero nimitettiin El Salvadorin arkkipiispaksi, hänen maineensa oli konservatiivinen ja hän oli useaan otteeseen suhtautunut skeptisesti moniin Vatikaanin II konsiilin uudistuksiin. Tästä syystä hänen nimityksensä arkkipiispaksi vuonna 1977 ei ollut suosittu koko papiston keskuudessa. Heidän yllätyksekseen Romero oli kuitenkin epäoikeudenmukaisuuden suorasanainen vastustaja ja huono-osaisten puolustaja.[2][3][4] Romeron sanottiin liittoutuneen kirkon vallankumouksellisten kanssa. Tämän hän itse torjui: kirkko ei ole poliittinen liike.[4]

Hänen suhtautumisensa maan hallintoon muuttui jyrkemmäksi, kun kuolemanpartio murhasi hänen hyvän ystävänsä syksyllä 1977. Romero yritti turhaan saada hallituksen tuomitsemaan teon ja pyrkimään syyllisten saattamiseen oikeuden eteen. Hyökkäykset kirkkoa kohtaan lisääntyivät, ja seuraavien vuosien aikana murhattiin useita muitakin pappeja.

Romero alkoi puhua Yhdysvaltojen El Salvadorin hallitukselle antamaa sotilaallista tukea vastaan ja kehotti sotilaita olemaan tottelematta ihmisoikeuksia rikkovia määräyksiä. Maaliskuussa 1980 Romero ammuttiin kuoliaaksi kesken messun pienessä kappelissa lähellä katedraaliaan. Salamurhaajien uskotaan olleen salvadorilaisten kuolemanpartioiden jäseniä, mukaan lukien kaksi School of the Americasista (SOA) valmistunutta sotilasta. Murhaa ei koskaan selvitetty.

Jo ennen ”kääntymistään” Romero piti kirkon antamaa peruskoulutusta erittäin tärkeänä. Hän ei voinut hyväksyä jesuiittaopettajiin kohdistuneita väkivallantekoja eikä koulujen sulkemisia niiden väitetyn marxilaisen luonteen vuoksi.

Kanonisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Romeron seuraaja käynnisti kanonisointiprosessin, mutta sen eteneminen estettiin. Elokuussa 2014 paavi Franciscus kuitenkin mahdollisti kanonisointiprosessin jatkamisen kumoamalla kirkon kiellon Romeron julistamisesta autuaaksi.[5] Helmikuussa 2015 Franciscus julisti Romeron marttyyriksi, mikä tarkoitti, että hänet voitiin julistaa autuaaksi ilman häneen liitettyä ihmettä. Pyhimykseksi ei kuitenkaan voida julistaa ilman tällaista ihmettä.[6] Toukokuussa 2015 Romero julistettiin autuaaksi.[7] Lokakuussa 2018 Franciscus julisti Romeron pyhimykseksi.[1]

Romero ja vapautuksen teologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romeroa on kutsuttu yhdeksi vapautuksen teologian tärkeimmistä kannattajista ja on väitetty, että tämän takia katolinen kirkko pysäytti hänen kanonisointinsa.[6] Katolisen verkkojulkaisun Aleteian mukaan näyttöä siitä, että hän itse henkilökohtaisesti olisi ollut vapautuksen teologian kannattaja, ei kuitenkaan ole olemassa, ei myöskään siitä, että kanonisointi pysäytettiin, koska pelättiin nopean kanonisointiprosessin aiheuttavan levottomuuksia El Salvadorissa tai että se tulkittaisiin vapautuksen teologian hyväksymiseksi.[8]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun marttyyreita Westminster Abbeyn seinällä, Óscar Romero kuvassa toinen oikealta.

Vuonna 1998 Englannin kirkko paljasti Romeron patsaan Westminster Abbeyssa, Lontoossa. Se on osa 1900-luvun marttyyreistä kertovaa teosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Paavi Franciscus julisti pyhimyksiksi ristiriitaisen uudistajapaavin ja Latinalaisen Amerikan köyhien sankarin Yle uutiset. 14.10.2018. Viitattu 14.10.2018.
  2. [1]
  3. [2]
  4. a b [3]
  5. ”Marxilaisesta” Romerosta voi nyt tulla pyhimys, Kansan Uutiset. Viitattu 19.8.2014
  6. a b Salvadorean Archbishop Oscar Romero 'a martyr' - Pope Francis 3.2.2015. BBC News. Viitattu 4.2.2015.
  7. El Salvador celebrates beatification of martyred archbishop Óscar Romero 23.5.2015. The Guardian. Viitattu 24.5.2015.
  8. Dwight Longenecker: Did Archbishop Romero Embrace Liberation Theology? 4.9.2014. Aleteia. Viitattu 4.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]