Keskustelu käyttäjästä:Luhtahuitti - porzana porzana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tervetuloa Wikipediaan! Kannattaa tutustua ohjeeseen ja ottaa mallia vanhoista artikkeleista. Wikipediassa muun muassa artikkelin alussa pitäisi olla määritelmä artikkelin aiheelle. Pyrimme myös käyttämään Wikipediassa kokonaisia lauseita, ei "vanhaa tietosanakirjamuotoa". --TBone 8. tammikuuta 2006 kello 18:45:34 (UTC)

Tein muutoksia aloittamaasi artikkeliin Antilibanon. Osa faktoista oli vääriä (vuorijonon koko ja korkein kohta). Lisäksi artikkelin alussa kuuluu mainita ja lihavoida artikkelin aihe. Kielilinkit saa kätevästi esimerkiksi englannin- tai muunkielisen Wikipedian vastaavasta artikkelista, jonne kannattaa samalla lisätä linkki suomenkieliseen artikkeliin. –Vzb83 8. tammikuuta 2006 kello 19:25:19 (UTC)
Juu. Kiitos. Kokovirheen selittänee se, että mittaillessani vuoristoa katsoin mittakaavan viereisen sivun kuvasta (todellinen älypää). Korkeampaa vuorta en kyllä kartasta löydä, mutta ehkäpä se on sitten syystä tahi toisesta jätetty merkkaamatta. Luhtahuitti - porzana porzana 8. tammikuuta 2006 kello 20:27:18 (UTC)

"Aloittamalla Palestiinasta kertovan sivun muistutuksella erillisestä palestiinalaisista kertovasta sivusta ja toisinpäin (Palestiinalaiset sivulle Palestiinasta muistuttava linkki) noudatin käytäntöä joka näkyi olevan käytössä ainakin artikkeleissa juutalaisuus ja suomalaiset (viittaus löytyy myös juutalaisuus-sivulla heti ensimmäisestä kappaleesta)." Juutalaisissa ei ole yläkaneettia ja suomalaiset artikkelissa viitataan saman sanan toiseen merkitykseen. Yläviitteellä viitataan tavallisesti saman sanan toiseen merkitykseen (joka selitetään eri artikkelissa). Jos haluat erityisesti korostaa toista artikkelia samasta aiheesta, se käy parhaiten lopussa olevassa "Katso myös" osiossa. --TBone 8. tammikuuta 2006 kello 21:09:15 (UTC)

Miten voisi vielä parantaa tuota syöksylaskuartikkelia, kun se antaa nyt ehkä hieman väärän käsityksen. Syöksylaskussahan ei ole rakennettu hyppyreitä vaan rinteessä oleville luonnonkummuille lasketaan niin lujaa että rinne tipahtaa laskijan alta. -- 80.220.119.97 24. tammikuuta 2006 kello 19.53 (GMT +2)

Mainiota että pidät huolta artikkeleistasi. Tällaista tapahtuu kun käyttäjät, jotka eivät oikeastaan tiedä asiasta, yrittävät korjata artikkeleita. Omia artikkeleitani on samoin korjailtu "väärin". En siis tiedä syöksylaskusta oikein mitään. Onko kummut ja hyppyrit eri asia? Jos kyllä, niin muotoilu voisi olla vaikkapa "Rinteessä on luonnonkumpuja, joihin laskettaessa rinne ikään kuin tipahtaa laskijan alta kovan vauhdin takia. Hypyt yritetään ottaa alas mahdollisimman nopeasti, koska maata pitkin pääsee nopeammin kuin ilmassa. Lisäksi rinteessä on hyppyreitä (joista mahdollisesti jokin selventävä fakta"... Jos haluaa ja jaksaa muuten parantaa artikkelia, voisi kertoa vaikkapa lajin historiasta, milloin, missä keksitty, kuinka yleistyi (tulo Suomeen ja olympialajiksi(?)) ja mahd. jotain lajin suom. ym. mestareita. Tämä on tietysti täysin vapaaehtoista. --Luhtahuitti - porzana porzana 24. tammikuuta 2006 kello 19.55 (UTC)

Kyllä kummut ja hyppyrit ovat eri asia. Rinteeseen ei ole varsinaisesti rakennettu hyppyreitä vaan luonnonkummuille lujaa laskettaessa laskija lentää ilmassa. Muokkaan tekstiä niinkuin kehotit. Laitan historiaosuutta hieman myöhemmin. -- 80.220.119.97 25. tammikuuta 2006 08.39 GMT +2

Olen luonut tunnuksen ja käyttäjä 80.220.119.97 eli minä, olen nyt nimimerkillä Laskettelija. -- Laskettelija 25. tammikuuta 2006 Kello 15.28 GMT +2


Moi, keskustelu artikkeleista kannattaa käydä artikkelin keskustelusivuilla, jotta kaikki voivat niitä seurata. --PV 25. helmikuuta 2006 kello 21.27 (UTC)

Löysin jo, kiitoksia vaan. --Nao 27. helmikuuta 2006 kello 20.31 (UTC)

Toisaalta näin meidän kahdenkeskeisen keskustelun ei tarvitse olla muille seurattavissa, joten tässä voinemme vastailla toisillemme, vaiko? Noo, kyllähän sen siinä lukaisee, minä en jaksa nillittää ainakaan vielä suuremmin.--Nao 27. helmikuuta 2006 kello 20.55 (UTC)

CFC-yhdisteet

[muokkaa wikitekstiä]

Moi. Huomasitko, että on tynkä nimeltä freonit, linkitätkö ne jotenkin vai onko mielestäsi yhdistämisen paikka? En puutu artikkeliin, jos sulla on työstö kesken. t Höyhens 28. helmikuuta 2006 kello 09.28 (UTC)

Tere tere. En huomannut. Hyvä kun sanoit. Yhdistämisen paikka.. Puutu vaan. Olin jo lopettavinani artikkelin työstön. Jos haluat hoitaa yhdistämisen, käy vaan käsiksi. --Luhtahuitti - porzana porzana 28. helmikuuta 2006 kello 09.32 (UTC)

Sis. linkitys

[muokkaa wikitekstiä]

Voitko valaista, mitä haet tuolla Helge Herala -artikkelissa tehdyllä sisäisen linkityksen korjauksella? Jotenkin en nyt ymmärtänyt sen tarkoitusta. --Ekeb 14. maaliskuuta 2006 kello 08.11 (UTC)

Oikeastaan kyseessä ei edes linkityksen korjaus, vaan hionta. Ihan pikku juttu. Perfektionismia, mutta kun linkki kerran vie komediasta kertovalle sivulle, eikä komediasarjasta, niin on loogisempaa että linkitys myös näyttää siltä, eli sivulla luki ennen komediasarja, nyt komediasarja. Ei sen ihmeempää --Luhtahuitti - porzana porzana 14. maaliskuuta 2006 kello 08.23 (UTC)
Tuolla ohjeissa vaan pyydetään välttämään sanan osien linkitystä. Ehkäpä loogisinta olisi linkittää [[komediasarja]]? --Ekeb 14. maaliskuuta 2006 kello 12.02 (UTC)
Aa. Tuota ohjeen kohtaa en ole lukenut.. Niin olisi, mutta kun komediasarjasta ei ole omaa artikkelia. Toisaalta sellaisen voisi kyllä kirjoittaa, koska nykyinen komedia-artikkeli käsittelee komediaa antiikin näytelmälajina. Komediasarjalla tässä kohdassa kuitenkin tarkoitettaneen jotain ihan muuta --Luhtahuitti - porzana porzana 14. maaliskuuta 2006 kello 12.23 (UTC)

Tervetuloa Wikipediaan! Yritit laajentaa Wikipedian sisältöä ja teit minitynkäartikkelin. Wikipediaan halutaan kuitenkin mieluummin laajoja artikkeleita, joten harkitse, voisitko lisätä perustietoja aloittamaasi artikkeliin. Kirjoita jatkossa uudet artikkelit vähintään tyngiksi. Lisää tietoa muokkaamisesta on ohjesivuilla. –Kouluhai 12. toukokuuta 2006 kello 13.01 (UTC)

Tyhjät rivit

[muokkaa wikitekstiä]

Käytäntönä on, ettei artikkeleihin lisätä ylimääräisiä tyhjiä rivejä. Varmaan siksi, että ne ovat tajuttoman rumia. –Anchjo(jutskaa) 3. lokakuuta 2006 kello 18.41 (UTC)

No se nyt on ihan kiinni, että mihin silmä tottunut. Minusta on loogista (ja "nätimpää") että erillisistä asioista kertovien kohtien välillä on tyhjää. Myös tyhjä tila molemmilla puolilla "tärkeää asiaa" ohjaa katsetta katsomaan että mitä siinä tyhjän tilan keskellä on -> katse ohjaantuu pääasiaan. Pitkissä kappalaissa tyhjät rivit välillä auttaa pysymään rivillä ja jäsentää tekstiä.. Katsoin tyylioppaasta, enkä löytänyt ohjeistusta, joten käytin omaa logiikkaa.. --Luhtahuitti - porzana porzana 3. lokakuuta 2006 kello 18.46 (UTC)

Hei! Olet lisännyt suomenkieliseen Wikipediaan vapaasti käytettäviä tiedostoja, mikä on hyvä asia. Vapaat tiedostot tulisi kuitenkin lisätä Wikimedia Commonsiin. Commonsin kuvat ovat kaikkien projektien (esimerkiksi myös Wikikirjaston ja Wikisanakirjan) käytössä kaikilla kielillä. Commonsissa kuvat voi järjestää luokkiin ja gallerioihin, jolloin muiden on helppo löytää ne.

Commons on monikielinen Wikipedian sisarhanke, jonka käyttöliittymän voi valita myös suomenkielisenä. Suomenkielisellä etusivulla on linkki sivulle, joka kertoo ohjeet kielen muuttamiseksi. Lisäksi kasvava osa ohjeista ja muusta dokumentaatiosta on myös suomeksi. Tutustu myös aloittajan ohjeisiin. Samulili 7. lokakuuta 2006 kello 15.21 (UTC)

Luokittelun ohje on ehkä hieman puutteellinen, mutta luokan voi merkata toisen luokan alaluokaksi samalla tavalla kuin artikkelinkin eli lisäämällä sen loppuun [[Luokka:foo]]. Esimerkiksi jos haluaisit luoda luokan A ja laittaa luokan B sen alaluokaksi, loisit luokan A normaalisti, jonka jälkeen loisit luokan B ja muokkaisit luokkasivua siten, että lisäsit sinne loppuun [[Luokka:A]]. Näin luokasta B tulisi luokan A alaluokka. Toivottavasti oli tarpeeksi epäselvästi selostettu :) --kompak 8. marraskuuta 2006 kello 09.07 (UTC)

OK. Kiitän. Luokittelun ohje siis kuitenkin on jossain.. Missä? Loisin luokan A normaalisti eli miten? Lisäisin sen jonkun artikkelin loppuun niin että siitä tulisi punainen ja sen jälkeen menisin sinne sivulle räpeltämään? Mitä sitten tarkoittaa kun Luettelot maantieteestä alalaidassa lukee [[Luokka:Luettelot tieteestä|Maantieteestä]]? Taisin tajuta, mutta selitys lienee silti paikallaan. Lisäksi olen aidon hämmentynyt siitä, että tulit vastaamaan, kun jätin kysymyksen aivan eri keskustelusivulle!? --Luhtahuitti - porzana porzana 8. marraskuuta 2006 kello 09.16 (UTC)
Juu. En tajunnut (siis [[Luokka:Luettelot tieteestä|Maantieteestä]]? juttua). Selitä ihmeessä, jos ehdit! --Luhtahuitti - porzana porzana 8. marraskuuta 2006 kello 09.18 (UTC)
Luokan luominen tapahtuu juuri kuten yllä kuvasit. Luokan perässä putken (|) jälkeen oleva määrite kertoo, mihin kohtaan aakkosjärjestystä sivu luokassa laitetaan. Jos määritettä ei ole, käytetään artikkelin nimeä. Artikkelin nimi kuitenkin heittää artikkelin esim. henkilöluokissa väärään kohtaan. Jos lisäät artikkelin Jimmy Wales johonkin luokkaan yksinkertaisella tavalla ([[Luokka:Henkilöt]]), menee se aakkosjärjestyksessä J:n kohdalle. Henkilöt useimmiten aakkostetaan sukunimen mukaan joten kun laitat artikkeliin luokan näin: [[Luokka:Henkilöt|Wales, Jimmy]] menee se luokassa W:n kohdalle kuten pitääkin. Vastasin kysymykseesi, koska se sattui silmääni tuoreista muutoksista. --kompak 8. marraskuuta 2006 kello 09.44 (UTC)
OK. Wikipediassa ei työstä voi luistaa ainakaan sillä perusteella, ettei osaisi, koska aina tulee joku neuvomaan :) Hyvähän se toisaalta niin on. Mitä mieltä muuten olit noin muuten tuosta keskustelusta, jota herättelin tuolla Ningyoun keskustelusivulla (kopioin Maantieteen keskustelusivulle, koska voi olla ihan hyvä saada myös vähän muilta mielipiteitä)? eli maantieteen uudesta jaosta? Vai äänestätkö tyhjää --Luhtahuitti - porzana porzana 8. marraskuuta 2006 kello 10.06 (UTC)
Varoitus kuvan poistamisesta Kun latasit kuvan Mantereet virallisen jaon mukaan.png, et lisännyt siihen tarpeellisia tietoja. Jos tarpeellisia tietoja ei lisätä, kuva tullaan poistamaan. Lisätietoja voi löytyä kuvan sivulta. Tarkista myös muiden tallentamiesi kuvien tiedot.

Johney 12. lokakuuta 2007 kello 09.26 (UTC)

Kyse on ilmeisesti lisenssin merkitsemättä jättämisestä. Näin pääsi käymään juu. Laitoin kuvan tietoihin lähteen, eli kuva on muokattu aiemmin Wikipediassa olleessa kuvasta. Oletin että wikipediassa on oikeus käyttää kuvaa, josta tallentamani kuva on muokattu, sillä kuva on ollut wikipediassa melkoisen pitkään. Näin ollen oletin edelleen, että jos muokkaajalla, eli minulla ei ole mitään sitä vastaan, että muokkaamaani kuvaa käytetään täällä, ei kuva "riko kenenkään tekijänoikeutta". Ajattelin kopioida alkuperäisen kuvan lisenssin tähän kuvaan, mutta koska sitä en sivulta löytänyt, oletin, että antamani tiedot riittävät... Miten tulisi toimia? Millä lisenssillä alkuperäinen kuva sivulla on? --Luhtahuitti - porzana porzana 12. lokakuuta 2007 kello 09.34 (UTC)
Vastaanpa minä puolestani. Kuvan tiedot ovat nyt OK, mainitsemaasi lisenssiä lukuunottamatta. Lisenssitiedot taas löytyvät alunperin täältä, jossa myös ihka alkuperäinen kuva sijaitsee. Voit siis kopioida lisenssin sieltä. Jatkossa muuten tällaiset vapaan lisenssin kuvat kannattaa tallentaa fi-wikin sijasta suoraan Commonsiin. Yst. --albval 12. lokakuuta 2007 kello 13.06 (UTC)
Ok. Kiitos. Mietin sijoittamista Commonsiin, mutta sen lisäksi etten tajunnut kuinka se tehdään (ilmeisesti pitäisi hankkia Commonsin käyttäjätunnukset) ajattelin, että ketä edes kiinnostaa kuva suomen kielisillä teksteillä, kun commonsista löytyy vastaavat englanniksikin. Onko yleinen käytäntö kuitenkin ollut, että suomenkielisetkin kuvat, joiden alkuperäisversio commonsista jo löytyy tuonne kopioidaan? --Luhtahuitti - porzana porzana 12. lokakuuta 2007 kello 13.21 (UTC)
Jep, Commonssiin tarvitaan omat tunnuksensa, muuten se toimii kuten fi-wikikin (käyttöliittymän kielenkin voi vaihtaa suomeksi). Käytäntö on tosiaan ollut laittaa kaikki vapaat kuvat sinne, kuten kuvan lisäyssivullakin sanotaan: Älä lisää vapaasti käytettäviä kuvia, koska ne voi lisätä Wikimedia Commonsiin. Eipä tuo tosin nyt niin suuri synti ollut. Tänne fi-wikiin lisätyt kuvat voi helposti siirtää commonsiin käyttäen CommonsHelper -työkalua (minäkin voin em kuvan siirron tehdä, jos haluat). Siirron jälkeen pitää vaan muistaa merkata paikallinen kopio tarpeettomaksi. --albval 12. lokakuuta 2007 kello 15.26 (UTC)
Itse ihan mielelläni teen nämä niin opin mutta missäköhän vika: Commonshelperiä hyödyntäen sain siirrettyä kansanomaisemman mannerjaon Commonssiin. Virallisempaa sen sijaan ei suostu siirtämään, koska herjaa lisenssistä, vaikka on sama kuin kansanomisemmassa. Kirjoitit "Siirron jälkeen pitää vaan muistaa merkata paikallinen kopio tarpeettomaksi" ? Kuitenkin alun perin commonsissa olleista kuvista on suomalaisessa Wikipediassa omat versiot. Vaikkapa [[1]]. Tuodaanko kuva sitten uudestaan commonsista suomalaiseen wikiin? --Luhtahuitti - porzana porzana 12. lokakuuta 2007 kello 19.46 (UTC)
Juu, ei oppi ojaan kaada. Viasta en osaa sanoa, sillä minä sain tuon Kuva:Mantereet virallisen jaon mukaan.png siirtymään ihan nätisti kun äsken koitin. Kuva on siis nyt siirretty Commonsiin ja paikallinen kuva merkitty tarpeettomaksi mallineella {{NowCommonsSama}}. Ja tosiaan kuten edellä arvelit, siiretty kuva tuodaan sitä haettaessa commonsista suomalaiseen wikiin ja paikallinen kuvasivu on vain "hämäystä". Esimerkiksi tuo Rumex acetosa -kuva on vain commonsissa ja siksi myös em. fiwikin kuvasivun ylälaidan Kuva-linkki näkyy punaisena. --albval 13. lokakuuta 2007 kello 17.54 (UTC)
Kts. myös Malline:NowCommons, Kuva:Planetaarinen tuulijäjestelmä I.png olis kannattanut merkitä tuolla. Etsin uuden kuvan commonsista ja sitten vasta huomasin että uuden kuvan nimi olikin kommentissasi.:) Ja jos kuvan nimi vaihtuu niin kannattaa myös vaihtaa se valmiiksi niihin artikkeleihin missä sitä käytetään. --Anr 22. lokakuuta 2007 kello 10.29 (UTC)
Kiitos neuvomisesta ja kärsivällisyydestä. Enpä tajunut että tuollainenkin malline löytyy. Ok. Jospa ensi kerralla selviytyisin jo koko touhusta ilman, että muiden tarvitsee tulla korjailemaan :) --Luhtahuitti - porzana porzana 22. lokakuuta 2007 kello 11.14 (UTC)

Moi! Viittisitkö tehdä listan kuuluisista SYKkiläisistä ja ehkä parannella SYKkiä käsittelevää artikkelia? P.S. Tuleeks sun nimi täytetystä linnusta, joka on toisen kerroksen vitriiniseinässä? Kommentin jätti 88.113.120.145 (keskustelu) 30. maaliskuuta 2008