Keskustelu luokasta:Maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisikö tätä luokkaa vähän siistiä ja järjestää jotenkin loogisemmaksi, nykyisellään aikamoista huttusotkua. Alan tästä järkkäilemään jotenkin. --Ningyou 3. tammikuuta 2006 kello 10:48:14 (UTC)

Siivoaminen kannattaa aina. Ennen kuin ryhdyt toimiin, kannattaa mullistavista luokitteluideoista kuitenkin keskustella ensin, koska eri ihmisillä voi olla erilaisia näkemyksiä ja ideoita. --Hippophaë 3. tammikuuta 2006 kello 17:16:28 (UTC)
Lähinnä olin ajatellut, että suurin osa artikkeleista tästä luokasta saataisiin jonkin toisen aliluokan alle. --Ningyou 9. lokakuuta 2006 kello 22.35 (UTC)

Minkä mukaan maantieteen luokitus?[muokkaa wikitekstiä]

Maantieteen luokitus tehdään tällä hetkellä ikään kuin kahdella tapaa: osittain tieteellisesti (tai yritystä ainakin on) eli järjestetään artikkelit tietyn maantieteet osa-alueen alle (esim. kasvimaantiede), osin näppituntumalla tai maalaisjärkiseksi, esim. metsä-luokka. Siksipä heräsi päässäni kysymys, pitäisikö käytäntö yhtenäistää. Kirjoittelin alunperin Ningyoun keskustelusivulle seuraavaa, mutta ehkä parempi yleiseksi keskusteluksi:


Hei

Olet korjannut maantieteen luokitusta. Oikein mahtvaa, koska on ollut pahasti pyllyllään. [[Luokka:Maantieteen osa-alueet]] on kuitenkin ainakin tällaisenaan tarpeeton (ja virheellinen), en tiedä, huomasitko tätä. Joko luokan voisi poistaa tai sitten Yleismaantieteen ja aluemaantieteen voisi siirtää sen alaluokiksi, kartografia siellä voisi olla (ihmismaantiede ei kuulu noin yläluokaksi).

Kysymys maantieteen osa-alueeet luokan poistamisesta palautuu oikeastaan siihen, että koko luokituksen voisi järjestää maantieteen osa-alueiden mukaan eli siten, että luokassa maantiede olisi luokat Yleismaantiede, Kartografia, Aluemaantiede ja Suunnittelumaantiede, ja muut olisi järjestetty näiden alle.

Siis näin:

Ilmansuunnat -> Kartografia

Jäätikkötiede -> oikeastaan mieluummin Hydrologia

Kanavat -> Suunnittelumaantiede

Kannas -> lähinnä Geomorfologia

...

Tällaisella järjestelyllä olisi puolensa:

- Jako on melko tieteellinen ja jos joku selaa luokittain, voi mennä hermo, ennenkuin esim. kanava löytyy suunnittelumaantieteestä.

- Ei ole täysin yksiselitteistä, minne mikäkin menee, sillä monet sivuvavat tai jakaantuvat monelle osa-alueelle.

+ Luokitus on muutenkin summittaista: arvaamiseksi se menee nykyäänkin, jos haluaa löytää jonkun luokan (koska paljon on myös pielessä: esim: Valtiot ei kuulu Poliittiseen maantieteeseen vaan Aluemaantieteeseen!!).

+ Jos ei laita kaikkia tämän luokituksen mukaan, ei ole mitään fiksua jakoa siitä, että osan artikkeleista laittaa ja osaa ei.

+ Jako on "siisti" ja pitkälle hierarkinen: Luokkaan Maantiede jäisi loppujen lopuksi tod. näk. vain luokat Yleismaantiede, Kartografia, Aluemaantiede, Suunnittelumaantiede, Maantieteilijät, Maantiedetyngät ja Luettelot maantieteestä


Että sellaista. Mitä mieltä ollaan? --Luhtahuitti - porzana porzana 8. marraskuuta 2006 kello 10.06 (UTC)

Minähän en tuota luokkaa Luokka:Maantieteen osa-alueet ole tehnyt, ENKÄ ole ehtinyt edes koko luokittelua siistimään. Ymmärtänet varmaan, että yhden aihealueen koko luokittelu on aivan valtava homma ja olen nykyisellää käyttänyt siihen noin tunnin verran tänä aamuna ja eilen illalla yhteensä. Homma on siis alkanut ja _mikään_ artikkeli ei ole oikealla paikallaan. Irkissä aiheesta käyden pienehkön keskustelun pohjalta minä päätin lähteä toteuttamaan aloittamaani malliin luokitusta, jolloin pääluokassa Luokka:Maantiede olisi vain muutama luokka ja artikkeli. Luonnollisesti jonkin verran kompromisseja ja vääriä luokituksia tulee tapahtumaan, mutta ajan myötä nekin varmasti eksyvät paikoilleen.
Lyhyesti sanottuna, tehdyt muutokset TOISTAISEKSI ja TÄHÄN MENNESSÄ eivät ole pysyviä, lopullisia tai finaaleja. Joidenkin luokkien tämänhetkinen olemassaolokin on ihan ajasta vain kiinni. Elikkä suosittelen nyt lähtemään muuttamaan luokitusta ehdottamasi mallin mukaan, kuten olen aloittanut. --Ningyou 8. marraskuuta 2006 kello 13.09 (UTC)
Huomasin vielä, että olet tainnut jo poistaa (poistatuttaa?) joitakin luokkia... mitähän olet tehnyt ja millä periaatteella? Vai kuvittelenko? Mitä esimerkiksi Luokka:Kulttuurimaantiede on käynyt? Käyttäjä:Kompak käynyt asialla poistelemassa... --Ningyou 8. marraskuuta 2006 kello 13.14 (UTC)
Ymmärän kyllä, ettet ole ehtinyt koko luokitusta ehtinyt siistimään, enkä suinkaan syytä sinua siitä. Ihan vaan oli tarkoitus kysäistä, että mitä mielessä, kun näytti, että melko isoa projektia olit aloittanut, ja päällekkäinen työ eli sellainen että ensin toinen tekee jotain ja sitten heti perään toinen perässä toista on tyhmää. Olemme siis kuitenkin nyt liikuttavan yksimielisiä tästä luokituksen ideasta. Työtä vaan sitten juu riittääkin. --Luhtahuitti - porzana porzana 10. marraskuuta 2006 kello 09.10 (UTC)
Jep, oli vähän tuolloin perseelleenmennyt päivä töissä takana ja puolustukset pystyssä niin luin viestisi kovin negatiivisena :) Mutta nyt tosiaan voimme jatkaa hommaa yksimielisenä. Ehkä kuitenkin kannattaisi tehdä myös eri maantieteen osa-alueista omat artikkelinsa ensin? --Ningyou 10. marraskuuta 2006 kello 14.18 (UTC)