Wikiprojekti:Maisema-arkkitehtuuri Wikipediaan
Maisema-arkkitehtuuri Wikipediaan on Wikipedia-muokkaustapahtuma, joka järjestetään 7.10.2020 Helsingin Kampissa SAFAn tiloissa (Malminkatu 30). Etätapahtuma järjestetään samanaikaisesti Google Meetin kautta.
Tapahtuman tavoitteena on lisätä Wikipediaan tietoa maisema-arkkitehdeista ja maisema-arkkitehtuurista sekä koordinoida kirjoittamista tapahtuman jälkeen. Haastamme kaikki maisema-arkkitehtuurin asiantuntijat ja siitä kiinnostuneet mukaan avaamaan omalle tutkimusalalleen keskeisiä termejä ja päivittämään maisema-arkkitehtuuritietoa Wikipediaan. Tapahtuman aikana käydään läpi lyhyesti Wikipedian editoimisen perusteet ennen siirtymistä itsenäiseen työskentelyyn. Aiempaa Wikipedia-kokemusta ei tarvita, asiantuntijat auttavat alkuun.
- Aika
- 7.10.2020 klo 16-19
- Paikka
- Malminkatu 30, Helsinki ja Google Meet
Järjestäjä
- Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK
Hashtagit
#tiedewiki #maisemaarkkitehtuuri #wikipedia
Ohjelma
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]15.30 Tervetuloa!, ilmoittautuminen paikan päällä alkaa
16.00 Lyhyt alustus ammattikunnan yhteiskunnallisen näkyvyyden lisäämisen merkityksestä.
16.05 Mistä kirjoittaisin? Pikaesittelyssä ennakkokartoituksessa löytyneitä aiheita, jotka ansaitsevat Wikipedia-artikkelin.
16.15 Miksi Wikipediaan kannattaa käyttää aikaa? Johdatus Wikipedian tekemiseen.
18.00 Mitä saimme aikaan? Tapahtuman aikana luodut tai parannetut Wikipedia-artikkelit.
19.00 Tapahtuma päättyy
Ohjeita osallistujille
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ennen tapahtumaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, luo mielellään tunnus ennen tapahtumaa. Katso Johanna Janhosen vinkit tunnuksen valintaan.
Tarkista mitä omasta tutkimusaiheestasi ja alasi keskeisistä käsitteistä kirjoitetaan Wikipediassa. Voit myös lisätä havaitsemasi puutteet suoraan alta löytyviin artikkelitoiveisiin.
Tapahtuman aikana
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lisää artikkelia tai muokkausta tallentaessa muokkausyhteenvetoon hashtag #tiedewiki
. Hashtagilla merkityt muokkaukset ovat tunnistettavissa tapahtuman aikaansaannoksiksi!
Jos teet artikkelista välitallennuksen etkä halua muiden heti muokkaavan keskeneräistä artikkelia, voit lisätä artikkelin alkuun mallineen Työstetään joko visuaalisen muokkaimen Lisää-toiminnolla tai wikikoodissa {{Työstetään|~~~~}}.
Tapahtuman idea ja tavoite
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Wikipediaa käytetään kaikkialla. Opiskelijat hakevat täältä tietoa tehtäviinsä, toimittajat taustoittavat juttunsa sen avulla. Myös tutkijat hakevat tietoa Wikipediasta, vaikka se lähdeluetteloissa harvemmin näkyy. Suomenkielisessä Wikipediassa on monien maisema-arkkitehtuurin käsitteiden ja ilmiöiden osalta merkittäviä puutteita.
- Tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota maisema-arkkitehtuurista kertovan tiedon avoimeen saatavuuteen sekä toimia tilanteen muuttamiseksi.
- Samalla lisätään Wikipedian tunnettuutta ja wikitaitoja niin yksittäisten osallistujien kuin tutkijayhteisöjenkin keskuudessa.
- Tavoite
- Illan aikana muokataan tai luodaan mahdollisimman monta maisema-arkkitehtuuria käsittelevää Wikipedia-artikkelia
Tule mukaan kirjoittamaan
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tule mukaan lisäämään tietoa maisema-arkkitehtuurista Wikipediaan! Tapahtuma on mainio tilaisuus tutustua Wikipedia-kirjoittamiseen tai ylläpitää wikitaitoja sekä tavata toisia asiasta kiinnostuneita. Kokeneet wikipedistit auttavat aloittelijoita.
Etäosallistuminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jos haluat osallistua itsenäisesti etänä, niin lisää käyttäjätunnuksesi tähän alle jotta tiedämme suurin piirtein ketkä ovat osallistuneet tapahtumaan ja voimme laskea montako artikkelia on luotu. Voit myös osallistua lisäämällä hashtagin #tiedewiki
muokkausyhteenvetoon jolloin tunnistamme muokatut artikkelit siitä.
Osallistujat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lisää allekirjoituksesi valikosta Lisää > Allekirjoituksesi tai kirjoita nimesi
Artikkelitoiveet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Järjestäjien ennakkoon keräämiä artikkelitoiveita on listatattu alle. Aiheiksi sopivat oman alan tutkimusaiheet ja käsitteet, jotka ovat huonosti edustettuina Wikipediassa. Etusijalla ovat keskeiset teemat, joista ei ole vielä lainkaan artikkelia suomenkielisessä Wikipediassa. Jos toivotaan artikkelia erityisesti jonkin muun kieliseen Wikipediaan, sen voi kirjata lisätiedoksi.
Kokonaan puuttuvia sivuja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Auli Hietakangas-Koch
- Carl Johan Gottberg
- Erik Sommerschield
- Leena Iisakkila
- Nils Orénto
- Ola Mannström
- Tom Simons
- viherverkosto
- viheralue
- katujen ja aukioiden suunnittelu
- maisemavaikutusten arviointi
- maisema-arkkitehtuurikilpailu
- Suomen maisema-arkkitehtiliitto
- vihreä infrastruktuuri
- maisemarakentamisen suunnittelu
- Heikki Laaksonen, puutarhaneuvos, Kotkan kaupunginpuutarhuri. Saanut elämäntyötunnustuksen ja Kotkan kaupunginpuistot EU:lta tunnustusta. [1]
- lyhyt artikkeli teoksesta Jyrki Sinkkilä, Aapo Pihkala, Emilia Weckman: Maiseman tekijät : näkökulmia maisema-arkkitehtuuriin. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Arkkitehtuurin laitos, Aalto-yliopisto. 2019. ISBN 9789526086460 (verkkoaineisto), ISBN 978-952-60-8645-3 (sidottu). (Teos esittelee 46 suomalaista maisema-arkkitehtiä suunnittelutöineen.)
- Starrbäcksängen (sv:Starrbäcksängen), Tukholma - oli ainakin 1990-luvun alkupuolella kiva piknikeille..., sai ruotsalaisen maisema-arkkitehtuuripalkinnon 1992 (sv:Sveriges Arkitekters Sienapris)
Joidenkin aihe-ehdotusten perään on lisätty esimerkkinä muunkielisen Wikipedian artikkeli. Huomaa, ettei muunkielisten Wikipedioiden artikkeleita kannata usein sellaisenaan kääntää, koska olemassa oleva (laatuluokittelematon) Wikipedia-artikkeli ei vielä kerro sisällön oikeellisuudesta paljoakaan. Käännöstyökalulla voi toki kääntää pitkistä artikkeleista vain valittuja paloja. Lue lisää käännöstyökalusta.
Alansa asiantuntija tuntee tyypillisesti hyviä lähdeteoksia ja osaa laatia tiiviin tietosanakirja-artikkelin suomeksi (ruotsiksi, saameksi) tietämiään lähteitä käyttäen. Mikäli kirjoittaja haluaa, voi hän käyttää artikkelin lähdeviitteenä tai mainita Aiheesta muualla -osiossa myös suomenkielisiä julkaisuja tai artikkeita, joista aiheesta kiinnostunut löytää lisätietoa. (Edistyneille: On hyvä huomata, että koska tavanomaiset verkkosivustot pruukaavat vaihtamaan verkko-osoitteita tai vanhenemaan 2-10 vuodessa, olisi hyvä harkita verkkoviitteiden arkistointia. Mikäli lähteinä käytetään esimerkiksi tietokirjoja, tieteellisiä julkaisuja tai muita DOI-viitteellä varustettuja lähteitä, ei tätä artikkelin väitteiden myöhempään tarkistettavuuteen liittyvää haastetta ole samassa mitassa.)
Editoimista kaipaavia sivuja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Bengt Schalin
- Elisabeth Koch
- Jussi Jännes
- Jyrki Sinkkilä
- Katri Luostarinen
- Maija Rautamäki
- Maj-Lis Rosenbröijer
- Onni Savonlahti
- Paul Olsson
- Ranja Hautamäki
- maisema-arkkitehtuuri
- maisema-arkkitehti
- kulttuurimaisema
- kaavoitus
- maakuntakaava
- yleiskaava
- asemakaava
- maisemasuunnittelu
- André Le Nôtre
...
Artikkelitoiveisiin liittyviä kuvia Wikimedia Commonsissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä](tähän voi listata alle, jos on haettu ennakkoon)
-
Esimerkkikuva: lammas hoitaa maisemaa.
Tietolähteitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Viitteet Wikipediassa Kulttuurinavigaattorin esitelmä Joensuussa 16.1.2020
- Tiedewiki intro Alustus Koneen kartanossa
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aloitetut artikkelit, suomi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ...
Muokattuja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Ranja Hautamäki (aloitettu täydennystä, ainakin kirjoja voisi vielä lisätä)
- Jyrki Sinkkilä (artikkelia täydennetty)
- Maija Rautamäki (artikkelia täydennetty)