Maakuntakaava

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma maakunnan alueiden käytöstä. Siinä osoitetaan valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävä maankäyttö. Maakuntakaava laaditaan maakunnan tai sen osan alueelle, ja se voidaan laatia myös jotakin tiettyä aihekokonaisuutta käsittelevänä vaihemaakuntakaavana. Maakuntakaava ohjaa kuntien yleis- ja asemakaavoitusta ja viranomaisten muuta alueiden käytön suunnittelua. [1]

Maakuntakaavan laatiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakuntakaavan laatimisesta vastaa maakunnan liitto, ja sen hyväksyy maakuntavaltuusto. Keväällä 2016 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen myötä maakuntakaavoja ei enää vahvisteta ympäristöministeriössä[2].

Maakuntakaavan laatiminen perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin, jossa määritellään sen sisältövaatimukset. Maakuntakaavassa suunnitellaan yleispiirteisesti alueiden käyttöä alueella, muun muassa alue- ja yhdyskuntarakennetta, liikenneyhteyksiä, vesihuoltoa, luonnonsuojelua, kulttuuriympäristöarvoja ja virkistysalueita.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen täyteen kuntaitsehallintoon siirtymistä vuonna 1993, jolloin maakuntakaavaa edeltäneen seutukaavan laatiminen siirrettiin maakuntien liitoille, seutukaavan laatimisvelvollisuus oli seutukaavaliitoilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Edita Publishing Oy: FINLEX ® - Ajantasainen lainsäädäntö: Maankäyttö- ja rakennuslaki 132/1999 finlex.fi. Viitattu 8.8.2017.
  2. Ymparisto > Maakuntakaavoitus www.ymparisto.fi. Viitattu 8.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]