Maakuntakaava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maakuntakaava on maakunnan maantieteellisen alueen eli useamman kuin yhden kunnan maankäyttöä ohjaava kaava. Maakuntakaava ohjaa kuntien yleiskaavojen eli alemman tason yksityiskohtaisempien kaavojen laadintaa. Maakuntakaavan laatimisesta vastaa maakunnan liitto. Ennen täyteen kuntaitsehallintoon siirtymistä vuonna 1993, jolloin maakuntakaavan laatiminen siirrettiin maakuntien liitoille, maakuntakaavan laatimisvelvollisuus oli seutukaavaliitoilla.

Maakuntakaavassa suunnitellaan yleispiirteisesti alueiden käyttöä maakuntaliiton kuntien alueella, muun muassa tielinjauksia ja muita liikenneyhteyksiä, vesihuoltoa, sekä maiseman- ja luonnonsuojelua. Maakuntakaavan vahvistaa ympäristöministeriö.

Lääninhallitukset puolestaan hoitavat esimerkiksi terveys-, sosiaali-, koulutusalojen sekä pelastus- ja poliisitoimen suunnittelua alueella. Väliportaan suunnittelu toimii lähtökohtana kuntatason kaavoitukselle.

Käytännössä maakuntakaavasta voi tulla kiistakysymys esimerkiksi silloin, kun maakuntakaavalla voidaan vaikuttaa kunnan yleiskaavaan, laillisesti sitovaan yleiskaavaan tai asemakaavaan. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, kun maakunnan taloudellinen keskusalue, keskuskaupunki ei halua, että sen taloudellisen vaikutuspiirin alueella myönnetään kehyskuntaan halpa tonttialue merkittävälle ostoskeskukselle, joka voi vähentää maankorkoa keskuskaupungissa vähittaiskaupan asiakasvirtojen mahdollisesti siirtyessä kehyskuntaan vähentäen keskuskaupungin vähittäiskaupan myyntiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]