Wikiprojekti:Ympäristötiede Wikipediaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nessling Wikipediatyopaja kansikuva.jpg
Tieteiden yön editointitapahtuman osallistujia Koneen kartanossa Lauttasaaressa tammikuussa 2020.

Ympäristötiede Wikipediaan on Wikipedia-muokkaustapahtuma, joka järjestetään Tieteiden yönä 16.1.2020 Lauttasaaren kartanolla Helsingissä. Etätapahtumat järjestetään samanaikaisesti Joensuussa, Jyväskylässä, Turussa ja Kuopiossa. Tapahtuman tavoitteena on lisätä Wikipediaan tietoa ympäristöalojen uusimmasta tutkimustiedosta. Haastamme kaikki ympäristöalan asiantuntijat mukaan avaamaan omalle tutkimusalalleen keskeisiä termejä ja päivittämään uusimman ympäristötutkimustiedon Wikipediaan. Illan aikana käydään läpi lyhyesti Wikipedian editoimisen perusteet ennen siirtymistä itsenäiseen työskentelyyn. Aiempaa Wikipedia-kokemusta ei tarvita, asiantuntijat auttavat alkuun. Uurastus palkitaan pizzatarjoilulla, jonka sponsoroi Kotipizza!

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä

(HUOM. Pizzatarjoilussa on huomioitu 22.12. mennessä ilmoittautuneet. Ilmoittautuminen on edelleen mahdollista, ja mukaan voi tulla ilmoittautumattakin. Helsingin tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 40 osallistujaa, joten Lauttasaaren kartanolle ei valitettavasti mahdu enempää.)


Aika

To 16.1. klo 17-23


Paikat

 • Helsinki: Koneen kartano, Otavantie 10, 00200 Helsinki
 • Joensuu: Itä-Suomen yliopisto, Sali AU270, Aurora (A-sisäänkäynti), Yliopistokatu 2, 80100 Joensuu
 • Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, Opinkivi, Keskussairaalantie 2, 40600 Jyväskylä
 • Turku: Turun yliopisto, Natura-rakennus, Vesilinnantie 5, 20500 Turku
 • Kuopio: Itä-Suomen yliopisto, Snellmania-rakennus, Yliopistonranta 1, 70600 Kuopio

Järjestäjät

Koneen säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura, Ympäristötiedon foorumi, Wikimedia Suomi ry, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö, JYU.WISDOM ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos

Hashtagit

#tiedewiki #ympäristötiede #tieteidenyö #wikipedia

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16.30 Ilmoittautuminen paikan päällä alkaa

17.00 Tervetuloa! Mitä tänään tapahtuu? Kalle Korhonen, Koneen säätiö

17.15 Mistä kirjoittaisin? Pikaesittelyssä ennakkokartoituksessa löytyneitä aiheita, jotka ansaitsevat Wikipedia-artikkelin. Minna Santaoja, YHYS ry.

17.30 Miksi Wikipediaan kannattaa käyttää aikaa? Johdatus Wikipedian tekemiseen. Kira Keini, Kaskas Media

18.00 Kirjoittaminen alkaa! Wikimedian asiantuntijat opastavat.

20.00 Kotipizza tarjoilee vegaanista pizzaa

22.15 Mitä saimme aikaan? Tapahtuman aikana luodut tai parannetut Wikipedia-artikkelit. Minna Santaoja

23.00 Tapahtuma päättyy

Ohjeita osallistujille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen tapahtumaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, luo mielellään tunnus ennen tapahtumaa. Katso Johanna Janhosen vinkit tunnuksen valintaan.

Tarkista mitä omasta tutkimusaiheestasi ja alasi keskeisistä käsitteistä kirjoitetaan Wikipediassa. Puuttuvista tai editoimista kaipaavista sivuista voit ilmoittaa tapahtuman järjestäjille tällä lomakkeella. Voit myös lisätä havaitsemasi puutteet suoraan alta löytyviin artikkelitoiveisiin.

Tapahtuman aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää artikkelia tai muokkausta tallentaessa muokkausyhteenvetoon hashtag #tiedewiki. Hashtagilla merkityt muokkaukset ovat tunnistettavissa tapahtuman aikaansaannoksiksi!

Jos teet artikkelista välitallennuksen etkä halua muiden heti muokkaavan keskeneräistä artikkelia, voit lisätä artikkelin alkuun mallineen Työstetään joko visuaalisen muokkaimen Lisää-toiminnolla tai wikikoodissa {{Työstetään|~~~~}}.

Etäosallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Tieteiden yön tapahtuman lisäksi voit osallistua tapahtumaan myös Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa tai Turussa, tai itsenäisesti missä tahansa. Etätapahtumat ovat illan aikana reaaliaikaisessa yhteydessä Lauttasaaren kartanon tapahtumaan. Voit raportoida etäosallistumisestasi ja aikaansaannoksistasi Facebook-tapahtumassa tai Twitterissä hashtagilla #tiedewiki. Lisää tekemiesi muokkausten muokkausyhteenvetoon sama hashtag. Wikiprojekti jatkuu myös tapahtuman jälkeen.

Tapahtuman idea ja tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Illan aikana muokataan tai luodaan mahdollisimman monta Wikipedia-artikkelia ympäristötutkimuksen eri aloilta (luonnontieteet, yhteiskuntatieteet, humanistiset tieteet).
 • Tapahtumaan tavoitellaan noin 100 osallistujaa
 • Kokeneet wikipedistit auttavat aloittelijoita
 • Ympäristötiede on suomenkielisen Wikipedian viikon 3 kilpailuaiheena - kuka tuottaa eniten aiheeseen liittyvää sisältöä?

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Wikipediaa käytetään kaikkialla. Opiskelijat hakevat täältä tietoa tehtäviinsä, toimittajat taustoittavat juttunsa sen avulla. Myös tutkijat hakevat tietoa Wikipediasta, vaikka se lähdeluetteloissa harvemmin näkyy. Suomenkielisessä Wikipediassa on monien ympäristötieteen alojen käsitteiden ja ilmiöiden osalta merkittäviä puutteita.
 • Tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota ympäristötiedon avoimeen saatavuuteen sekä toimia tilanteen muuttamiseksi.
 • Samalla lisätään Wikipedian tunnettuutta ja wikitaitoja niin yksittäisten osallistujien kuin tutkijayhteisöjenkin keskuudessa.

Tule mukaan kirjoittamaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tule mukaan lisäämään tutkittua ympäristötietoa Wikipediaan! Tapahtuma on mainio tilaisuus tutustua Wikipedia-kirjoittamiseen tai ylläpitää wikitaitoja sekä tavata toisia asiasta kiinnostuneita. Kokeneet wikipedistit auttavat aloittelijoita.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake.

Etäosallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos haluat osallistua itsenäisesti etänä, niin lisää käyttäjätunnuksesi tähän alle jotta tiedämme suurin piirtein ketkä ovat osallistuneet tapahtumaan ja voimme laskea montako artikkelia on luotu. Voit myös osallistua lisäämällä hashtagin #tiedewiki muokkausyhteenvetoon jolloin tunnistamme muokatut artikkelit siitä.

 • Lisää allekirjoituksesi valikosta Lisää > Allekirjoituksesi tai kirjoita nimesi

Avustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tule mukaan vapaaehtoiseksi avustajaksi!

Etsimme tapahtumaan eri paikkakunnille useita kokeneita wikipedistejä, joiden tehtävä on auttaa vasta-alkajia muokkaamisen alkuun. Jos olet käytettävissä avustajatehtäviin 16.1. Helsingissä tai jossakin etätapahtumista, kirjoita käyttäjätunnuksesi alle sekä ota yhteyttä tapahtuman järjestäjiin joko ilmoittautumislomakkeen kautta, käyttäjä Sulkakynän käyttäjäsivun kautta tai sähköpostitse minna.santaoja(at)utu.fi. Kysy mielellään lisätietoa!

Huom. Koska kyse on yhden illan tapahtumasta ja monilla osallistujilla ei ole aiempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta, kannustamme visuaalisen muokkaimen käyttöön.

 • Lisää allekirjoituksesi valikosta Lisää > Allekirjoituksesi

Artikkelitoiveet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestäjien ennakkoon keräämiä artikkelitoiveita on listatattu alle. Aiheiksi sopivat oman alan tutkimusaiheet ja käsitteet, jotka ovat huonosti edustettuina Wikipediassa. Etusijalla ovat keskeiset teemat, joista ei ole vielä lainkaan artikkelia suomenkielisessä Wikipediassa. Jos toivotaan artikkelia erityisesti jonkin muun kieliseen Wikipediaan, sen voi kirjata lisätiedoksi.

Jos artikkelin perään on kirjoitettu teksti VARATTU ja tekijän etunimi, ko aiheelle on jo varaus ja editoimista ei suositella. Ota yhteyttä tapahtuman järjestäjiin: kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi

Kokonaan puuttuvia sivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin aihe-ehdotusten perään on lisätty esimerkkinä muunkielisen Wikipedian artikkeli. Huomaa, ettei muunkielisten Wikipedioiden artikkeleita kannata usein sellaisenaan kääntää, koska olemassa oleva (laatuluokittelematon) Wikipedia-artikkeli ei vielä kerro sisällön oikeellisuudesta paljoakaan. Käännöstyökalulla voi toki kääntää pitkistä artikkeleista vain valittuja paloja. Lue lisää käännöstyökalusta.

Alansa asiantuntija tuntee tyypillisesti hyviä lähdeteoksia ja osaa laatia tiiviin tietosanakirja-artikkelin suomeksi (ruotsiksi, saameksi) tietämiään lähteitä käyttäen. Mikäli kirjoittaja haluaa, voi hän käyttää artikkelin lähdeviitteenä tai mainita Aiheesta muualla -osiossa myös suomenkielisiä julkaisuja tai artikkeita, joista aiheesta kiinnostunut löytää lisätietoa. (Edistyneille: On hyvä huomata, että koska tavanomaiset verkkosivustot pruukaavat vaihtamaan verkko-osoitteita tai vanhenemaan 2-10 vuodessa, olisi hyvä harkita verkkoviitteiden arkistointia. Mikäli lähteinä käytetään esimerkiksi tietokirjoja, tieteellisiä julkaisuja tai muita DOI-viitteellä varustettuja lähteitä, ei tätä artikkelin väitteiden myöhempään tarkistettavuuteen liittyvää haastetta ole samassa mitassa.)

Editoimista kaipaavia sivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelitoiveisiin liittyviä kuvia Wikimedia Commonsissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(tähän voi listata alle, jos on haettu ennakkoon)

Tietolähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mikä on IPBES? Luontopaneeli, luontopaneeli.fi. Viitattu 18.11.2019.
 2. Luontopaneeli Luontopaneeli, luontopaneeli.fi. Viitattu 18.11.2019.
 3. Mikael Hildén, Marja-Leena Kosola, Pauliina Jalonen: Suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi. Yhteenveto kokemuksista Suomessa (pdf) (ISBN 952-11-1840-7 (pdf)) 2004. Ympäristöministeriö. Viitattu 29.12.2019.
 4. Sakari Grönlund: Suomessa julkaistuja oppaita ja ohjeita ympäristövaikutusten arvioimiseen (YVA) ja suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arvioimiseen (SOVA) (pdf) 2013. Jyväskylän yliopisto, jyu.fi. Viitattu 29.12.2019.

Aloitetut artikkelit, suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitettu ennen 16.1.2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

   

Aloitettu 16.1.2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitettu 16.1.2020 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

   

Muokattuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattu ennen 16.1.2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattu 16.1.2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattuttu 16.1.2020 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitetut artikkelit, muut kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitetut artikkelit, ruotsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitetut artikkelit, englanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia tapahtumasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuun osallistujat Ympäristötiede Wikipediaan -tapahtumaan.

Ennakkouutisointia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutisointia tapahtuman aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutisointia tapahtuman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]