Wikiprojekti:Ympäristötiede Wikipediaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ympäristötiede Wikipediaan on Wikipedia-muokkaustapahtuma, joka järjestetään Tieteiden yönä 20.1.2022. Haastamme kaikki ympäristötutkimustiedon asiantuntijat mukaan avaamaan omalle omalle tutkimusalalleen keskeisiä termejä ja päivittämään uusinta ympäristötutkimustietoa Wikipediaan. Järjestämme Wikipedia edit-a-thonin osana Helsingin tieteiden yötä. Tilaisuudessa käymme läpi Wikipedian päivittämisen perusteet ja illan aikana Wikimedia ry:n asiantuntijat auttavat ongelmissa. Ilmoittautuneille on Kotipizzan tarjoamaa pizzaa.

Tilaisuus on avoin kaikille ympäristötutkimustiedon asiantuntijoille ja siihen voi osallistua etänä Zoom-alustalla. Voit osallistua yksin tai kasata esimerkiksi oman tutkimusryhmäsi mukaan etäeditointiryhmään. Jos osallistut osana suurempaa joukkoa, kerro se ilmoittautumisen yhteydessä, jotta osaamme jakaa teidät ryhmiin oikein.

Ympäristötiede Wikipediaan! -tapahtuma on jatkoa Lauttasaaren kartanolla Tieteiden yössä 2020 järjestetylle tapahtumalle.

Tule mukaan kirjoittamaan

Tule mukaan lisäämään tutkittua ympäristötietoa Wikipediaan! Tapahtuma on mainio tilaisuus tutustua Wikipedia-kirjoittamiseen tai ylläpitää wikitaitoja sekä tavata toisia asiasta kiinnostuneita. Kokeneet wikipedistit auttavat aloittelijoita. (Ilmoittautuminen päättyi 19.1.)

Aika To 20.1.2022 klo 17-23

Paikka HUOM. pelkästään etäosallistuminen; koronavirustilanteen vuoksi tapahtuma järjestetään kokonaan Zoomissa (linkki lähetetään ilmoittautuneille). Alkupuheenvuoroja on mahdollista seurata ilmoittautumatta Tieteiden yön Liveto-alustalla.

Järjestäjät

Koneen säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura (YHYS), Ympäristötiedon foorumi, Wikimedia Suomi ry

Hashtagit

#tiedewiki #ympäristötiede #tieteidenyö #wikipedia

Muokatut ja aloitetut artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattu 20.1.2022 hashtagilla #tiedewiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16.30    Linjat auki

17.00    Tervetuloa! Mitä tänään tapahtuu? Minttu Jaakkola, Nesslingin säätiö (striimataan)

17.15    Johdatus Wikipedian tekemiseen. Hanna Talikka, Kaskas Media Oy (striimataan)

17.45    Osallistujien esittäytyminen (kuka, mistä, Wikipediakokemus, mistä ajattelit kirjoittaa?) Minna Santaoja, YHYS

Kirjoittaminen alkaa! Jakaudumme pienempiin ryhmiin, wikipedistit opastavat

19.30 Tauko - Tilaa pizza, keitä kahvit yms.

Onko noussut kysymyksiä yhteiseen keskusteluun?

22.00    Mitä saimme aikaan? Tapahtuman aikana luodut tai parannetut Wikipedia-artikkelit. Minna Santaoja

23.00    Tapahtuma päättyy

Ohjeita osallistujille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen tapahtumaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, luo mielellään tunnus ennen tapahtumaa. Katso Johanna Janhosen vinkit tunnuksen valintaan.

Tarkista mitä omasta tutkimusaiheestasi ja alasi keskeisistä käsitteistä kirjoitetaan Wikipediassa. Puuttuvia tai editoimista kaipaavia sivuja voi etsiä jo ennakkoon. Voit lisätä havaitsemasi puutteet alta löytyviin artikkelitoiveisiin.

Tapahtuman aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää artikkelia tai muokkausta tallentaessa muokkausyhteenvetoon hashtag #tiedewiki. Hashtagilla merkityt muokkaukset ovat tunnistettavissa tapahtuman aikaansaannoksiksi! Voit myös lisätä luomasi tai muokkaamasi sivun tämän sivun lopusta löytyvään listaan.

Lisää mielellään myös käyttäjätunnuksesi tähän alle, jotta tiedämme ketkä ovat osallistuneet tapahtumaan ja voimme laskea montako artikkelia on luotu.

 • Lisää allekirjoituksesi valikosta Lisää > Allekirjoituksesi tai kirjoita nimesi

Jos teet artikkelista välitallennuksen etkä halua muiden heti muokkaavan keskeneräistä artikkelia, voit lisätä artikkelin alkuun mallineen Työstetään joko visuaalisen muokkaimen Lisää-toiminnolla tai wikikoodissa {{Työstetään|~~~~}}.

Tapahtuman idea ja tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Wikipediaa käytetään kaikkialla. Opiskelijat hakevat täältä tietoa tehtäviinsä, toimittajat taustoittavat juttunsa sen avulla. Myös tutkijat hakevat tietoa Wikipediasta, vaikka se lähdeluetteloissa harvemmin näkyy. Suomenkielisessä Wikipediassa on monien ympäristötieteen alojen käsitteiden ja ilmiöiden osalta merkittäviä puutteita.
 • Tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota ympäristötiedon avoimeen saatavuuteen sekä toimia tilanteen muuttamiseksi.
 • Samalla lisätään Wikipedian tunnettuutta ja wikitaitoja niin yksittäisten osallistujien kuin tutkijayhteisöjenkin keskuudessa.
 • Illan aikana muokataan tai luodaan mahdollisimman monta Wikipedia-artikkelia ympäristötutkimuksen eri aloilta (luonnontieteet, yhteiskuntatieteet, humanistiset tieteet).
 • Kokeneet wikipedistit auttavat aloittelijoita

Tule mukaan vapaaehtoiseksi avustajaksi!

Etsimme tapahtumaan useita kokeneita wikipedistejä, joiden tehtävä on auttaa vasta-alkajia muokkaamisen alkuun. Jos olet käytettävissä avustajatehtäviin 20.1. etänä, kirjoita käyttäjätunnuksesi alle sekä ota yhteyttä tapahtuman järjestäjiin.

Huom. Koska kyse on yhden illan tapahtumasta ja monilla osallistujilla ei ole aiempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta, kannustamme visuaalisen muokkaimen käyttöön.

 • Lisää allekirjoituksesi valikosta Lisää > Allekirjoituksesi

Esimerkkejä muokattaviksi sivuiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennakkoon havaittuja artikkelitoiveita voi listata alle; listassa on muutamia esimerkkejä. Aiheiksi sopivat oman alan tutkimusaiheet ja käsitteet, jotka ovat huonosti edustettuina Wikipediassa. Etusijalla ovat keskeiset teemat, joista ei ole vielä lainkaan artikkelia suomenkielisessä Wikipediassa. Jos toivotaan artikkelia erityisesti jonkin muun kieliseen Wikipediaan, sen voi kirjata lisätiedoksi.

Kokonaan puuttuvia sivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin aihe-ehdotusten perään on lisätty esimerkkinä muunkielisen Wikipedian artikkeli. Huomaa, ettei muunkielisten Wikipedioiden artikkeleita kannata usein sellaisenaan kääntää, koska olemassa oleva (laatuluokittelematon) Wikipedia-artikkeli ei vielä kerro sisällön oikeellisuudesta paljoakaan. Käännöstyökalulla voi toki kääntää pitkistä artikkeleista valittuja paloja. Lue lisää käännöstyökalusta.

Alansa asiantuntija tuntee tyypillisesti hyviä lähdeteoksia ja osaa laatia tiiviin tietosanakirja-artikkelin suomeksi (ruotsiksi, saameksi) tietämiään lähteitä käyttäen. Mikäli kirjoittaja haluaa, voi hän käyttää artikkelin lähdeviitteenä tai mainita Aiheesta muualla -osiossa myös suomenkielisiä julkaisuja tai artikkeita, joista aiheesta kiinnostunut löytää lisätietoa. (Edistyneille: On hyvä huomata, että koska tavanomaiset verkkosivustot pruukaavat vaihtamaan verkko-osoitteita tai vanhenemaan 2-10 vuodessa, olisi hyvä harkita verkkoviitteiden arkistointia. Mikäli lähteinä käytetään esimerkiksi tietokirjoja, tieteellisiä julkaisuja tai muita DOI-viitteellä varustettuja lähteitä, ei tätä artikkelin väitteiden myöhempään tarkistettavuuteen liittyvää haastetta ole samassa mitassa.)

Editoimista kaipaavia sivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietolähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattuja sivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokattu ennen 20.1.2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • (tapahtuman ulkopuolinen editointi): Panu Pihkala -> täydennetty artikkelia esim. väitöskirja yksilöiden, lisätty tieteilijämalline, organisoitu sisältöä, muutama lähde. Nimihenkilön artikkelin keskustelusivulla selostettu, että teokset kannattaa listata kirjaviite-mallineella ISBN-numeroineen. Jos leipätekstissä viitataan tieteellisiin artikkeleihin, nämä viitteeksi verkkoviite-mallineella. Näin toimien esimerkiksi Altmetrics-mittaristo poimii wikipedia-artikkeliin lisätyn viitteen muutamassa minuutissa (fiwikistä, swvikistä, enwikistä) näkyviin, ja esittää maininnan viitteeksi lisätyn tieteellisen artikkelin sosiaalisen median metriikoissaan.

Muokattu 20.1.2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ekokaupunki -> Muutettu Kestävä kaupunki nimiseksi ja laajennettu kuvausta.
 • (tapahtuman ulkopuolinen editointi): Kyvetti -> Laitteita käytetään metsäekologissa, kasvihuonekasvatuksen säätelyssä yms. Kolme kuvaa Hyytiälän metsäaseman oksakyveteistä ja pari viitettä.

Muokattu 20.1.2022 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • (tapahtuman ulkopuolisen editointi) Arto O. Salonen -> paljolti nimihenkilön itsensä kirjoittamaa henkilöartikkelia muokattu neutraalimmaksi ja tietosanakirjamaisemmaksi, sisältöä täydennetty ja organisoitu. Jatkan täydentämistä tovin Wikidatan puolella (mm. auktoriteettitunnisteiden haku, faktojen viitteistystä)
 • (tapahtuman ulkopuolisen editointi) Suomen kestävyyspaneeli -> lupaavan artikkelialoituksen teknistä muokkausta (lähdeosion luonti, ulkoiset linkit pois leipätekstistä viitteiksi, artikkelin luokitus alulle, viitteiden muokkausta)
 • (tapahtuman ulkopuolisen editointi) 18. ja 21.11.: Ilmastohätätila -artikkelia siistitty (mm. määritelmän käännösvirhe ja presidentin puheen "edessä olevan" virheellinen tulkinta jo olevaksi, turhia päivämäärien luettelemista pois. Toinen käyttäjä siisti selvennyspyynnöllä esillenostetun HS:n toimittajan mokan Euroopan parlamentista tai sen jäsenmaiden alueesta Euroopan mantereena).
 • (tapahtuman ulkopuolisen editointi) uusi artikkeli Anne Tolvanen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuun osallistujat Ympäristötiede Wikipediaan -tapahtumaan 2020.

Wikiprojekti: Ympäristötiede Wikipediaan 2020