Tyrkisk Peber

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkinpippuri-makeisia

Tyrkisk Peber ('turkinpippuri') on Fazerin makeistehtaan valmistama makeinen, jossa on paksu ja kova musta kuori ja sisällä salmiakkijauhetta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrkisk Peberin keksi vuonna 1976 tanskalainen makeismestari Per Fjelsten, ja seuraavana vuonna sitä alettiin valmistaa hänen perheyhtiössään Perellyssä (Fjelstenin vaimon nimi oli Elly, ja yhtiön nimi oli heidän etunimiensä yhdistelmä). Valmistus jatkui Perellyssä aina 1990-luvulle saakka, jolloin yritys siirtyi Fazerin omistukseen. Lappeenrannassa Turkinpippuria alettiin valmistaa vuonna 1996.[1][2][3]

Suomen Salmiakkiyhdistys palkitsi Turkinpippureiden keksijän Per Fjelstenin hänen elämäntyöstään Salmiakki Finlandia 2007 -palkinnolla.[1]

Tuoteperhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrkisk Peber -tuoteperheeseen kuuluu makeisten lisäksi muun muassa tikkareita, lakritsitankoja ja täysksylitolipurukumia[3]. Makeisesta on myös miedompia vaihtoehtoja, joiden väri poikkeaa alkuperäisestä.

Perelly valmisti aikoinaan Turkinpippuria myös jauheena.

Alkolla on valikoimassaan Turkinpippurilla maustettu Hot Shot -votka. Turkinpippuria käytetään toisinaan myös salmiakkikoskenkorvan raaka-aineena.

Kemialliset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkinpippureita on saatavina myös erimakuisina, kuten kuvan Hot&Sour.

Turkinpippuri-makeiset ovat hygroskooppisia, minkä takia ne avonaiseen pussiin jätettyinä imevät itseensä kosteutta ilmasta ja liimaantuvat parin päivän aikana toisiinsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turkinpippuri-makeisen keksijä palkittiin. (vanhentunut linkki) Helsingin Sanomat, 1.12.2007. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.12.2007. Arkistoitu.
  2. Hvorfor hedder det Tyrkisk Peber? iq.jubii.dk. Arkistoitu 11.4.2008. Viitattu 1.12.2007. (tanskaksi)
  3. a b Tyrkisk Peber -tuotteiden historiaa Fazer. Arkistoitu 7.10.2013. Viitattu 30.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.