Zoran Lilić

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zoran Lilić (serb. Зоран Лилић s. 27. elokuuta 1953, Brza Palanka, Serbia, Jugoslavia) on serbialainen poliitikko. Hän toimi Serbian parlamentin puhemiehenä vuonna 1993 ja Jugoslavian liittotasavallan presidenttinä vuosina 1993-1997. Hän on äitinsä puolelta etninen romanialainen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lilić kävi peruskoulunsa kotikylässään ja opiskeli sen jälkeen Belgradin yliopiston teknillisessä tiedekunnassa. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Rakovican kumitehtaassa. 12 vuoden työskentelyn jälkeen hänet ylennettiin tehtaan pääjohtajaksi.

Serbian parlamentissa hän edusti Serbian Sosialistipuoluetta (SPS) ja toimi myös parlamentin puhemiehenä. Hänet nimitettiin myös Jugoslavian liittotasavallan presidentiksi kun viran edellinen haltija Dobrica Ćosić joutui eroamaan. Muodollisesta asemastaan huolimatta hänen katsottiin yleisesti olevan Serbian presidentti Slobodan Milosevicin marionetti.

1997 Slobodan Milosevicin tultua liittotasavallan presidentiksi, SPS asetti Lilićin ehdokkaakseen Serbian presidentin virkaan. Lilićin epäonnistuttua vaalien toisella kierroksella, hänestä tuli liittotasavallan varapääministeri Momir Bulatovićin hallituksessa. Tässä tehtävässä hän pysyi vuoden 1999 huhtikuuhun asti, jolloin Milosevic kutsui hänet talousasioiden neuvonantajakseen tehtäväalueena erityisesti taloussuhteet Kroatian kanssa. Samaan aikaan hän toimi Jugotransportin pääjohtajana sekä Jugoslavian shakkiyhdistyksen puheenjohtajana. Lilić jätti Sosialistipuolueen vuonna 2000 ja perusti uuden Serbian Sosialidemokraattisen Puolueen, jonka Lilić on sanonut seuraavan Svetozar Markovićin linjaa. Puolue ei kuitenkaan saavuttanut mainittavaa vaalimenestystä.

Lilić yritti myös selvitellä Libyan HIV-oikeudenkäyntiä, jossa neljä bulgarialaista sairaanhoitajaa ja palestiinalainen lääkäri tuomittiin kuolemaan näiden väitetysti tartutettua HIV viruksen libyalaisiin vauvoihin. Lilić esiintyi tässä yhteydessä omavaltaisesti Bulgarian presidentin, Georgi Părvanovin edustajana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]