Zoologischer Garten Berlin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee eläintarhaa. Rautatieasemasta kerrotaan artikkelissa Zoologischer Gartenin rautatieasema.
Zoologischer Garten Berlin
Giraffe-berlin-zoo.jpg
Sijainti Berliini, Saksa
Perustettu 1844
Eläinlajeja 1 500
Organisaatio
Aiheesta muualla
Verkkosivut
Hardenbergplatzin sisäänkäynti.
Elefanttiportti.

Zoologischer Garten Berlin (Berliinin eläintieteellinen puutarha) on yksi maailman suurimmista eläintarhoista ja eläinlajien määrällä mitattuna suurin. Se sijaitsee läntisen Berliinin keskustassa Tiergartenin puiston laidalla lähellä samannimistä rautatieasemaa.

Yhdessä akvaarionsa kanssa se on yksi Berliinin nähtävyyksistä. Eläintarha aukesi ensimmäisen kerran 1. elokuuta 1844 ollen näin vanhin eläintarha Saksassa. Ensimmäiset eläimet eläintarhalle lahjoitti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV. Toisen maailmansodan aikana koko eläintarhan alue tuhoutui täysin ja ainoastaan 91 eläintä selvisi hengissä. Eläintarhan tuho oli erityisen raju kun sitä verrataan koko kaupunkiin.

Nykyään eläintarhassa on arviolta 14 000 eri eläintä ja 1 500 eläinlajia 35 hehtaarin suuruisella alueella. Eläintarhavierailun kohokohtia oli isopandojen näkeminen (viimeinen kuoli elokuussa 2012), sillä niitä on ainoastaan muutamassa maailman eläintarhassa. Maailmanlaajuista huomiota on saanut osakseen myös vuonna 2006 Berliinin eläintarhassa syntynyt jääkarhu Knut. Kaikkien eläinten elinympäristöt on suunniteltu vastaamaan mahdollisimman hyvin niiden luonnollisia biotooppeja.

Berliinin eläintarhalla on eniten kävijöitä Euroopassa eli noin 2,6 miljoonaa kävijää vuosittain. Se on avoinna ympäri vuoden ja sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä. Vierailijat pääsevät eläintarhaan joko eksoottisen elefanttiportin tai Hardenbergplatzin leijonaportin kautta. Berliinissä on myös toinen eläintarha, Tierpark Berlin, joka sijaitsee kaupungin itäisessä osassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zoologischer Garten Berlin.