Großer Tiergarten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Großer Tiergarten
Näkymä puistoon

Großer Tiergarten, lyhyemmin Tiergarten (suom. eläinpuisto), on kuuluisa puisto Berliinin keskustassa, Tiergartenin kaupunginosassa. Puisto on pinta-alaltaan (210 hehtaaria) Berliinin laajin. Sen suurin pituus itä-länsi-suunnassa on noin kolme kilometriä ja pohjois-etelä-suunnassa noin yksi kilometri.

Puisto on saanut nimensä siitä, että se perustettiin 1500-luvulla alun perin Brandenburgin vaaliruhtinaiden metsästysalueeksi. Sen suunnittelussa ovat aikojen saatossa olleet mukana useat maisema-arkkitehdit. Suurta merkitystä oli Peter Joseph Lennén suunnitelmalla, joka toteutettiin 1830-luvulla.

Puiston läpi kulkee Straße des 17. Juni, joka on yksi Berliinin tunnetuimmista kaduista. Keskellä puistoa on nimellä Großer Stern tunnettu liikenneympyrä, jonka keskelle on sijoitettu Voittopylväs. Muihin puiston alueella sijaitseviin merkittäviin kohteisiin kuuluvat Bellevuen linna, Haus der Kulturen der Welt ja Tiergartenin neuvostomonumentti. Monet Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä sijaitsevat aivan Tiergartenin laidoilla, muun muassa Brandenburgin portti, Valtiopäivätalo, Potsdamer Platz ja Zoologischer Garten.

Nykyisin puisto on tärkeä berliiniläisten virkistäytymispaikka sekä monien suurtapahtumien järjestämispaikka.

Panoraamanäkymä yli Tiergarteniin Siegessäulen huipulta

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]