Knut (jääkarhu)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Knut maaliskuussa 2007

Knut (5. joulukuuta 200619. maaliskuuta 2011 Zoologischer Garten Berlin, Berliini[1]) oli vankeudessa syntynyt jääkarhu, joka sai maailmanlaajuista julkisuutta ja josta tuli maailman kuuluisin jääkarhu.

20-vuotias emokarhu hylkäsi Knutin ja sen veljen heti niiden syntymän jälkeen. Neljän päivän kuluttua Knutin veli kuoli ja eläintenhoitajat päättivät erottaa Knutin emostaan. Se vietti 44 vuorokautta keskoskaapissa.

Maaliskuussa 2007 Knut esiteltiin yleisölle ensimmäistä kertaa. Noin 400 toimittajaa vieraili Zoologischer Garten Berlinissä ja Knutista uutisoitiin ympäri maailmaa. Jotkin eläinsuojelujärjestöt vaativat Knutia lopetettavaksi, koska luonnossa emonsa hylkäämäksi joutunut pentu menehtyisi. Eläintarha päätti kuitenkin toisin. Knutia kasvatettiin pulloruokinnalla.

Knut toukokuussa 2007

Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel adoptoi virallisesti Knutin. Knut toimi uhanalaisten lajien maskottina konferenssissa, joka pidettiin Bonnissa vuonna 2008. Knutin kuvia on käytetty ympäristökampanjoissa.

Knut helmikuussa 2008

Muutamat yritykset ovat hyödyntäneet Knutin suosiota, sillä ne ovat valmistaneet Knut-tuotteita soittoäänistä aina pehmoleluihin. Makeisvalmistaja Haribo toi huhtikuussa 2007 markkinoille vadelmaisia Cuddly Knut -karamelleja ja voittonsa se lupasi jakaa eläintarhan kanssa. Knut on päässyt myös muutamien musiikkikappaleiden aiheeksi. Suosituimpia niistä ovat singlet ”Knut Is Cute” sekä 9-vuotiaan saksalaistyttö Kittyn esittämä kappale ”Knut, der kleine Eisbär” (suom. Knut, pieni jääkarhu). Knut esiintyi myös saksankielisen Vanity Fair -lehden maaliskuun numeron kannessa vuonna 2007.

Knut kuoli yllättäen 19. maaliskuuta 2011. Tutkijoiden mukaan kuolema todennäköisesti aiheuttui epileptisestä kohtauksesta, jonka aikana eläin putosi veteen ja hukkui. Ruumiinavauksessa jääkarhun aivoista löydettiin muutoksia, jotka viittaavat sen perineen epilepsian isältään Lars-jääkarhulta, joka kärsi sairaudesta. Muualta elimistöstä ei löytynyt vaurioita. Eläin aiotaan täyttää ja asettaa näytille Berliinin luonnontieteelliseen museoon. [2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Knut.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.