zlib

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zlib
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1995
Vakaa versio 1.3.1 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tiedonpakkaus
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet C
Lisenssi zlib-lisenssi
Aiheesta muualla
Zlib
Versiohallinta

zlib on Jean-Loup Gaillyn ja Mark Adlerin kirjoittama tiedon pakkaamiseen käytettävä ohjelmakirjasto. Ensimmäinen versio ilmestyi vuonna 1995. Kirjastoa jaetaan ilmaiseksi zlib-lisenssillä. Se on kirjoitettu C-kielellä, ja toimii useilla eri käyttöjärjestelmillä.

zlib kehitettiin 1995 PNG-kuvien käsittelyyn tarkoitettua libpng-kirjastoa varten. Se käyttää deflate-algoritmia, joka on LZ77:n (Lempel-Ziv 1977) muunnos. Samaa algoritmia käytetään gzip-ohjelmassa ja ZIP-tiedostoissa.

Siitä on tullut de facto -standardi, jota käytetään esimerkiksi Linux-ytimessä, iPhonessa ja PlayStation 3:ssa. Vuonna 2002 zlibista löytyi haavoittuvuus, jolloin tekijät julkaisivat listan lähes 600 ohjelmasta, jotka sisälsivät kirjaston. Mukana olivat Microsoftin Microsoft Office, Internet Explorer, DirectX, Messenger ja Front Page.[2]

zlib-lisenssi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

zlib-lisenssi on avoimen lähdekoodin lisenssi, joka on Free Software Foundationin ja Open Source Initiativen hyväksymä sekä yhteensopiva GNU GPL -lisenssin kanssa.[3][4]

  1. [Zlib-announce] zlib 1.3.1 released, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. CNet: Microsoft's borrowed code may pose risk news.cnet.com. 14.3.2002. Viitattu 20.4.2015. (englanniksi)
  3. Various Licenses and Comments about Them gnu.org. ”License of ZLib [...] is a free software license, and compatible with the GPL.” Viitattu 17.6.2007.
  4. The zlib/libpng License (Zlib) opensource.org. Viitattu 16.1.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.