gzip

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

gzip eli GNU zip on GNU-projektin pakkausohjelma, jonka loivat Jean-loup Gailly ja Mark Adler. Versio 0.1 julkaistiin 31. lokakuuta 1992 ja versio 1.0 seurasi helmikuussa 1993.

gzip käyttää DEFLATE-algoritmia, joka kehitettiin patentoidun LZW-algoritmin korvaajaksi. Algoritmi on dokumentoitu RFC 1950, RFC 1951 ja RFC 1952 -standardeissa. Sama pakkaus on toteutettu zlib-kirjastossa.

gzip pakkaa vain yhden tiedoston kerrallaan. Tästä syystä sitä käytetään usein yhdessä tar-ohjelman kanssa; tar-ohjelmalla paketoidaan useita tiedostoja yhdeksi tiivistämättömäksi paketiksi, joka pakataan gzipillä. gzip toimii monien Unix-ohjelmien tavoin myös suodattimena, jolloin se lukee syötteenään pakkaamatonta dataa, jota esim. tar osaa tulostaa, ja tulostaa sen pakattuna.

gzipiä käytetään myös tiedon siirtämiseen HTTP-protokollalla; useimmat WWW-selaimet osaavat tukea gzip-pakkausta automaattisesti, jolloin sitä tukeva palvelin voi pakata gzipillä tai zlib-kirjaston avulla lähettämänsä datan siten, että selain purkaa sen automaattisesti eikä käyttäjä välttämättä edes tiedä tiedon tulleen pakattuna. Etuna tästä on tiedonsiirron nopeutuminen.

Gzipin tiedostopääte on .gz; gzipin ja tarin yhdistelmän tiedostopäätteitä ovat .tgz ja .tar.gz.

gzip kehitettiin Unixiin kuuluvan compress-ohjelman tehokkaammaksi seuraajaksi. Sitä myöhemmin on kehitetty mm. bzip2 ja lzma -ohjelmat, jotka eivät ole onnistuneet korvaamaan gzipiä. gzipistä on vaihtoehtoinen toteutus pigz (parallel gzip), joka rinnnakkaistuu useille prosessoreille ja sisältää uuden tehdokkaamman ja paljon hitaamman pakkausmenetelman (zopfli, -11).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]