Zeth Höglund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zeth Höglund vuonna 1902.

Carl Zeth ”Zäta” Konstantin Höglund (29. huhtikuuta 188413. elokuuta 1956) oli ruotsalainen sosialisti ja journalisti, joka toimi Tukholman pormestarina vuosina 1940–1950.

Höglund varttui Göteborgissa keskiluokkaisessa perheessä. Höglund oli perheen kymmenestä lapsesta nuorin ja ainoa poika. Hänen vanhempansa olivat hyvin uskonnollisia, mutta eivät pitäneet kirkon hierarkiasta eivätkä tavasta, jolla valtio käytti kirkkoa hyväksi suhteessa ihmisiin. Höglundista tuli myöhemmin ateisti. Höglund valmistui vuonna 1902. Hänen arvosanansa eivät poikennet juurikaan muiden arvosanoista eli Höglundin koulumenestys oli melko tavanomainen. Pian valmistumisen jälkeen hän sai työpaikan Göteborgs-Postenista.

Höglundin ensimmäiset sosialistiset ajatukset heräsivät hänen ollessa lukiossa. Koulukirjojen sijasta hän alkoi opiskella saksalaisten sosialistien, kuten Karl Marxin, Ferdinand Lassallen ja Wilhelm Liebknechtin sekä ruotsalaisten Axel Danielssonin ja Hjalmar Brantingin kirjoittamia kirjoja.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Höglund toimi aktiivisesti sotaa vastustaneessa liikkeessä ja osallistui muun muassa kuuluisaan antimilitaristiseen Zimmerwaldin kokoukseen.[1]

  1. Zeth Höglund (1884–1956) 2015. 100 Jahre Zimmerwalder Konferenz. Viitattu 3.2.2021. (saksaksi)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.