Zend Studio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zend Studio
Kuvakaappaus Zend Studiosta
Kuvakaappaus Zend Studiosta
Kehittäjä Zend Technologies Ltd.
Kehityshistoria
Vakaa versio 5.5.0a / 28. joulukuuta 2006 [1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Ohjelmointiympäristö
Alusta Windows x86, Linux x86, Linux x86-64, Mac OS X PowerPC / x86 10.4 [2]
Lisenssi omisteinen ohjelmisto
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Zend Studio on kaupallinen, PHP-ohjelmointia varten kehitetty ohjelmointiympäristö. Zend Studiota kehittää ja ylläpitää Zend Technologies Ltd. joka on pääkehittäjä muun muassa Zend Enginessä, PHP:n käyttämässä ytimessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zend Studiosta julkaistiin ensimmäinen julkinen versio (2.6) 20. helmikuuta 2002, jolloin ohjelman sanottiin olevan muun muassa "Ensimmäinen täydellinen PHP:n kehitysympäristö". Version 2.6 ominaisuuksia oli tuki projekteille, tiedostojen hallinta, sisäänrakennettu dokumentaatio sekä kehittyneet koodin täydennys- ja editointimahdollisuudet.

Seuraava merkittävä päivitys tapahtui 19. heinäkuuta 2004, kun Zend Technologies julkaisi version 3.5.0. Zend Studioon tuli tuolloin tuki PHP:n vitossarjan teknisille ominaisuuksille ja ytimeksi vaihtui Zend Engine 2. Muita uusia ominaisuuksia olivat koodimallineet, koodin väritys sekä lukuisat parannukset debuggaukseen.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zend Studion perusominaisuuksiin kuuluu tuki PHP:n nelos- ja vitossarjan koodin väritykselle ja -täydennykselle sekä tuki XHTML- ja HTML-merkintäkielelle. Lisäksi Zend Studio tukee koodimallineita, ja versionhallintaa varten ohjelmassa on tuki CVS- ja Subversion-versionhallinnalle. Ohjelma sisältää myös sisäänrakennetun tuen phpDocumentorille, javadocin kaltaiselle dokumentointisyntaksille koodin kommenttien avulla. Tietokantoja varten ohjelmalla on näkymätila yleisimmille tietokannoille kuten MySQL:lle, Microsoft SQL Serverille, Oraclelle, PostgreSQL:lle sekä SQLitelle.

Zend Studion ytimenä käytetään Zend Enginen kakkosversiota, ja palvelinyhteyksinä se tukee FTP- ja SFTP-protokollaa.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Zend Studio on ollut markkinoilla useita vuosia, on ohjelmaa kohtaan esitetty vain vähän kritiikkiä. Suurin kritiikki on kohdistunut ohjelman hitauteen, jota Zend Technologies on pyrkinyt korjaamaan aina aika ajoin onnistumatta korjaamaan ongelmaa pysyvästi [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VersionTracker TechTracker Inc. Viitattu 11. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  2. System Requirements Zend Studio Zend Technologies Ltd. Viitattu 11. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  3. Zend.com Forums Zend Technologies Ltd. Viitattu 11. helmikuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]