OAO

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta ZAO)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”ZAO” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan Zao

OAO eli otkrytoje aktsionernoje obštšestvo (ven. открытое акционерное общество) on Venäjän siviilikoodeksin mukainen avoimen tyypin osakeyhtiöstä kehittynyt tavanomainen osakeyhtiömuoto, jossa osakkeita voidaan vapaasti ostaa ja myydä. Tämä vastaa lähinnä suomalaista Oyj:tä.

Julkisesti pörssissä noteeratulle osakeyhtiölle (Oyj) on Venäjällä tullut käyttöön myös oma lyhenteensä PAO (ven. публичное акционерное общество, publitšnoje aktsionernoje obštšestvo, ПАО), jota esimerkiksi virallista nimeään elokuussa 2015 muuttanut valtionyhtiö ja Venäjän suurin pankkiryhmittymä PAO Sberbank (ven. ПАО Сбербанк, epävirall. suom. Sberbank Oyj) on sittemmin käyttänyt venäjänkielisessä nimilyhenteessään.[1]

Toinen osakeyhtiötyyppi on ZAO (ven. закрытое акционерное общество, zakrytoje aktsionernoje obštšestvo) eli (suljettu) osakeyhtiö. Sen osuuksien ostaminen ja myyminen ei ole yhtä helppoa kuin avoimen osakeyhtiön osakkeiden, ja osakkaiden enimmäismäärä on 50 (Venäjä). Lähin suomalainen vastine on Oy. Venäjän yksityistämisprosessissa samassa omistuksessa säilytettävät yhtiöt rekisteröitiin suljetuiksi osakeyhtiöiksi.

Suosittu yhtiötyyppi on OOO (ven. общество с ограниченной ответственностью, obštšestvo s ogranitšennoi otvetstvennostju) eli rajoitetun vastuun yhteisö.

  1. Sberbank of Russia: Name Change 2015. PAO Sberbank, sberbank.ru. Viitattu 24.3.2016. (englanniksi)
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.