Nanny Kaunisto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yrjö Kaunisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nanny Kaunisto (o.s. Rivas, ent. Ringvall, 7. toukokuuta 1911 Hämeenlinna22. joulukuuta 2006 Helsinki) oli silmätautien erikoislääkäri ja taiteenkerääjä.

Kaunisto ja hänen puolisonsa, lääketieteen tohtori Yrjö Kaunisto, keräsivät huomattavan, 78 teoksen suuruisen, taidekokoelman, jonka hän lahjoitti Ateneumille vuonna 2005 yhteisen testamentin perusteella. Kokoelmassa oli muun muassa 35 Helene Schjerfbeckin työtä. Lahjoitukseen liittyi myös muuta omaisuutta, josta muodostettiin Yrjö ja Nanny Kauniston rahasto Suomen Kulttuurirahastoon. Rahastosta myönnettävillä varoilla Valtion taidemuseo hankkii uusia töitä.

Kokoelman alku juontuu vuoteen 1943, jolloin Yrjö Kaunisto lääkintäkapteenina kävi äitinsä kanssa tapaamassa Schjerfbeckiä Luontolan parantolassa ja osti ensimmäiset maalaukset, kukka-aiheiset guassit. Kaunistot toivoivat Kuusisaaren-kodistaan museota teoksille, mutta Viljo Revellin suunnittelemaan rakennukseen olisi tarvittu niin suuria muutoksia, että ajatuksesta luovuttiin.

Nanny Kaunisto valmistui lääkäriksi 1938. Hän julkaisi artikkeleita sokeuden syistä ja sarveiskalvon dystrofiasta. Hän avioitui Yrjö Kauniston kanssa 1937. He olivat tavanneet opiskellessaan lääketiedettä Helsingin yliopistossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]