Yoona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Im Yoon-Ah
임윤아
Yoona marraskuussa 2017
Yoona marraskuussa 2017
Henkilötiedot
Syntynyt30. toukokuuta 1990 (ikä 33)
Ammatti Laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Yoona (윤아)
Aktiivisena 2007
Tyylilajit K-pop
Soittimet Laulu
Yhtyeet Girls' Generation
Levy-yhtiöt SM Entertainment
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Yoona (oik. Im Yoon-ah, hangul: 임윤아; hanja: 林潤妸; uudistettu latinisaatio: Im Yun-a, s. 30. toukokuuta 1990[1]) on eteläkorealainen laulaja, tanssija, näyttelijä ja malli. Hän on tullut tutuksi yhtyeestä Girls' Generation. Yoona debytoi laulajana Girls' Generationin kanssa 5. elokuuta 2007. Hän debytoi näyttelijänä vuonna 2007 korealaisessa draamassa 9 Ends, 2 Outs.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoona syntyi Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa 30. toukokuuta 1990. Hänet on koulutettu näyttelemiseen, tanssimiseen ja laulamiseen.

Yoona on valmistunut vuonna 2009 Daeyoung High School -lukiosta, ja nykyään hän opiskelee yhdessä yhtyetoveri Seohyunin kanssa Dongguk Universityyssa pääaineenaan teatteri ja musiikki.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Girls' Generation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoona debytoi näyttelijänä vuonna 2007 draamassa 9 Ends, 2 Outs.[2] Vuonna 2008 hän näytteli draamassa Woman of Matchless Beauty ennen ensimmäistä päärooliaan draamassa You Are My Destiny. Vuonna 2009 Yoona oli draamassa Cindrella Man, rinnallaan Kwon Sang-woo.

Mainokset ja viihdeala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen debyttiään Girls' Generationin kanssa, Yoona oli tunnettu viihdealalla. Hän muun muassa teki mainoksia ja oli mallina useissa lehdissä samalla, kun oli harjoittelijana SM Entertainmentilla.

Toukokuussa 2008 Yoona ja hänen yhtyekaverinsa Tiffany ja Jessica sekä yhtyeen TVXQ jäsenet olivat Haptic Motionin TV-mainoksessa.

Yoona yhdessä yhtyekaverinsa Sooyoungin kanssa olivat malleina "08-09 F/W SFAA Seoul Collection-Lee Joo-Young Fashion Show" -nimisessä muotinäytöksessä Seoul Hakyohul Exhibiton Hallilla 20. maaliskuuta 2008.

Huhtikuussa 2010 Yoona teki yhtyekavereidensa Yurin ja Seohyunin sekä 2PM:n jäsenten Nichkhunin, Taecyeonin ja Chansungin kanssa musiikkimainoksen vesipuisto Caribbean Baylle. Mainos julkaistiin toukokuun puolivälissä, ja sen kappale nimettiin Cabiksi.

Yoonan ensimmäinen soolokappale "Innisfree Day" julkaistiin 30. elokuuta 2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YOONA Profile and Facts Kprofiles.com. Viitattu 8.9.2018.
  2. Ah–young, Chung: Yoona to star in new drama News Special. 19.9.2011. The Korea Times. Viitattu 9.6.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yoona Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yoona