Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys
Alkuperäiset Bill of Rights -lisäykset
Alkuperäiset Bill of Rights -lisäykset
Hyväksytty kongressissa 25. syyskuuta 1789
Ratifioitu 15. joulukuuta 1791
Sisältö oikeus kantaa asetta
Osa sarjaa Bill of Rights

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys (engl. Second Amendment tai Amendment II) on Yhdysvaltain perustuslaissa taattu oikeus kantaa ampuma-asetta. Laki hyväksyttiin yhdessä muiden Bill of Rights -lisäyksien kanssa 15. joulukuuta 1791. Lisäyksen tarkoituksena oli taata jokaiselle kansalaiselle mahdollisuus puolustaa itseään ja maataan ulkoisia tai sisäisiä hyökkääjiä vastaan.

Yhdysvaltain korkein oikeus on tehnyt 2000-luvulla kaksi merkittävää päätöstä perustuslain toisen lisäyksen suhteen. Tapauksen District of Columbia v. Heller (2008) nojalla jokaisella kansalaisella on oikeus kantaa asetta kotinsa puolustamiseksi riippumatta siitä, kuuluuko henkilö asevoimiin. Tapauksessa McDonald v. Chicago (2010) korkein oikeus taas linjasi, että osavaltioita ja paikallishallintoja koskevat samat rajoitukset aseiden kieltämisessä kuin liittovaltion hallitusta.

Teksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustuslain toisesta tekstistä on olemassa useita erilaisia versioita isojen alkukirjainten ja välimerkkien suhteen. Niiden sisältö on kuitenkin sama. Alla oleva teksti on Yhdysvaltain kongressin hyväksymä versio:

»A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.»

Suomeksi:

»Koska hyvin valvottu kansalliskaarti on tarpeellinen vapaan valtion turvallisuudelle, kansalaisten oikeutta omistaa ja kantaa aseita älköön loukattako.»

[1][2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]