Yhdysvaltain 8. armeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8. armeija
8. armeijan hihamerkki
8. armeijan hihamerkki
Toiminnassa 1944
Valtio  Yhdysvallat
Puolustushaarat Maavoimat
Koko Armeija
Tukikohta Yongsanin tukikohta, Etelä-Korea
Motto "Pacific Victors"
Sodat ja taistelut Korean sota
Komentajat
Nykyinen komentaja Joseph Fil

Yhdysvaltain 8. armeija on Yhdysvaltain maavoimien Tyynenmeren alueen (engl. US Pacific Command) yhtymä, jonka toiminta-alueena on Etelä-Korea.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeija aktivoitiin 10. kesäkuuta 1944, jolloin sen komentajaksi nimitettiin kenraaliluutnantti Robert L. Eichelberger. Se osallistui noin kuuteenkymmeneen lounaisen Tyynenmeren alueen maihinnousuoperaatioon toisessa maailmansodassa. Armeijan ensimmäisenä tehtävänä oli syyskuussa 1944 toiminta-alueen vastuunotto 6. armeijalta, joka oli siihen asti vastannut Uudesta-Guineasta, Uudesta-Britanniasta ja Amiraliteeteista sekä Morotaista. Alueen luovutettuaan 6. armeija siirrettiin Filippiinien valtaukseen.

Joulukuussa 8. armeija otti vastatakseen Leyten maihinnoususta, joka toteutettiin 26. joulukuuta. Tammikuussa se taisteli Luzonilla, ja armeijaan kuuluva XI armeijakunta nousi maihin lähellä San Antoniota 29. tammikuuta ja 11. maahanlaskudivisioona kaksi päivää myöhemmin Manilanlahden vastarannalle. Yhdessä 6. armeijan I ja XIV armeijakunnan kanssa 8. armeijan joukot saartoivat Manilan. Armeijan viimeinen operaatio Tyynellämerellä oli Etelä-Filippiinien puhdistaminen japanilaisista, mihin kuului Mindanaon saari. Saaren valtaus vei koko loppusodan.

Japanin miehitysjoukkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeija piti osallistua operaatio Downfalliin eli Japanin maihinnousuun, ja oli suunniteltu sen osallistuminen myös toiseen vaiheeseen eli operaatio Coronetiin, johon kuului Kantōn tasangon maihinnousu. Sotatoimien päätyttyä ilman maihinnousun toteuttamista armeija sijoitettiin 30. elokuuta Japaniin miehitysjoukkona. Armeijan esikunta sijoitettiin Jokohamaan, mistä se siirtyi Tokioon. Vuoden 1946 alusta alkaen armeija vastasi koko Japanista. Neljän seuraavan vuoden aikana armeija muuttui rauhanajan yhtymäksi. Kenraaliluutnantti Walton H. Walker vastaanotti armeijankomentajan tehtävät vuonna 1948 yrittäen parantaa koulutustilannetta tuloksetta.

Korean sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Korean hyökkäys etelään kesäkuussa 1950 aloitti Korean sodan. Yhdysvaltain laivasto ja ilmavoimat osallistuivat nopeasti tapahtumiin, ja pian selvisi tarve maavoimien käytölle pysäyttämään Pohjois-Korean eteneminen. Japanin miehitysjoukot siirrettiin mahdollisimman nopeasti Etelä-Korean rannikolle, mutta joukkojen puutteellinen koulutus ja varustus kävi selväksi ensimmäisten yksiköiden tuhouduttua Pohjois-Korean hyökätessä. Joukkojen lukumäärän lisäännyttyä ja niiden saatua luotua rintamalinja tilanne vakiintui. Korean sodan jälkeen se jäi turvaamaan Pohjois-Korean vastaista rajaa.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. armeijan organisaatio
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.