Sotatoimiyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sodankäyntiä. Muista merkityksistä katso Yhtymä.

Sotatoimiyhtymä (lyhyesti yhtymä) on sodankäynnissä itsenäisiin sotatoimiin pystyvä joukko. Itsenäisellä tarkoitetaan sitä, että yhtymään kuuluvat kaikki tarvittavat aselajijoukot, esimerkiksi jalkaväki-, panssari-, panssarintorjunta-, viesti-, pioneeri-, tiedustelu-, kenttätykistö-, ilmatorjunta- ja huoltojoukot. Yhtymiä pienimmästä suurimpaan ovat taisteluosasto, prikaati, divisioona, armeijakunta, armeija ja armeijaryhmä.

Alimman tasoinen (tilapäinen) yhtymä on Suomessa taisteluosasto, ja perusyhtymä puolestaan prikaati. Suurempia yhtymiä Suomessa ovat armeijakunta, sotilaslääni ja aikaisemmin myös maanpuolustusalue. Niiden kokoonpano vaihtelee tehtävän mukaisesti.

Ase- ja viestintäteknologian kehitys on johtanut siihen, että perusyhtymän (pienimmän itsenäisiin sotatoimiin kykenevän joukon) koko on jatkuvasti laskenut. Napoleonin aikana se oli armeija; ensimmäisessä maailmansodassa perusyhtymä oli armeijakunta. Toisessa maailmansodassa perusyhtymä oli divisioona, ja nykypäivänä se on prikaati. Yhdysvaltain maavoimissa perusyhtymä on taisteluosasto, johon kuuluu panssarijalkaväkipataljoona, telatykistöpatteristo, esikunta- ja huoltokomppania sekä satelliitti- ja internet-yhteyksiin kykenevä viestikomppania.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.